Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tp-Link MR3420 + D-Link AirPlus G+ DWL-G520 + brak możliwości zestawienia sieci

Vanderort 07 Mar 2012 11:32 6305 10
  • #1 07 Mar 2012 11:32
    Vanderort
    Poziom 9  

    Witam,
    od kilku dni meczę się z próbą zrobienia sieci bezprzewodowej i w końcu chyba bez Waszej pomocy sobie nie poradzę. Chodzi mi wyłącznie o możliwość posiadania Internetu bezprzewodowo na każdym urządzeniu będących w zasięgu sieci, na razie nie chce ustawiać między nimi sieci domowej etc.
    Problem polega na tym, że używam routera Tp-link MR3420 z którego udostępniam po wi-fi bezprzewodowy Internet.
    Na laptopie Dell D520 (z win7) jak również na telefonie Nokia E63 (symbianS60 v3.1) jak na tablecie Samsung (android 2.3.6) i nie ma żadnego problemu, jest wykrywana sieć Wi-Fi, mogę korzystać z Internetu w całym domu, ta sama sieć jest też wykrywana na moim (stacjonarnym) komputerze Dell GX520(też win7), jednak tam z Internetem mogę się połączyć jedynie gdy podłączę bezpośrednio kabel LAN do routera. Na tym stacjonarnym wyświetla się nazwa znalezionej mojej bezprzewodowej sieci, jednak zamiast opcji połącz pojawia się info: "możliwości Twojej karty sieciowej nie są zgodne z wymaganiami tej sieci". Karta sieciowa na tym stacjonarnym to" D-Link AirPlus G+ DWL-G520+"
    Dodatkowo na stacjonarnym poprzez te kartę D-Link AirPlus G+ DWL-G520+ korzystałem wcześniej z Internetu (zanim zakupiłem router) w taki sposób, że udostępniałem sieć WI-FI z tabletu włączając na nim tzw. Tethering.
    Od kiedy zainstalowałem router i wykrywa mi tą domową sieć, do której nie mogę się połączyć to pojawił się też taki problem, że obecnie nie mogę się też połączyć z ta siecią udostępnianą z tabletu mimo, że jest widoczna, a na innych urządzeniach się łączy.
    Wygląda, że to kwestia konfiguracji tej karty sieciowej na stacjonarnym ale prze-klikałem się już przez wszystkie opcje tej karty i na razie bez rezultatu, może ktoś spotkał się z podobnym problemem.
    Będę zobowiązany za pomoc.

    0 10
  • #2 07 Mar 2012 12:18
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Pokaż ustawienia WIFI z routera.

    0
  • #4 07 Mar 2012 12:49
    Vanderort
    Poziom 9  

    Bardzo dziękuję za szybki odzew,
    jak wrócę do domu to wrzucę te dane z routera, ale wydaje mi się, że to nie kwestia routera bo wcześniej wszystko ładnie na tej karcie chodziło (mówię o udostępnianiu połączenia internetowego po wi-fi z tableta.
    Co do zarządzania kartą to nie mam żadnej dodatkowej aplikacji zainstalowanej do tej karty poza tym sterownikiem jaki kiedyś wgrałem bezpośrednio z pliku *.inf (i to była wersja wg. mnie najnowsza dla Visty a ja mam win7 ale mimo to chodziła w miarę dobrze do chwili gdy po raz pierwszy nie podłączyłem routera).
    Dzięki za linka ściągnę i przetestuję jeszcze te sterowniki, aczkolwiek właśnie zacząłem szukać i znalazłem jeszcze inną wersję drv dla tej karty oznaczoną: DWL-G520plus_drv_revC_5-30S27_all_en_20091010.zip sprawdzę i dam znać.
    Swoją drogą przyszło mi jeszcze teraz do głowy jedno, mam ustawione , że router szyfruje sieć WI-FI przez WPA2 /PSK2 /AES, a w opcjach konfiguracyjnych karty (we właściwościach zaawansowanych) znalazłem tylko WEP: Enabled/Disabled, może tu jest problem, że ta karta nie obsługuje tego bardziej zaawansowanego szyfrowania w wersji WPA2? (też sprawdzę dziś wieczorem).

    0
  • #5 07 Mar 2012 13:58
    key
    Poziom 22  

    Tak, właśnie szyfrowanie jest przyczyną. Sterowniki, które Ci podałem są najnowsze i prawdopodobnie zawierają aktualizację firmware karty do WPA, przynajmniej tak wskazuje opis producenta. Gdyby było inaczej, to niestety pozostaje WEP lub niewielki wydatek na nowszą kartę.

    0
  • #6 08 Mar 2012 11:19
    Vanderort
    Poziom 9  

    Sprawdziłem i faktycznie ten problem związany jest z brakiem obsługi szyfrowania WPA2 przez ten model karty (nie jestem pewny, ale chyba szyfrowanie na karcie WI-FI nie jest softwarowe ale hardwarowe i sterowniki nic tu nie pomogą - ale mogę się mylić). Na próbę zmieniłem szyfrowanie na routerze na WPA i komunikat znikł, pojawiła się normalna opcja połączenia z siecią (chociaż i tak nie mogłem się połączyć), ale to z kolei już pewnie kwestia sterowników (odinstalowałem dotychczasowy datowany na 2006r. i zainstalowałem te z linku, ale po tej operacji w ogóle system zgłupiał i nie widział karty ani sieci, a jedynie jakiś interfejs sieciowy w menadżerze urządzeń ze znakiem zapytania). Dobrze, że miałem punkt przywracania systemu i wróciłem do tych starych ustawień. Pewnie, żeby zainstalować te sterowniki, należałoby je wrzucić na świeży system, a nie mam czasu, żeby od nowa stawiać WIN7. Z uwagi, że i tak ta karta WI-FI (przynajmniej teraz) nie obsługuje WPA2/PSK/AES, to raczej nie będę z niej korzystał i ten jeden komputer podłączę do routera po LAN-ie.
    Dzięki za porady, chociaż jeszcze przy okazji, w kwestii routera TP-Link (tu jest dostępny jego emulator: http://www.tp-link.com/resources/simulator/TL-MR3420/index.htm ), to może ktoś mógłby mi doradzić w kwestii zdalnego do niego dostępu z zewnątrz (zewnętrznego internetu) - nie będąc w zasięgu jego sieci WI-FI, bo męczę się z tym już od tygodnia i powoli zaczyna trafiać mnie już szlag.
    Na dzień dzisiejszy założyłem darmowego hosta na no-ip.com, w routerze uaktywniłem DDNS i wpisałem wszystkie dane z serwisu no-ip, zalogowałem się zarówno na serwisie, jak i na routerze danymi z serwisu no-ip, w routerze w sekcji DDNS pojawił się komunikat "logged successed !" w Wirless/Remote Menagmenet ustawiłem IP 255.255.255.255, co zgodnie z pomocą routera oznacza, że można zalogować się z każdego komputera z dostępem do Internetu, port do łączenia zostawiłem domyślny, czyli 80, ale testowałem też 8080 i nie udało mi się jeszcze nigdy uzyskać dostępu z zewnątrz. Może jakieś porady, sugestie, co należy jeszcze ustawić? Dodam tylko, że Internet w routerze mam bezprzewodowy, darmowy (od Aero2, a tam wiadomo, że sesja kończy się po 1 godzinie, jednak router wznawia połączenie w ciągu 20-30 sekund, zwykle już z innym IP, ale to przecież powinno nie mieć znaczenia ze względu na aktywnego DDNSa).

    0
  • #7 08 Mar 2012 11:39
    key
    Poziom 22  

    Chyba masz na myśli zakładkę "security -> remote management"? Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale spotkałem się z tym, że w niektórych TP-Linkach funkcja zdalnego zarządzania, pomimo teoretycznie właściwego 4x255 po prostu nie działa.

    0
  • #8 08 Mar 2012 11:57
    Vanderort
    Poziom 9  

    Tak, chyba to ta zakładka, pisałem z pamięci, czyli co teraz,? może zmiana firmware na inny? ewentualnie na alternatywny, podobno do routera MR3420 wyszło sporo bardzo dobrego i nie oryginalnego softu, dodatkowo rozszerzającego jego możliwości (np. możliwość podłączenia pod port USB kamerki albo innych urządzeń) spotkałem się gdzieś z info o OpenWrt i Gargoyle, ale tam (jeśli się nie mylę) trzeba chyba bawić się w konsoli telnetowej a ja z linuksem miałem na razie tyle do czynienia co z Knoppixem i wgrywaniem wyższego firmware androida (już wolałbym w windowsowej konsoli cmd, ale pewnie zasada jest podobna tylko trzeba się nauczyć odpowiednich komend linuksowych).

    0
  • #9 08 Mar 2012 12:08
    key
    Poziom 22  

    Softy alternatywne również mają interface WEB. Jeśli masz powód, dla którego jest Ci potrzebne zdalne zarządzanie, lub zwyczajnie chcesz się pobawić, można spróbować.

    0
  • #10 08 Mar 2012 23:50
    Vanderort
    Poziom 9  

    Wgrałem do router-a firmware mimo, że ten poprzedni miał taki sam numer i oznaczenie, po tej zmianie nie mogłem połączyć się z internetem mimo ręcznego ustawienia wszystkich parametrów tak jak były wcześniej, na szczęście zrobiłem sobie wcześniej przed zmianą firmware-u, backup konfiguracji routera (taka opcja jest w zakładce system tools) i po zrobieniu restore z tego configu nagle wszystko zaczęło działać jak należy, nie tylko internet, ale też DDNs, zdalny dostęp, wysyłanie przez router logów na wskazany adres mailowy.

    0
  • #11 09 Mar 2012 00:08
    key
    Poziom 22  

    Cenna informacja. Dobrze wiedzieć, że działa taki "myk".

    0