Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic 1.6 16v kat RT 2000r brak mocy, przerywa

michi87 11 Mar 2012 00:04 12376 7
Wago
    michi87
    Level 9  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z moim Scenikiem a mianowicie autko wogóle straciło moc, przerywa na każdym biegu i odczuwalne są drgania silnika.
    Dodatkowo silnik wydaje dziwny dźwięk tak jakby nie palił na wszystkie gary a z tłumika spaliny wychodzą nieregularnie.
    Dzieje się tak zarówno na zimnym i ciepłym silniku.
    Ma zamontowaną sekwencyjną instalacje gazową ale czy na gazie czy na benzynie chodzi tak samo.
    Ostatnio co było wymieniane to rozrząd + rolki, świece filtry, olej, poduszka pod silnikiem. Cewki podmieniałem na inne i nic to nie dało.
    Jeśli ktoś miał taki problem, to proszę o pomoc.
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
    michi87
    Level 9  
    nie przed wymianą nic sie nie działo ale i po wymianie jezdzilem miesiac i tez było wszystko wporzadku takze wykluczam ta opcje z rozrzadem. Kompresja tez sprawdzona i jest ok.
    User removed account
    User removed account  
    car centre
    Level 18  
    Wymiana cewek nic nie pomoże jeśli nie ma zasilania do nich ze sterownika. Sterownik tego auta jest dosyć wrażliwy. Sprawdzałeś czy idzie ci iskra ze wszystkich świec? Nic o tym nie piszesz.

Wyjmij wszystkie świece, połóż je na silniku i podłącz je do tych cewek (wcześniej łącząc gwint każdej ze świec z masą silnika), kręć rozrusznikiem a ktoś niech ci patrzy czy idzie iskra na wszystkich świecach. Domyślam się że ci idzie na trzech tylko. Chociaż miałem scenica z takim problemem i zasilanie było na dwóch cewkach tylko a mimo to dobrze odpalał i nawet dało się nie całkiem nieźle jeździć....

Jeśli nie masz iskry na którejś z cewek a podmieniałeś już cewki z innego auta (jak piszesz) to sterownik do wymiany. I auto będzie hulać. Pod warunkiem jeszcze że kable pomiędzy sterownikiem a cewkami są w porządku (nieprzerwane, niezwarte do masy) i że świece są OK (świece możesz sprawdzić zamieniając miejscami tą która nie działa z tą która działa i patrzeć jaka reakcja)
    michi87
    Level 9  
    witam, dziś wymieniłem sondę lambdę i problem ustał, autko jeździ jak wcześniej. Dzięki za porady. Pozdrawiam.:)