Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Aspire 7520 Series- bios nie widzi nagrywarki i drugiego dysku HDD

Piotr Jakub Krupa 08 Mar 2012 18:50 3190 6
    Piotr Jakub Krupa
    Level 12  
    Witam.

Laptop trafił do mnie niedziałający. Zawieszał się już na pierwszej planszy podczas uruchamiania.

Tak jak w tytule jest to Acer Aspire 7520 Series.
    Bios Phoenix V1.10
    Wbudowane dwa dyski twarde
    WD Scorpio WD2500BEVS

Po wymontowaniu dysku secondary , komputer rusza normalnie.
    Uszkodzenia:
    -Bios nie widzi napędu optycznego

-Dołożenie do komputera drugiego dysku twardego powoduje jego zawieszenie na pierwszym obrazie "wysyłanym" przez bios. ( na którym między innymi można użyć F2 albo F12

Obecnie po zainstalowany jest XP Professional 32-bit. System sam w sobie dział sprawnie i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń .

Być może ktoś z was koledzy spotkał się z takimi problemami. Nie chciałbym robić flaschowania biosu ponieważ nie jest to mój komputer a mam świadomość że po takim zabiegu komputer może się nie podnieść .

Ważna informacja . Niewykrywana nagrywarka na Aspire 7520 jest w pełni sprawna, sprawdzona na innym laptopie. To samo dotyczy się dysku twardego. Włożyłem go do innego komputera i zainstalowałem na nim system. Dysk w pełni sprawny.

Reset biosu nie pomógł.
    Czy są jeszcze jakieś inne sposoby albo miejsca na płycie głównej laptopa które trzeba sprawdzić by pozostała tylko jedna opcja jak uaktualnienie biosu?
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam
    _1KOKO
    Level 33  
    W twoim modelu jest układ MCP , i to po jego stronie leży wina, chipset do wymiany.
    _1KOKO
    Level 33  
    To , doświadczenie, koszt wymiany to około 300-450zł zależy od serwisu, można za mniej naprawić tymczasowo bez wymiany ale różnie to bywa i jest to nie pewne...
    Piotr Jakub Krupa
    Level 12  
    Wymiana BGA nie jest aż taka trudna ale cięzko to zrobić bez sprzetu. Co niektórzy prubują naprawiać zimne luty wkładając płytę główna do piekarnika ale to marny pomysł.

Sam był wymienił taki układ ale osprzęt do takiej wymiany jest drogi i stąd tez takie ceny za tego typu usługi.

Ale mi chodzi o ten sposób o którym wspominasz na koncu swojej wypowiedzi.
    Na czym miałby on polegać ?
    _1KOKO
    Level 33  
    Jak robisz to dla siebie i nie zależy ci na tym że za jakiś czas znowu będziesz musił rozebrać laptopa i powtórzyć zabieg to tak jak faktycznie na filmach głupich w popularnej przeglądarce wideo pokazują, czyli cienkim strumieniem ciepła wygrzać sam krzem procesora hybrydowego w temp. nie przekraczającej 100 stopni podgrzewająca krzem chipsetu stopniowo nie przekraczając 2min.