Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
IT SerwisIT Serwis
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FujitsuSiemens D1931 - Ciągłe losowe restarty

10 Mar 2012 16:07 1625 12
  • Poziom 26  
    Witam wszystkich.
    Dostałem ostatnio do zrobienia komputer - składak. Powód: Windows "zamula", restartuje się, itp.
    Zanim ja go otrzymałem, był problem ze startem, nasz lokalny serwisant komputerów (sklep & serwis) zdiagnozował "płyta główna".
    Zięć klientki kupił na Alle... płytę z procesorem, płyta jak w temacie, procesor P4 Prescott 521, 2.8GHz, do tego 1GB DDR (Kingston K, tydzień 7 2010, PC3200). Wtedy podobno okazało się, że to nie płyta a grafika. W tej płycie jest zintegrowana (i915), więc nikt już sobie głowy nie zaprzątał. Zasilacz też przy okazji został zmieniony (jakiś noname, podpisany jako "Mustang ATX KY-450W"; podejrzewam, że figuruje na naszej Czarnej Liście). Oczywiście po zmianie sprzętu Windows został przeinstalowany.
    Komputer trafił do mnie z objawem niespodziewanych restartów (żadnych BSOD, po prostu nagle monitor traci sygnał i komputer startuje od nowa).
    Już w pierwszej godzinie stwierdziłem, że problem restartów jest niezależny od systemu (w samym BIOS też się zdarzał); obecnie jestem na etapie pomiaru napięć - w tej chwili 12V (mam jeden miernik :P ), jak zobaczę co się dzieje w czasie restartu, uaktualnię.
    Tak czy inaczej, proszę Państwa - co podejrzewacie? Ja na 1 miejscu typuję zasilacz, potem napędy - nie były zmienianie a nie wiadomo w jakich okolicznościach tak naprawdę "skończył się" poprzedni zasilacz - wiem tylko, że dymu i ognia nie było ;) ) a na koniec tą płytę (+ procesor) z Alle... Pamięć już sprawdzona MemTestem, 3Pass, 0 błędów, więc raczej OK, choć nie ja testy wyłączyłem, a właśnie się komputer zrestartował. I tak długo wytrzymał...
    Liczę na konstruktywne odpowiedzi bo nie mam pojęcia co począć a nie mogę go "nie zrobić" (sprawa honorowa ;) )...
    Aha, jakby co - na podmianę nie mam w domu nic z takiego sprzętu, nawet zasilacza (który niekoniecznie musi być pod sprzęt)...
  • IT SerwisIT Serwis
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    SaraniS napisał:
    Tak czy inaczej, proszę Państwa - co podejrzewacie? Ja na 1 miejscu typuję zasilacz

    Według mnie typujesz dobrze, dopóki nie podstawisz innego zasilacza ciężko będzie cokolwiek ustalić, podaj wartości napięć.
  • IT SerwisIT Serwis
  • Poziom 26  
    Oj, ciężko z tym będzie z kilku powodów... raz, że właśnie nie mam na co podmienić (ostatecznie mogę wyjąć zaufany z mojego serwera, ale wtedy bez netu będę i on ma tylko 350W) a 2 że nie patrzę ciągle na miernik więc też trudno może być wyłapać moment restartu. Póki co, patrzę na 5V (ślicznie trzyma się normy wg miernika Monacor MT250), ale nie wiem, kiedy komputer zechce się zrestartować :D Przydałby mi się jakiś miernik z logowaniem pomiarów :D
    A ostatecznie ile taki procesor może pociągnąć? (1 dysk ATA, 1 DVD-ROM, grafika onboard) Bo jeśli starczy te 350W to jakoś przeboleję chwile "offline" i sprawdzę na swoim zasilaczu (też nic nadzwyczajnego, jakiś feel ale od 3 lat mnie nie zawiódł - 24/7, bo w serwerku chodzi)...
    Co jeszcze zauważyłem - choć z uwagi na losowość może to być przypadek. Jak już ruszy system to (raczej) chodzi, natomiast restarty tak jakby częściej zdarzały mi się z momentu przed uruchomieniem systemu (GRUB/ BIOS, NTOS Loader)...
    [EDIT#1]
    Przy restarcie +5V jak żyleta, wskazówka ani nie drgnęła...
    Testuję +12V...
    [EDIT#2]
    Niedługo musiałem czekać, +12V przy restarcie też jak żyleta, wskazówka stabilnie stoi na swoim...
    Czyli zasilacz chyba musimy przeprosić a przyjrzeć się innym podzespołom (procesor?)...
    ...Inna rzecz, że ewentualnych szpilek (niechby i 500ms) i tak nie zdołam chyba zauważyć...
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Kiedyś u mnie miałem taki sam problem.. ! Jak uruchamiałem programy lub gry to wtedy u mnie był restart! Myślałem, ze to wina zasilacza, ale bawiłem się w biosie i coś przestawiłem. Zresetowałem Bios i tylko najważniejsze ustawienia ustawiłem i już po problemie !
    SaraniS - Spróbuj zresetować bios!
  • Poziom 26  
    Póki co BIOSu resetować nie chcę (a ciekawą zworkologię ma ten model - a może wszystkie od F-S?), zresztą już w BIOSie patrzyłem i na moje oko wszystko jest dobrze ustawione; na razie próbuję z odpiętym napędem DVD, który podobno zresztą już wcześniej miał kaprysy: nie zawsze chciał się wysunąć, nie wszystko czytał...
    Przy okazji (choć nie było trudno na google znaleźć ;) ) - może komuś się przyda:
  • Poziom 26  
    pawelciolek3 napisał:
    Kiedyś u mnie miałem taki sam problem.. ! Jak uruchamiałem programy lub gry to wtedy u mnie był restart! Myślałem, ze to wina zasilacza, ale bawiłem się w biosie i coś przestawiłem. Zresetowałem Bios i tylko najważniejsze ustawienia ustawiłem i już po problemie !
    SaraniS - Spróbuj zresetować bios!

    Twoja porada chyba okazała się skuteczna - po resecie (przez wyjęcie baterii bo po wczytaniu się w manual okazało się że zworki które uważałem za resetujące BIOS robią z nim co innego) maltretuję komputer Memtestem (nie mam dostępnego innego benchmarku) - działa bez restartu już jakieś 3 godziny. Potrzymam go tak chyba do rana dla pewności ;)

    iPC Serwis napisał:
    jaką temperature procka pokazuje bios? może chłodzenie do poprawy?

    Problem w tym, że ten BIOS jest okrojony, podobny do laptopowych, i nie ma w nim wskazań temperatury.
    Jedyny dostęp do czujników mam przez jądro linuksa w SysRescue.

    Zrestartowałem go jednak i próbuję już w pełnej konfiguracji, spod SysRescue. Odpalę jakiś film i podam temperaturę procesora.

    Ogółem do podejrzanych dorzuciłem jeszcze właśnie możliwość przegrzewania się procesora (ale to się chyba powinien całkiem wyłączyć a nie resetować?) i uszkodzenie przycisku PowerOn.
  • Poziom 15  
    Ja bym jeszcze sprawdził możliwość przegrzewania się procesora lub karty grafiki tudzież mostka północnego.

    Sprawdź temperatury oraz podaj je tu.

    Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł wymień pastę termoprzewodzącą na procesorze oraz sprawdź czy chłodzenie dobrze dociska.
  • Poziom 26  
    No i niestety, nadal się resetuje, z napędami, czy bez nich.
    Do sprawdzenia - temperatury właśnie (co polecicie pod Win do sprawdzania temperatur?), można by też pomyśleć nad upgradem BIOS (o ile znajdę coś nowszego do tej płyty), no i - podmianka: ten procesor z inną płytą/ ta płyta z innym procesorem... Z tym ból będzie, bo nie mam na stanie...
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Sprawdź programem (Hwmonitor) i zmieść.
  • Poziom 26  
    adamadi33 napisał:
    Sprawdź programem (Hwmonitor) i zmieść.

    OK, właśnie ściągam.
    Natomiast przeprowadziłem dokładniejszy wywiad z właścicielką. Otóż te same objawy były jeszcze przed wymianą płyty głównej + procesora, a następnie zasilacza. Jeśli wyeliminujemy też napędy (sprawdziłem, bez nich tak samo restartuje), to pozostaje tylko obudowa, a więc... czyżbym trafił z tą "najgłupszą z awarii"? Okaże się, odłączyłem panel przedni, i komputer sobie działa. Przy okazji pomierzę temperatury (najprawdopodobniej wymieniali płytę główną z przypiętym do niej procesorem i chłodzeniem, więc pasta może też być stara).
    [EDIT]
    Instaluje się właśnie SP3 - temperatury:
    (Wartość - Min - Max)
    Dioda1: 52 - 52 - 54
    Internal (przekłamuje bo obudowa otwarta): 31 - 31 - 31
    Dioda2: 29 - 28 - 29
    Czyli chyba mamy winnego ;)
    Aczkolwiek dam mu popracować kilka godzin i postaram się wymyślić mu jakieś zajęcie żeby się rozgrzał ;)
    [/EDIT]
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Rozgrzej go kolego programem o nazwie OCCT i podaj temperatury podczas 15 minutowego obciążenia.
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Zapewne nie pomogę zbytnio ale ja dwukrotnie miałem u siebie w laptopie niespodziewane restarty...i dwukrotnie na przełomie 3 lat miałem kość ramu do wymiany....Dwukrotnie pomogło.

    Powodzenia.
  • Poziom 26  
    Dziękuję Kolegom za porady.
    Winny faktycznie okazał się przycisk włączania. Po jego wymianie komputer przestał się restartować.
    Temperatury w normie, a komputer tylko do internetu, więc pastę sobie na razie daruję ;)
    Temat można zamknąć.