Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VDSL2 FG4 DGT NEOSTRADA JAKO BRIDGE PPPoE

bporeba 08 Mar 2012 00:27 31426 91
Computer Controls
  • Witam wszystkich.
    W ostatnim czasie męczyłem się z takim Ruterem do neostrady fiber, chodziło o zestawienie połączenia w małej firmie na mikrotiku ale tak aby to mikrotik otrzymywał adres IP zewnętrzny. Z powodu braku opisu i mało pomocnej infolini tp nie pozostało nic innego jak tylko metoda prób i błędów.
    Najpierw zalogowałem się na adres routera - standardowo 192.168.1.1
    Tam klikamy zakładkę zaawansowane.
    Login: admin Hasło: admin
    Teraz polecam zrobić backup konfiguracji !
    Klikamy: Zarządzanie->Ustawienia->Zapisz i tam przycisk Kopia zapasowa ustawień.
    Teraz jak już mamy config zachowany przechodzimy do stworzenia bridga.
    Klikamy Zaawansowane->WAN
    Tam zaznaczamy wszystkie interfejsy i klikamy Usuń. Po chwili zostaną usunięte wszystkie interfejsy służące do komunikacji, teraz utworzymy nasz interfejs.
    Klikamy dodaj, na następnej stronie z otwieranego menu wybieramy ptm0/(0_1_1) i klikamy dalej, w następnym oknie będziemy mieli możliwość wyboru trybu WAN. Wybieramy Bridging. W pole Wprowadź priorytet 802.1P [0-7]: wpisujemy 0 a poniżej Wprowadź 802.1Q VLAN ID [0-4094]: wpisujemy 35 i klikamy dalej, w następnym oknie podsumowującym ustawienia interfejsu klikamy zastosuj.
    W ten oto sposób otrzymaliśmy nowy interfejs. Jego działanie sprawdzimy w zakładce status WAN. W polu status jeśli jest wszystko OK będzie napisane Conected. Teraz wystarczy podłączyć się kabelkiem i ustanowić połączenie PPPoE.
    Komputer nasz dostanie adres z puli Neostrady i będzie bardziej podatny na infekcje. Ważną sprawą jest posiadanie jakiegoś sprawnego firewalla. W załączeniu przesyłam swój config z interfejsem bridga. Jeśli ktoś sobie nie poradzi według mojego opisu lub się śpieszy. Pozdrawiam i mam nadzieję że komuś te moje wypociny się przydadzą.
    Po wgraniu konfiguracji zmienia się hasło do użytkownika admin. Teraz będzie neostrada_1

Bardzo ważną rzeczą jest też wyłączenie serwera dhcp i usunięcie adresu przypisanego wcześniej przez router. Miałem z tym małą przygodę. Łączyło mnie do sieci za pomocą PPPoE ale nie miałem sieci. Porobiły się jakieś dziwny routing w komputerze i nic nie działało dopiero właśnie usunięcie adresu przypisanego przez DHCP rozwiązało sprawę.
    About Author
    bporeba
    Level 10  
    Has specialization in: systemy i sieci komputerowe, monitoring cctv
    bporeba wrote 8 posts with rating 2. Live in city Dzierżoniów. Been with us since 2007 year.
  • Computer Controls
    kubix12
    Level 9  
    Chciałem użyć Twojego pliku jednak nie chce go zaimportować. Komunikat "Przesyłanie obrazu nie powiodło się.Wybrany plik zawiera nielegalne obraz". Chciałem także ustawić ręcznie jednak nie mam ptm0/(0_1_1) tylko ptm0/(0_0_1). Możliwe że gdzieś tutaj jest konflikt.
    jacio007
    Level 9  
    Witam,
    Mam problem, skonfigurowałem bridga zgodnie ze wskazówkami z urzadzeniem drytek vigor 2820n. Mam skonfigurowanego dyndnsa.org na routerze. Router sam nie odświeża adresu hosta, muszę robić to ręcznie na stronie www dyndnsa. Po zmianie adresu przez modem dgt nie jest sam w stanie go odświeżyć. Wcześniej gdy miałem zwykłą neostradę, która pracowała tylko jako modem nie miałem tego problemu. Jakie ustawienia trzeba zastosować na dgt fg4 (jeśli w ogóle tam, może dodać jakiś protokół). Jakiś pomysł??????

bporeba wrote:
    Witam wszystkich.
    W ostatnim czasie męczyłem się z takim Ruterem do neostrady fiber, chodziło o zestawienie połączenia w małej firmie na mikrotiku ale tak aby to mikrotik otrzymywał adres IP zewnętrzny. Z powodu braku opisu i mało pomocnej infolini tp nie pozostało nic innego jak tylko metoda prób i błędów.
    Najpierw zalogowałem się na adres routera - standardowo 192.168.1.1
    Tam klikamy zakładkę zaawansowane.
    Login: admin Hasło: admin
    Teraz polecam zrobić backup konfiguracji !
    Klikamy: Zarządzanie->Ustawienia->Zapisz i tam przycisk Kopia zapasowa ustawień.
    Teraz jak już mamy config zachowany przechodzimy do stworzenia bridga.
    Klikamy Zaawansowane->WAN
    Tam zaznaczamy wszystkie interfejsy i klikamy Usuń. Po chwili zostaną usunięte wszystkie interfejsy służące do komunikacji, teraz utworzymy nasz interfejs.
    Klikamy dodaj, na następnej stronie z otwieranego menu wybieramy ptm0/(0_1_1) i klikamy dalej, w następnym oknie będziemy mieli możliwość wyboru trybu WAN. Wybieramy Bridging. W pole Wprowadź priorytet 802.1P [0-7]: wpisujemy 0 a poniżej Wprowadź 802.1Q VLAN ID [0-4094]: wpisujemy 35 i klikamy dalej, w następnym oknie podsumowującym ustawienia interfejsu klikamy zastosuj.
    W ten oto sposób otrzymaliśmy nowy interfejs. Jego działanie sprawdzimy w zakładce status WAN. W polu status jeśli jest wszystko OK będzie napisane Conected. Teraz wystarczy podłączyć się kabelkiem i ustanowić połączenie PPPoE.
    Komputer nasz dostanie adres z puli Neostrady i będzie bardziej podatny na infekcje. Ważną sprawą jest posiadanie jakiegoś sprawnego firewalla. W załączeniu przesyłam swój config z interfejsem bridga. Jeśli ktoś sobie nie poradzi według mojego opisu lub się śpieszy. Pozdrawiam i mam nadzieję że komuś te moje wypociny się przydadzą.
    Po wgraniu konfiguracji zmienia się hasło do użytkownika admin. Teraz będzie neostrada_1

Bardzo ważną rzeczą jest też wyłączenie serwera dhcp i usunięcie adresu przypisanego wcześniej przez router. Miałem z tym małą przygodę. Łączyło mnie do sieci za pomocą PPPoE ale nie miałem sieci. Porobiły się jakieś dziwny routing w komputerze i nic nie działało dopiero właśnie usunięcie adresu przypisanego przez DHCP rozwiązało sprawę.
    domgl
    Level 10  
    Zrobiłem wszystko zgodnie z Twoim opisem i mój router DrayTek nie nawiązuje połączenia PPPoE. Wgrałem również Twojego konfiga do DGT i również nie mogę się połączyć.
    Mógłbyś podać kroki konfiguracji MikroTika? Sądzę że problem może polegać w ustawieniach DrayTeka chociaż to dziwne, bo za pomocą modemu Siemens SpeedStream 4100 się łączy (mam ADSL2+, nie VDSL2).
    biczu1014
    Level 11  
    Witam, jestem świeżo po wymianie modemu z sagema na dgt (o dziwo wymienili na następny dzień roboczy po zgłoszeniu przez panel!). Potwierdzam, że sposób bporeba działa, postawiłem bridge'a w 3 minuty i bezproblemowo współpracuje z klientem pppoe na OpenWRT. Dzięki wielkie za podzielenie się tym, na pewno wielu osobom oszczędziło to mozolnej metody prób i błedów.
    domgl
    Level 10  
    Możesz napisać jaki to dokładnie model DGT? W obiegu są chyba 2 lub 3 wersje.
  • Computer Controls
    biczu1014
    Level 11  
    Nazwa: RGW VDSL2 FG4
    Typ: DGT 7469
    Wersja: 01
    Rok prod: 2011

Dodam też, że to wersja bez zewnętrznych antenek od wlanu.
    domgl
    Level 10  
    Czy Twój sprzęt jest na pewno w wersji G1? nie 01? Mój jest 01 (również bez antenek), tryb bridge niestety na nim nie śmiga :-(
    biczu1014
    Level 11  
    Tak 01, sorry za pomyłkę, zrobilem zdjęcie niskiej rozdzielczości i z niego przepisywałem stąd ten błąd. A czym się objawia to nieśmiganie bridga? Próbowałeś zamiast z innego routera łączyć się bezpośrednio z kompa przez pppoe?
    domgl
    Level 10  
    Quote:
    W ten oto sposób otrzymaliśmy nowy interfejs. Jego działanie sprawdzimy w zakładce status WAN. W polu status jeśli jest wszystko OK będzie napisane Conected.

Nie widzę żeby był status Connected. PPPoE Client skonfigurowałem na routerze DrayTek, który tak ustawiony do tej pory był podłączony do modemu Siemens SpeedStream 4100 - wszystko działało stabilnie.

Wgranie konfiga od uzytkownika bporeba też niec nie pomogło.
    Modem ogólnie jest sprawny, w trybie router działa poprawnie.
    biczu1014
    Level 11  
    Myślę, że to może mieć jakiś związek z tym, że nie używasz VDSL a ADSL2+. Może przy tworzeniu bridge trzeba wybrać inny interfejs? Jeżeli chodzi o brak statusu connected to chodzi o tę tabelkę, której screena wrzuciłem jako załącznik? Jeżeli tak to wrzuć screena tej tabelki dla swojego modemu w trybie router.
    forestowy
    Level 12  
    Zrób dokładnie tak jak jest w instrukcji - najpierw usuń wszystkie interfejsy i ustaw od początku.
    beskit
    Level 12  
    ja osobiście - potwierdzam - te ustawienia działają. Synchronizacja i połączenie nastąpiły natychmiastowo, w odróżnieniu do ustawień domyślnych.

Testowane z netgear 3500lv2 na tomato 1.28 by ver 101 by Shibby
    vito007
    Level 25  
    Mam problem z zestawieniem połączenia VPN z tym routerkiem (DGT VDSL2).
    Router jest niewidoczny z zewnątrz - nie odpowiada na pingi z zewnątrz (co ustawić, aby odpowiadał?).
    Jak można zalogować się do jego panelu konfiguracyjnego z zewnątrz?
    krzychop
    Level 11  
    Bardzo proszę osoby którym działa DGT w trybie "bridge" o pokazanie ustawień od strony Tomato ??
    Czy trzeba coś więcej ustawiać poza podaniem loginu i hasła do neostrady fiber w PPOE ?

Chodzi o VLAN
    mazi_l18
    Level 2  
    Witam panowie zmodyfikowany plik osoby która założyła ten post a mianowicie dołożyłem do niego bridge na ades2+ tak wiec na dole Bazkup z
    działając bridge na VDSL I ADESL2+
    forestowy
    Level 12  
    krzychop wrote:
    Bardzo proszę osoby którym działa DGT w trybie "bridge" o pokazanie ustawień od strony Tomato ??
    Czy trzeba coś więcej ustawiać poza podaniem loginu i hasła do neostrady fiber w PPOE ?

Chodzi o VLAN

10.0.0.1 to IP DGT na LANie. Wymagane jak chcesz się dostać do DGT za Tomato
    kowalmisiek
    Level 10  
    Panowie cos tu czytam ale nie do konca rozumiem. W tym temacie chodzi o to zeby komputer dostawal ip od neostrady? A czy ten DGT w trybie bridge polaczy sie normalnie z routerem na ktorym bedzie ustawione pppoe i wpisane dane do neostrady?
    iTemplar
    Level 10  
    A czy jest możliwość ustawienia DGT w trybie bridge i zostawienia przy tym telefonu i telewizji, które też lecą z modemu? Szczególnie na telefonie mi zależy. I jeśli tak to co i jak poustawiać? ;)
    beskit
    Level 12  
    iTemplar wrote:
    A czy jest możliwość ustawienia DGT w trybie bridge i zostawienia przy tym telefonu i telewizji, które też lecą z modemu? Szczególnie na telefonie mi zależy. I jeśli tak to co i jak poustawiać? ;)

Próbowałem i nie wydaje mi się, żeby było to możliwe. Może ktoś mądrzejszy się wypowie, ale raczej mało jest to prawdopodobne. Mówiąc prosto, TV i telefon VoIP wymagają połączenia internetowego, które w trybie bridge jest "zablokowane". Musiałbyś mieć router, który taką funkcjonalność posiada. O ile w przypadku telefonu jest to w jakiś sposób możliwe w przypadku routerów obsługujących tomato to TV raczej jest mało prawdopodobne.
    DJ_Misiek
    Level 11  
    Kolego bporeba który założyłeś ten post
    ustawiłem DGT wg Twoich zaleceń i rzeczywiście działa - sprawdzałem poprzez polaczenie szerokopasmowe pppoe windows i zalogował sie wszystko ładnie
    schody zaczynają sie gdy uwierzytelnianie ma sie odbywac przez mikrotika
    próbuje sie łączyc ale dostaje disconected. Mógłbyś napisac jak to ustawic pod mt?
    bravo_prochu
    Level 9  
    Witam
    Uparcie poszukiwalem tego rozwiazania dla modemu sagem; ostatecznie kapitulacja i zakupilem modem dgt i posluzylem sie instrukcjami z watku; Bez najmniejszego problemu uzyskalem polaczenie, wiec hurrra !?
    Pomimo ze mam rewelacyjne parametry lacza, nie wykorzystuje pelnej dostepnej predkosci.

DS: 85678
    US: 8567

SNR margin:
    DS 16,8
    US 7,8

//w zalaczeniu screen

Moje pytanie jest nastepujace: Co moze miec wplyw na tak slaby wynik speedtestu (przy tych parametrach uzyskuje max 50/7mbit Przy obciazeniu procesora jakies 25%; swiezy system win xp; domyslne systemowe sterowniki ppoe

Jakies sugestie ? Coz moze byc nie tak ? Musze dodac, ze podlaczajac sie wczesniej bezposrednio do modemroutera sagem udalo mi uzyskac na speedtescie 71,36mbit (screen3)
    Jednak potrzebuje bridge'a tylko nie tym kosztem. Bylem przekonany ze w tej opcji uda mi sie uzyskac max oferowany przez TP - 80mbit

Z gory dziekuje za pomoc

VDSL2 FG4 DGT NEOSTRADA JAKO BRIDGE PPPoE VDSL2 FG4 DGT NEOSTRADA JAKO BRIDGE PPPoE VDSL2 FG4 DGT NEOSTRADA JAKO BRIDGE PPPoE
    zbylowski
    Level 1  
    Rozumiem to w ten sposób. Ustawiam DGT w trybie Bridge i wtedy mogę sobie kupić normalny router xDSL. Wtedy ten router xDSL będzie dostawał IP od neo ??
    erics
    Level 11  
    Witam. Ja też ustawiłem DGT w tryb Bridge według opisu i neostrada vdsl2 śmiga. Nie mogę tylko znaleźć jakim sposobem wyłączyć serwer DHCP? Jeżeli połączenie portu WAN jest tylko jedno w trybie Bridge to nie widzę nigdzie żeby była możliwość jakiegokolwiek zaznaczenia/ wyłącznika w zakładce DHCP.
    Może ktoś mnie oświeci gdzie to jest.
    vito007
    Level 25  
    Po przełączeniu w tryb "bridge" wbudowany w DGT router - a z nim funkcja DHCP - nie powinny działać.
    Nic nie trzeba wyłączać.
    erics
    Level 11  
    Tak też myślałem, że w opisie pierwszego postu jest błąd. Nie wiem co autor miał na myśli pisząc o tym wyłączeniu DHCP ale to wprowadza zamieszanie, ile ja się naszukałem gdzie to się wyłącza :-)
    Ogólnie post jest bardzo przydatny i ułatwił mi życie.
    Dyziaczek
    Level 12  
    Sprawdzony konfig SagemF@st 3764 pod Neofiber (VDSL)

1) Reset routera do ustawień fabrycznych (przycisk reset na spodzie routera)

2) Podepnij kompa do ETH1 i uruchom telnet
    Aby włączyć funkcję telnet w Windows 7 należy ją aktywować przez:
    Panel Sterowania / Programy i Funkcje / Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows
    Klient Telnet (wybór ptaszkiem)
    Następnie klawisz win+r i wpisujemy telnet 192.168.1.1 (domyślny adres F@st 3764)

3) Logujemy się do panelu CLI routera podając domyślny login: admin oraz hasło: admin. Po kolei wpisujemy komendy:
    conf set /dev/br0/enslaved/eth2.35/stp 0
    conf set /dev/br0/enslaved/eth2.35/def_vlan 1
    conf set /dev/br0/enslaved/eth2.35/vid 1
    conf set /dev/br0/enslaved/eth2.35/tagged 0
    conf del /dev/ppp0
    conf set /dev/br0/has_ip 0
    conf set /dev/br0/dhcps/enabled 0
    conf set /fastpath/enabled 0
    conf set /dev/br1/enabled 0
    conf ram_set /dev/br1/volatile_enabled 0
    conf reconf 1
    Po każdej komendzie powinna być odpowiedź „Returned 0”
    Po przedostatniej komendzie może nie być komunikatu.
    Po ostatniej komendzie router automatycznie się zrestartuje.

4) Na porcie ETH2 router F@ast 3764 pracuje w trybie Bridge.

Autentykacja ppoe na czym chcecie - ja używam mikrotika .
    vito007
    Level 25  
    erics wrote:
    Nie wiem co autor miał na myśli pisząc o tym wyłączeniu DHCP ale to wprowadza zamieszanie, ile ja się naszukałem gdzie to się wyłącza

Być może chodzi o to, że ustawienie w tryb "bridge" NIE WYŁĄCZA jednak DHCP, który próbuje przydzielać jakieś IP (w tej konfiguracji jakieś lipne) urządzeniom które tego żądają.
    Wstępne wyłączenie DHCP w DGT (przed przestawieniem go w tryb "bridge") zapobiegnie takiej sytuacji.
    tombi_el
    Level 10  
    Witajcie,
    Dlaczego w mojej konfiguracji nie ma możliwości wyłączenia DHCP?