Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

mkAVRCALCULATOR Błąd AVR!

baku258 10 Mar 2012 17:23 2355 18
  • #1 10 Mar 2012 17:23
    baku258
    Poziom 8  

    Witam. Mam problem z mkAVRCalculator gdy klikam na "sprawdź podłączony AVR " to wyskakuje "Błąd AVRdude" i takie okno avrdude
    mkAVRCALCULATOR Błąd AVR!
    mkAVRCALCULATOR Błąd AVR!

    0 18
  • #3 10 Mar 2012 17:41
    baku258
    Poziom 8  

    Prosze o to schemat programatora oczywiście linie GND,MISO,RESET,MOSI,SCK dobrze podłączone do mikrokontrolera sprawdzone dosłownie 10 razy
    mkAVRCALCULATOR Błąd AVR!

    0
  • #5 10 Mar 2012 18:00
    baku258
    Poziom 8  

    Zdjęcia napewno nic Ci nie pomogą bo jest to zmontowane na płytce stykowej mało profesjnolanie ponieważ jestem początkującym elektronikiem. Mikrokontoler to Attiny 2313 jest podłączony do filtrowanego zasilania 5V. Przewody z programatora są napewno 100% dobrze podłączone pod mikrokontoler. Między nóżkami VCC a GND jest napiecie 5v także napewno działa

    0
  • #6 10 Mar 2012 18:04
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    baku258 napisał:
    Zdjęcia napewno nic Ci nie pomogą bo jest to zmontowane na płytce stykowej mało profesjnolanie ponieważ jestem początkującym elektronikiem.

    Właśnie dlatego zdjęcia mogą pomóc. Ale skoro ani schematu, ani zdjęć nie chcesz zamieścić, to jedyne co można Ci sugerować, to sprawdzenie, czy połączyłeś masę z LPT z masą mikrokontrolera. Jeżeli tak i nadal nie działa, to zastanów się czy warto stać na pierwszych dwóch stopniach Piekła początkujących.

    0
  • #7 10 Mar 2012 18:20
    baku258
    Poziom 8  

    Prosze, przepraszam za jakość zdjęć ale robiłem telefonem.
    Podłączenie programatora:
    - MOSI fioletowy kabel
    -SCK biały
    -Reset czarny
    -Miso żółty

    mkAVRCALCULATOR Błąd AVR!

    mkAVRCALCULATOR Błąd AVR!

    mkAVRCALCULATOR Błąd AVR!

    0
  • #9 10 Mar 2012 18:23
    baku258
    Poziom 8  

    Attiny 2313

    0
  • #10 10 Mar 2012 18:37
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Mega pająk, który powinieneś uporządkować i przewody do programatora wpinać w płytkę a rezystor także na niej umieścić - to zmniejszy ryzyko pomyłki. Poza tym nie wykorzystujesz szyn zasilających na płytce.

    Zasilacz mega zagmatwany :) ale skoro napięcie jest prawidłowe to ok.
    Podłączanie uC wygląda OK. Możliwe przyczyny:
    - pomylenie pinów w LPT, sprawdzałeś numerki?
    - może ustawienia portu LPT - jaki system na kompie?


    EDIT:
    Zaraz - piszesz ATtiny2313, a w komunikatach masz wybrany ATmega8.

    0
  • #11 10 Mar 2012 18:43
    baku258
    Poziom 8  

    Windows XP
    A co do kabelków to w 99% są dobrze podłączone

    0
  • #12 10 Mar 2012 18:56
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Komunikat sugeruje brak połączenia z uC.
    - sprawdź ustawienie portu LPT (nie odniosłeś się do tego),
    - uporządkuj swój mega pająk: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/plytka-stykowa-zasady.html
    - nie spiesz się.

    Czy wcześniej nie podłączyłeś sobie zasilania w sposób, który mógł uszkodzić uC?
    Czy to nowy scalak?

    0
  • #13 10 Mar 2012 18:58
    63404
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 10 Mar 2012 19:03
    baku258
    Poziom 8  

    Port LPT w Biosie ustawiony na EPP
    uC już dawno kupiłem ale nie używałem go.
    Mam jeszcze USBasp może było by łatwiej go skonfigurować?

    0
  • #16 10 Mar 2012 19:18
    baku258
    Poziom 8  

    No ale jak podłącze USBasp to i tak błąd AVRdude

    0
  • #17 10 Mar 2012 19:24
    63404
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 12 Mar 2012 21:00
    baku258
    Poziom 8  

    Witam chyba wszystko sie udało bo program odczytał uC. dziękuje Wszystkim za pomoc

    mkAVRCALCULATOR Błąd AVR!

    0