Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomoc w przestrojeniu UKF ,Amplitunera Merkury Diora

gwiazdozbiór 07 Mar 2012 13:30 5867 10
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Witam serdecznie .

Mój problem polega na tym,że usiłuję przestroić amplituner Merkury DSH-303A firmy Diora według instrukcjii serwisowej zamieszczonej w czasopiśmie Serwis Elektroniki 12/99 . Chciałbym nadmienić na sam początek iż nie posiadam dostatecznej wiedzy w przestrajaniu głowic UKF jedynie ogólnie orientuje się w zwyklych podstawowych rzeczach w nazwach poszczególnych części elektronicznych.Według instrukcjii z czasopisma i kolejnych punktów jakie zdołałem i umiałem wykonać to :

1. Regulacje i pomiary wstępne (od punktu 1 do 9 - czyli całość)

2. Przestrojenie głowicy na pasmo 87.5 - 108 MHz (od punktu 1 do punktu 4)

Od punktu 5 nie mogę sobie dać rady ponieważ nie orientuję się w jaki sposób mam zestroić +3V oraz + 25V ,a dokładniej czy muszę podłączyć miernik napięcia - jeśli tak to dokładnie w jakie punkty płytki (płytka programatora czy płytka głowicy UKF), (i gdzie ma byc z miernika przewód + ,a gdzie mam podłączyć - ) lub częstotliwościomierza (bo nie wiem czy ma być to miernik napięcia czy częstotliwościomierz - który zamieszczam dodatkowo na zdjęciu), a jeśli tak to również dokładnie w jakie miejsca na układzie płytki mam podłączyć częstotliwościomierz i jego końcówki przewodów.Wiem że dla kogoś zorientowanego w tej kwestii wydaje się to banalnie proste ,ale chciałbym by ktośnaprawdęzorientowany pokierował mnie krok po kroku w jaki sposób poprawnie przestroić tą głowicę.

kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ogólnie chodzi o to aby na pinie 5 głowicy od 87,5 do 108MHz podczas przestrajania było od 3 do 25V.
    Najpierw trzeba podłączyć miernik do masy i do punktu K807 na płytce programowania i ustawić potencjometrem potencjometrem R825 napięcie 25V. Czyli najpierw zlokalizuj pin807 i R825. Następnie przełącz radio na FM. Jak to ustawisz to napisz dalej. Druga fotka to płytka programatora. Oczywiście kondensatory zaznaczone gwiazdkami odlutowałeś?
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Dobrze tak zrobię
    shadow0013
    Level 34  
    Jeśli dokładnie przerobiłeś "Regulację i pomiary wstępne" (potencjometry programatora w skrajnych położeniach - 3 i 25V) to do pomiaru częstotliwości heterodyny w pkt. 5 używasz częstościomierza np. sprzężonego indukcyjnie z cewką heterodyny regulacje jak w opisie lub opisu pod punktami (Jeżeli nie ...). Pkt. 6 regulujesz korzystając z treści pod nim (wskaźnik lub 13-ty pin + masa).
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Za nim wyreguluje tak jak pisaliście to prawdopodobnie będę musiał wymienić płytkę programatora na drugą ponieważ nie mogę wyregulować w punkcie K807 na płytce programowania i ustawić potencjometrem R825 napięcie 25V. Występuje napięcie + 43V i podczas regulacjii nie spada.a dodatkowo w programatorze 3 przełącznik sensora nie działa (nie reaguje na regulacje) podczas programowania na nim stacjii.
    kriss51
    shadow0013 wrote:
    Jeśli dokładnie przerobiłeś "Regulację i pomiary wstępne" (potencjometry programatora w skrajnych położeniach - 3 i 25V) to do pomiaru częstotliwości heterodyny w pkt. 5 używasz częstościomierza np. sprzężonego indukcyjnie z cewką heterodyny regulacje jak w opisie lub opisu pod punktami (Jeżeli nie ...). Pkt. 6 regulujesz kożystając z treści pod nim (wskaźnik lub 13-ty pin + masa).
    Poniżej dla przykładu częstościomierz ze sprzężeniem indukcyjnym.

Najpierw niech poustawia napięcia, bo i tak z częstościomierzem musiał by to zrobić. Niech robi po kolei jak dobrze się na tym nie zna.
    shadow0013
    Level 34  
    Kriss51 czytaj co napisane - sam autor napisał:
    ...i umiałem wykonać to :

a ja napisałem:
    Jeśli dokładnie przerobiłeś "Regulację i pomiary wstępne"...

Tak na chłopski rozum po przeczytaniu "Regulację i pomiary wstępne"znaczy się poustawiał napięcia ale tylko teoretycznie (uszkodzony stabilizator ze sprytnym ARCz).
    kriss51
    shadow0013 wrote:
    Kriss51 czytaj co napisane - sam autor napisał:
    ...i umiałem wykonać to :

a ja napisałem:
    Jeśli dokładnie przerobiłeś "Regulację i pomiary wstępne"...

Tak na chłopski rozum po przeczytaniu "Regulację i pomiary wstępne"znaczy się poustawiał napięcia ale tylko teoretycznie (uszkodzony stabilizator ze sprytnym ARCz).

W pierwszym poście autor napisał że nie wie jak zestroić 3 i 25V, a trzeci post autora poleciał jak ja swój pisałem i nie widzałem go. Jeśli nie może wyregulować napięcia 25V faktycznie może świadczyć o uszkodzonym stabilizatorze. W takim razie proszę sprawdzić tranzystory T802, T804, T803 oraz D801.
    gwiazdozbiór
    Level 10  
    Postaram się sprawdzić te tranzystory, ale tak ogólnie to będę chciał wymienić całą płytkę bo dodatkowo jak zauważyłem nie działa mi wogóle ARCZ. Dobrze że mogę się was tu poradzić bo gdyby nie wy to nie miał bym pojęcia jak się do tego zabrać.Jak by co to dam znać bo prawdopodobnie będę cały moduł wstawiał programatora.Jak wstawię to dam znać.Możliwe ze dopiero za 2 tygodnie.Ale z waszą pomocą napewno dam sobie jakoś radę z tym Amplitunerem by go przestroić tymbardziej że jak słyszałem od niejednej osoby ,takiego sprzętu jak kiedyś już dziś się nie produkuje - tak jak wszystko dzisiaj z Chin.

Dodano po 22 [minuty]:

kriss51 : tak jak pisałeś o kondensatorach zaznaczonych gwiazdkami na płytce programatora, no właśnie ja na tej płytce nic nie ruszałem i nie odlutowywałem płytka programatora taka jak była taka jest.Więc jak w razie czego będe nową wstawiał (lub naprawiał programator ten co mam ) to o dalsze instrukcje się zapytam.
    shadow0013
    Level 34  
    ARCz jest związane z tym stabilizatorem konkretnie tranzystor T803.
  • Helpful post
    kriss51
    Masz odlutować kondensatory w głowicy które masz w swoim załączniku zaznaczone gwiazdkami i dodatkowo okręgami, a te elementy które ostatnio podałem miałeś sprawdzić w związku z brakiem odpowiedniego ustawienia napięcia 25V, ale skoro wymieniasz cały moduł to pomińmy ten temat, bo te elementy są właśnie w tym module.