Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dostałem używany sprzęt hifi - co zostawić co nie

bojabango 12 Mar 2012 00:18 2895 8
    bojabango
    Level 2  
    Witajcie!

Na wstępie - chciałem podziękować wszystkim użytkownikom tego forum bo czytam je już od kilku lat i zawsze znajdowałem tutaj wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. To chyba jedno z najlepszych forów polskiego internetu!

Jestem początkującym fanem hifi. Miałem już jeden zestaw (za jakieś kilkaset złotych wszystkie komponenty i i tak grało to lepiej niz moja stara 'wieża') z ktorego byłem dosyć zadowolony.

Ostatnio dostałem od wujka głośniki HECO Superior 840
    http://www.hifi-wiki.de/index.php/Heco_Superior_840

Odtwarzacz Denon DVD-1930
    Radio Onkyo T-9990
    Odtwarzacz CD Sony CDP-X202ES

bez wzmacniacza. Wzmacniacz póki co mam Philips FR751

I teraz pytanie - co dalej?

mój pokój to 3,5x5m głośniki stoją przy mniejszej ścianie. słucham trochę radia ale najwięcej CD. zależy mi na dobrej jakości dźwięku.

nie potrzebuje dwóch odtwarzaczy - pozbyć się odtwarzacza sony i zostawić tego denona jako odtwarzacz CD? czy lepsze będzie to sony?

najfajniej by było chyba zamienić to radio onkyo 9990 i tego philipsa na jakiś porządny amplituner.... tylko z tego co widze na forum to lepsze są te starsze wzmacniacze? więc może lepiej kupić porządny wzmacniacz a radio zostawić albo zamienić na troche tańsze?

mam okropny mentlik w głowie i nie potrafie podjąc racjonalnej decyzji co z tym dalej, brakuje mi osłuchania się (od 2 tygodni szukam na forum inspiracji ale im wiecej czytam tym mniej rozumiem) i dlatego bardzo proszę Was - specjalistów od hifi o pomoc :)

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić.
    (dj-MatyAS)
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    Ja bym osobiście zostawił CD Sony, do tego dokupił do kompletu wzmacniacz Sony TA-F500ES oraz Tuner również Sony.

Podaj jeszcze tylko budżet, ten wzmacniacz nie posiada loudnessu więc jeśli chcesz tym sprzętem bużyć ściany to takie połączenie nie zda egzaminu, poza tym to bardzo dobrze brzmiący wzmacniacz, nie ujmujący oraz nie dodająy nic od siebie, charakteryzuje się dobrze kontrolowanym basem, dość wysoką mocą, jakością wykonania jakością dźwięku (jak wsztskie sprzęty ESPRIT) chociaż te niższe modele również brzmią nienagannie.
    bojabango
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedź :)

budżet - moge dopłacić nie więcej niż 1000 złotych do tego co jest, choć wolałbym jak najmniej :)

czyli lepiej zostawić odtwarzac cd sony niż dvd denona? to cenna sugestia bo chciałem zrobić odwrotnie, wydawało mi sie że denon to lepsza firma niż sony i w dodatku nowsze urządzenie ma wiecej możliwości łącznie z dvd (ktorych i tak nie oglądam) i jakimś super audio cd (czy to sie da gdzieś kupić i rzeczywiście lepiej brzmi?)

i rozumiem że radio + wzmacniacz będzie lepiej grało niż amplituner kupiony za kwotę radia i wzmacniacza?

jeśli chodzi o muzykę ktorej słucham to zazwyczaj jest to rock we wszelkich odmianach, choć zdarzają sie wszystkie gatunki.

zalezy mi przedewszystkim na dobrej jakości, głośność którą moge otrzymać używając tego philipsa jest nawet więcej niż wystarczająca.

czy głośniki są ok? mnie sie ich słucha rewelacyjnie ale ja mało co w życiu słyszałem ;)

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić.
    (dj-MatyAS)
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    Nigdy tych kolumn nie słyszałem ale wśród opini użytkowników uchodzą za bardzo dobre kolumny.

Więc tak jak napisałem, szukałbym wzmacniacza Sony TA-F505, lub 550ES i do tego Tuner może być również serii ES.
    bojabango
    Level 2  
    o miło słyszeć, że kolumny są ok ;)

znalazłem 505ES za 500 złotych i jeszcze 606ES
    http://allegro.pl/sony-ta-f606es-klasa-es-i2179146061.html
    za 800 złotych.

loudness - na forum znalazłem ze zmienia krzywą - podbija niskie i wysokie albo obniża średnie i jest to przydatne przy słuchaniu muzyki cicho ze względu na możliwości ucha.

zdarza mi sie słuchać muzyki wieczorem, cicho - czy w takim razie powinienem dołożyć 300 złotych do tego drugiego wzmacniacza żeby mieć loudnes?

Proszę poprawić.
    (dj-MatyAS)
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    606ES nie ma loudness.
    bojabango
    Level 2  
    o rzeczywiście, przycisku brakuje. choć w opisie aukcji loudness jest wymienione. dzięki za informację bo bym nie zauważył.

ach - zapomniałem o jednej rzeczy - czy jest coś co gra równie fajnie jak to sony 505es i ma pilota? bo zdaje sie ze ten model nie posiada takiej funkcji?

Proszę poprawić.
    (dj-MatyAS)
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    Prawdę mówiąc to mi brak pilota do sterowania wzmacniaczem nie przeszkadza, jeśli masz pilot do CD to masz obsługe CD + regulacja głośności na wyjściu regulowanym.

606ES ma sterowanie pilotem ale nie jest wart ceny z allegro.
    freeland
    Level 12  
    Zdalne sterowanie ma np. Sony TA -590ES.

Najlepsze wzmacniacze z serii ES to 770/870 ale poza Twoim zasięgiem finansowym.

Dobre opinie zbiera 550 ES

Awaryjny jest 530ES

Od wynalazków ES (wzmacniacze) z 3 w nazwie trzymaj się z daleka.

Możesz też rozważyć QS 940 i FE910 (oba ze zdalnym) - ale nie więcej niż 500 zł za wzmacniacz z pilotem - oczywiście w stanie kolekcjonerskim (100% oryginalny, nie grzebany)

Seria ES to dobra seria :D Ale są lepsze i gorsze ES-y.
    CD możesz zostawić - siedzi tam KSS 240A - czyli tani laser, za grosze dostępny.
    DVD do żyda.
    Co do tunera - seria 5xxES jest porównywalna do flagowców nie ES (czyli np. ST-S390, SE700, QS 920). Możesz też zostawić tego który masz. To wiekowy, ale b. porządny tuner.