Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sthil 023 awaria silnika, uszkodzony tlok.

darekjankowski 10 Mar 2012 12:48 4628 14
    darekjankowski
    Level 11  
    Witam.
    Wcześniej złożyłem piłę tzn założono używane części jak tłok,pierścienie, cylinder i wał. I mam znowu problem zostało ścięte z pół przyczepy i zgasła. Po odkręceniu gaźnika okazało się ze ukruszył się trochę tłok od góry. Co mogło być przyczyną?

Teraz tylko wystarczy zmienić tłok z pierścieniami czy mógł uszkodzić się też i cylinder?.

Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    helena33
    Level 27  
    Rozbierzesz to się przekonasz. A przyczyną mogło być nie prawidłowe złożenie. Mogło wyskoczyć zabezpieczenie sworznia. Jeśli były stare łożyska (lub ze złym luzem) to i koronka mogła się rozsypać. Stary pierścień mógł pęknąć (nawet podczas składania).
    Jak tłok jest uszkodzony to na pewno trzeba go wymienić, a cylinder trzeba dobrze obejrzeć.
    darekjankowski
    Level 11  
    Rozkręciłem tłumik i widać wyszczerbianie na górze tłoka i górny pierścień pękł trochę. I trochę wylotu też uszczerbione jest. Opiłki poszły w tłumik bo jak wykręciłem to były w środku.
    Została odpalona po złożeniu ładnie trzymała obroty i chodziła. Zostało pocięte pół przyczepy 3,5 t drzewa parę kloców na niej było. Także raczej nie była uszkodzona zaraz po złożeniu.
    User removed account
    User removed account  
    darekjankowski
    Level 11  
    Kolego masz jakąs fotke jak powinno to wyglądać. Ja jej nie składałem także nie wiem tego. Zdaje sie ze te wycięcia w pieścionkach są od strony wydechu. To prawidłowo jest?.
    User removed account
    User removed account  
    darekjankowski
    Level 11  
    Aha. Ja teraz kupiłem uzywany tłok ale sthila mam w domu i zobacze czy jest ten znak. Teraz będę miał to na uwadze jak załozone były pierścienie i tłok.

Wlaśnie oglądam tłok i tam gdzie są zamki pierścieni na denku są jakieś symbole.
    darekjankowski
    Level 11  
    Dziś byłem akurat przy rozłożeniu piły i wyszło na to że tłok był odwrotnie założony. Uszkodziło cylinder tzn na górnej ściance od wydechu strony. Tzn zamki od strony wydechu. Czy w każdej tak jest?

Tylko dziwne że przy tak złożonym tłoku piła tyle działała.
    User removed account
    User removed account  
    darekjankowski
    Level 11  
    A jak to jest w 021? Taka sama zasada złożenia i pracy jak w 023. Wał był na 1 przeciwwagę wtedy.
    User removed account
    User removed account  
    darekjankowski
    Level 11  
    Kolego a czy można złożyć z cylindrem od 021. Czy mają różnice jakieś?. Bo stary od tej 021 mam w dobrym stanie.
    helena33
    Level 27  
    021 i 023 różnią się wysokością, tak samo wały są różnych skoków. Dlatego nie pasują. Proponuje pociągnąć do odpowiedzialności tego co składał. Chyba że sam składałeś :/ .
    darekjankowski
    Level 11  
    Sam nie składałem. Zawiozłem do innego majstra co 12 lat już piły składa. Założyliśmy cylinder, tłok, pierścienie od MS250 i śmiga. Tak że wina była źle założonego tłoka.

Proszę zamknąć, problem rozwiązany.

Dziękuję wszystkim.