Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UNIDEN PRO520 XL brak nadawania

07 Mar 2012 18:40 4356 11
  • Poziom 10  
    Dostałem do naprawy radio jak w temacie Uniden pro 520 xl.
    Odbiorniki działa ale z nadajnikiem jest problem. Wciskam ptt i tylko led czerwony od nadawania świeci.
    Sprawdziłem tranzystory stopnia końcowego czyli 2sc2078 , 2sc2314 i 2sc214 i są sprawne tranzystor smd który jest przed nimi o ile się nie mylę też wydaje się być sprawny. Sprawdzałem sondą w.cz. napięcia i do niego dochodzi napięcie na poziomie ok 2V (sonda zrobiona na AAP152). Na tranzystory dochodzi napięcie zasilania, stabilizator 8V jest sprawny, wszystkie diody w okolicy wzmacniacza sprawdziłem są ok.

    Zauważyłem jeszcze jeden objaw, mianowicie jak włączę na PA to słychać szumy tak jak z radia dopiero jak wciskam ptt to cichną i normalnie megafon działa. Sprawdziłem przełącznik CB/Pa i też jest sprawny.

    Gdzie mogę jeszcze poszukać przyczyny i jakie powinno być napięcie na wyjściu z tranzystora smd który steruje kolejnym stopniem wzmacniacza w.cz. i czy ktoś może posiada schemat tego radia bo niestety ale jest to chińczyk i żaden ze schematów nie pasuje. Jedyne scalaki jakie są w radiu normalne czyli nie smd to wzmacniacz m.cz. stabilizator 8V, linijka świetlna, oraz pll, cała reszta to tranzystory smd.

    Tak wygląda płyta tego radia
    UNIDEN PRO520 XL brak nadawania
    Zdjęcie pochodzi z innego postu także proszę się nie sugerować tymi zakreśleniami pr-ków i tej cewki, ale jest identyczna .
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Witam.

    Miernik do ręki ( może być multimetr z wejściem np. 1MΩ ) i sprawdź jakie masz tam napięcia przy załączonym PTT (nadawaniu) :

    UNIDEN PRO520 XL brak nadawania
    To dużo wyjaśni w podpowiedziach.


    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Dziękuje za szybką odpowiedz oto napięcia na płycie przy pa.

    UNIDEN PRO520 XL brak nadawania

    Przepraszam za mała czcionkę na zdjęciu.

    Zgodnie z regulaminem naszego forum należy dbać o szacunek dla języka polskiego w swoich wypowiedziach. Przypominam również o punkcie 3.3 regulaminu. /Olek II/
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    merowingmg napisał:
    ... oto napięcia na płycie przy pa ...

    Zobacz, że wogóle nie masz napięcia zasilającego na przedwzmacniaczu i predriver-a (pierwsze dwa od prawej strony) .

    Te napięcia wyglądają tak jakbyś mierząc zapomniał wcisnąć PTT (uruchomić nadajnik). :cry:

    Tu masz jakie powinny być te napięcia przy nadawaniu (wciśniętym PTT) :

    UNIDEN PRO520 XL brak nadawania


    Pozdrawiam.
  • Poziom 30  
    Zobacz sobie czt ten Q dobry Link
    Oraz czy ścieżka Link 5 od lewej cała bo z pomiarów wynika, że nie >> rezystory neutral pre-drive nie dostają masy

    UNIDEN PRO520 XL brak nadawania

    Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

    Przy okazji
    SP5ANJ napisał:
    Tu masz jakie powinny być te napięcia przy nadawaniu (wciśniętym PTT) :

    UNIDEN PRO520 XL brak nadawania
    Nadajnik pracuje. Przyrządem elektronicznym napięcia mierzymy w stanie jałowym = brak w.cz., katoda D207 do GND
  • Pomocny post
    R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Witam.
    bc211 napisał:
    Przyrządem elektronicznym napięcia mierzymy w stanie jałowym = brak w.cz., katoda D207 do GND

    Dla mniej wprawnego warsztatowca oczywiście bez poziomów w.cz. jest lepiej.

    Dla bardziej wprawnego, pomiary z w.cz. więcej pokazują np. napięcia ujemne na bazach tranzystorów driver-a i PA, które świadczą o poziomie mocy doprowadzonej do takiego stopnia, czyż nie . :?:
    Z prostego algorytmu, że im większe napięcie ujemne na bazie driver-a czy PA - tym większa moc w.cz. doprowadzona na jego wejście.


    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Pomierzyłem i teraz pokazuje wyniki.

    UNIDEN PRO520 XL brak nadawania

    napięcia w.cz. na bazach tranzystorów są na poziomie 1mV.

    Co do pomiaru tranzystora kluczującego to podczas nadawania napięcie wyglądają tak baza - 0,02V emiter - 7,8V kolektor - 0,2V.

    I po naciśnięciu ptt na ścieżkę nr 5 idzie masa.
  • Pomocny post
    R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    merowingmg napisał:
    Co do pomiaru tranzystora kluczującego to podczas nadawania napięcie wyglądają tak baza - 0,02V emiter - 7,8V kolektor - 0,2V.

    Jeżeli różnica napięć pomiędzy Emiterem a Bazą jest większa od 0,7V to tranzystor poszedł "z dymem" (spalił się).
    Nie zaszkodzi sprawdzić po wylutowaniu tranzystora kluczującego czy w torze jego Kolektora nie ma jakiegoś zwarcia.

    Wymień na dowolnym PNP i po bólu.

    Sprawdź również stabilizator napięcia +8V (7808) .


    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    Teraz już wiesz co jest do wymiany. Parametry Q nie są krytyczne. Wszystko było by OK...gdyby
    bc211 napisał:
    Oraz czy ścieżka Link 5 od lewej cała bo z pomiarów wynika, że nie
    Żeby to stwierdzić musiałbym mieć sprawny TX B+, czyli de facto musiałbym mieć masę na linii PTT oraz sprawny Q, nie zauważyłem > mój błąd. Sytuacja na polu boju przerosła zdolności logistyczne, przebiegła, podstępna , niczym soldiers of Viet Cong w bunkrze z karabinem SKS
  • Poziom 10  
    Podmieniłem na bc557. I nic znaczy się jest różnica bo napięcia się zmieniły na tranzystorze podczas wciśniętego ptt na kolektorze jest 2.5V(rx-0.22V), baza - 7,3V (rx-7,9V), emiter 7.9V(rx-7,9)

    Byłbym zapomniał, jak zrobię zwarcie między C i B mam nośną.
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    merowingmg napisał:
    Podmieniłem na bc557
    W jakiej wersji by nie był ma na tyle wystarczające wzmocnienie stałoprądowe, że nie powinno być problemu w układzie
    merowingmg napisał:
    jak zrobię zwarcie między C i B
    Pomylone wyprowadzenia
  • Poziom 10  
    Temat zamykam drodzy panowie.

    Radio działa , nadajnik sprawny, tranzystor oczywiście odwrotnie podlutowałem , ale już poprawione i jest ok , klient sprzęt odebrał i jest zadowolony.
    Także woli ścisłości wina była tego malucha kluczującego.


    Dziękuję za pomoc.