Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)

Ślepiec 04 Lis 2006 09:09 510651 1992
  • #361 04 Lis 2006 09:09
    4elektronik
    Poziom 11  

    Tylko ze na początek chcialem kupic na allegro plytke szkoleniowa do oslej łaczki a ona jest na LPT

  • Fibaro
  • #362 04 Lis 2006 10:13
    marek_Łódź
    Poziom 35  

    jacynka84 napisał:
    Czy Pascal nadaje sie do programowania uP? Jesli tak to skąd wziąć jakiś dobry kurs (na razie wy goooglowałem jakieś podstawy) na uKontrolery?


    Pascal jest stosunkowo mało popularnym językiem programowania mikrokontrolerów, a pełne implementacje tego języka troszką kosztują (od kilkuset do ponad tysiąca zł). Najlepsze implementacje tego języka dla 8-16 bitowców to były chyba Hisoft Pascal (Z80) i Turbo Pascal w wersji 1.0 pod CP/M (INTEL 8080) i 3.0 pod DOS (INTEL 8088).

    Jeśli nie miałeś do czynienia z Pascalem, proponuję na początek potrenować "na sucho" ściągając ze strony Borlanda w darmowej wersji Turbo Pascal lub DELPHI Personal Edition, korzystając z jednego z wielu dostępnych w sieci kursów PASCALa i wbudowanego helpu.
    Jeśli taką szkółkę masz za sobą, możesz spróbować znaleźć w sieci wersje darmowe (DEMO) Pascala np dla AVR http://users.iafrica.com/r/ra/rainier/pAVR.htm AVRPascal lub http://www.e-lab.de/index_en.html z dokumentacją (nie widziałem szczegółowych kursów do tych implementacji).

    Co do generowanego kodu, to każdy porządnie zrobiony kompilator generuje stosunkowo zwarty kod (z moich eksperymentów wynika, że AVRPascal jest pod tym względem lepszy od BASCOMa). W przypadku wykorzystania zmiennych lokalnych, zagnieżdżanych procedur, zmienne dynamiczne itp. mechanizmów musisz dysponować odpowiednio dużym RAMem, i proste mikrokontrolery mogą się okazać niewystarczające (oczywiście ten sam problem masz używając C czy BASCOMa).

    jacynka84 napisał:
    Nie działa ten link
    "http://users.iafrica.com/r/ra/rainier/pAVR.htm"

    Chodzi bezproblemowo, może jakieś chwilowe zawirowania ;-)

  • #363 04 Lis 2006 13:51
    jacynka84
    Poziom 26  

    Nie działa ten link
    "http://users.iafrica.com/r/ra/rainier/pAVR.htm"

  • #364 05 Lis 2006 03:21
    Arnold_S.
    Poziom 26  

    Witam towarzystwo.
    Zmontowałem(dzisiaj) ten programator:
    Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)

    Wszystko fajnie, tylko okazuje się, że jedyny program, który to dziadostwo obsługuje wraz z prockiem ATtiny26, to ISPprog(Adam Dybkowski).

    Program oczywiście nie rozpoznaje mikrokontrolera:
    Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)
    Dopiero jak się ustawi aby "forsował" dany typ, to można "coś" odczytać.
    To się często zdarza, i nie przejmować się tym, że automatyczne rozpoznawanie nie działa?

    EPP/ECP w BIOS-ie przestawiałem i nic.

    Mikrokontroler jest "świeży", prosto ze sklepu(jeszcze nic nie próbowałem zmieniać).
    Czy taka zawartość EEPROM jest prawidłowa?
    Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)

    :roll: Zawartość FLASH wygląda podobnie(same FF), tylko oczywiście jest więcej linijek.
    http://republika.pl/qaz4/flashtest1.hex.txt Tak ma być w nowym ATtiny26?

    LED podłączony tam gdzie wskazuje schemat programatora, włącza się podczas pracy programu ISPprog i gaśnie po wyłączeniu - ale to chyba tylko informacja, że scalak 74F244 żyje, i nic więcej...


    ---------------------------- EDIT --------------------------------------------------
    To wszystko jest GÓ*NO warte...
    Nawet po wyjęciu ATtiny26 z programatora, i po wyłączeniu zasilania układowi 74244, program ISPprog nadal "odczytuje" zawartość EEPROM i FLASH(chyba robi to telepatycznie)... :| Zawartość plików ta sama(FF) jak powyżej.

  • #365 05 Lis 2006 12:39
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Spróbuj ze zmostkowanymi R9, R10 i R11, jak nie pomoże to zmostkuj jeszcze R2-R8, a jak to nie pomoże, to jeszcze C2-C4 wywal, a jak dalej nie pomoże, to zbuduj Si-proga, działa niezawodnie i jak jest poprawnie zrobiony to od pierwszego strzału

  • Fibaro
  • #366 05 Lis 2006 16:13
    jacynka84
    Poziom 26  

    A przypadkiem Bascom nie może wziąć dowolnego hex'a? , skonfigurować porty w zakładce programator i może wtedy wykryje ten klocek?
    PS ja zrobiłem ten najprostrzy programator na 4 rezystorach i zaskoczył od razu.

  • #367 05 Lis 2006 21:46
    Arnold_S.
    Poziom 26  

    McRancor napisał:
    Spróbuj ze zmostkowanymi R9, R10 i R11, jak nie pomoże to zmostkuj jeszcze R2-R8, a jak to nie pomoże, to jeszcze C2-C4 wywal, a jak dalej nie pomoże, to zbuduj Si-proga, działa niezawodnie i jak jest poprawnie zrobiony to od pierwszego strzału


    Wstawiłem zworki w miejsce R2-R8, następnie zmniejszyłem R9-R11 do 22 omów(czyli praktycznie też zworki), zmniejszyłem C2-C4 do 27piko, i działa(ISPprog wykrywa procek sam, bez "forsowania"). :) Wywaliłem też całkowicie rezystor podciągający RESET do plusa zasilania.
    Przebiegi na liniach MISO, MOSI, SCK, latają elegancko, amplituda 4V(pomiar oscyloskopem).

    Jednak zawartość Flash i Eeprom nadal jest ta sama co powyżej podawałem(FFFF - z tego co czytam, to tak ma być). Ale program ISPprog odczytywał to samo nawet po wyjęciu procka z programatora. Jak to traktować? :roll: Skomentuje to ktoś?

  • #368 05 Lis 2006 22:03
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zmień pierwszy bajt pamięci programu na dowolny i wgraj do procka, sprawdź czy odczytuje to samo (weryfikacja) grzebanie w pierwszych komórkach pamięci nic prockowi nie zaszkodzi, to samo zrób w eepromie, tam już możesz wgrywać co i jak Ci się podoba.

    Nowy procek ma w pamięci same FF-y, widocznie program sprawdza sygnature (try bajty po których rozpoznaje model procka) tylko na początku i później zakłada że nikt go nie wyciąga ;)


    Jeśli rezystor podciągający reset do plusa wywaliłeś z płytki testowej (bo na schemacie programatora go nie ma) to lepiej wsadź go spowrotem (najlepiej 10K) możesz mieć przez to potem cyrki.

  • Fibaro
  • #369 05 Lis 2006 23:10
    Arnold_S.
    Poziom 26  

    Lipa.
    Zmiana pliku EEPROM, wgranie i odczytanie zawartości nie udało się do końca.

    Oryginał(zamieniam jedną kolumnę):
    Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)

    Po zapisie i odczycie moje zmiany są, ale jest też błąd w ostatniej kolumnie:
    Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)

    Przewód łączący do LPT jest ekranowany, zasilanie stabilizowane i filtrowane, programator na płytce(nie "pająk").
    Co teraz? :roll: Program ISPprog twierdzi, że "Verify OK"...a jak widać nie jest OK.
    Chyba, że te ostatnie kolumny, to jakieś sumy kontrolne, czy coś w tym rodzaju?

  • #370 05 Lis 2006 23:18
    maciek_slon
    Poziom 29  

    Spokojnie, bez paniki... Ostatni bajt to sumakontrolna jest ;-) Albo coś w ten deseń, w każdym razie sama zawartość programu jest w porządku ;-)

  • #371 06 Lis 2006 12:32
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jak chcesz porównywać w ten sposób, zapisuj pliki jako bin, w hexie są właśnie takie dziwne wynalazki jak kolega wyżej opisał...

    Moim zdaniem wszystko jest OKy

  • #372 06 Lis 2006 13:43
    jacynka84
    Poziom 26  

    A moim nie jest ok.
    Też prubowałem tego gó**nego schematu i prog-ra , i NIC.
    zrobiłem potem ten uproszczony na 4 rezystorach , hula już ze 350programowań pod Bascomem(WinXPpro), a ten ispprog (czy co to jest) nie widział mi uP ani nie programował, przestawiałem różne rzeczy w tym ,ustawiałem pinologie i MEGA-NIC.
    Po prostu. wg mnie nie ma sie co szarpać z tym dziadostwem i sobie nerwicy doprawiać.
    profesjonalistą to ja nie jestem napewno,ale wiem co dobre!

  • #373 06 Lis 2006 14:44
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie przesadzaj, jakoś masa ludzi nie narzeka na te programatory, zabezpieczają LPT przed uszkodzeniem i głównie po to są tak skomplikowane, jak podłączysz swoje cztery kabelki nieprawidłowo, możesz pożegnać się z LPT.

    Nie chcesz nie szarp się, Arnfold_S nie pyta czy warto się z tym męczyć, tylko w czym jest problem!

  • #374 06 Lis 2006 17:07
    jacynka84
    Poziom 26  

    No rzeczywiście. Ale warto spróbować na 4rez. czy aby w ogóle ten LPT mu działa ,zakładamy że ma xp.
    Co ciekawe ja także zbudowałem ze 2 programatory na '244 na nowych częściach ,
    milion razy sprawdziłem czy dobrze wszystko i nie chciały ruszyć.
    A może by spróbował skonfigurować Bascom pod ten programator i tam sprawdzić czy zczyta fuse'y?

  • #375 06 Lis 2006 18:18
    Balu
    Poziom 38  

    Ale przecież mu działa ten programator.
    Nie wiem nad czym się rozwodzicie.

  • #376 06 Lis 2006 18:28
    jacynka84
    Poziom 26  

    Niech sam zainteresiony sie wypowie.
    Niby działa ,ale mówi że coś nie tak z ispprogiem.

  • #377 06 Lis 2006 18:55
    Arnold_S.
    Poziom 26  

    Przekopałem 150 stron PDF-a ze stronki Atmela, i widzę, że wszystko się zgadza.
    Nowy układ ma mieć FF w komórkach.
    Fabryczne, domyślne ustawienia Fusebitów też się zgadzają.
    Cały czas pracuję tylko i wyłącznie z programem ISPprog(WinXP + wspomagacze typu UserPort, czy jakoś tak).

    Przed chwilą próbowałem wgrać tę zawartość(powtarzam obrazek z poprzedniej wypowiedzi):
    Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)
    A po odczytaniu jest identyczna zawartość(już nic nie zmienia na końcu).

    EEPROM w ATtiny26 ma 128B, więc to są te Bajty:
    Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)
    Reszta, to muszą być bity kontrolne(jak na początku zmieniłem jedną kolumnę - patrz poprzednia wypowiedź - bez poprawiania bitów kontrolnych, to widocznie program ISPprog, albo sam procek to naprawił - więc wszystko jest OK, to nie były "przekłamania"). :)

    P.S.
    Co do rezystorów podciągających RESET do plusa, to czytajcie PDF-y do swoich procków. W przypadku ATtiny26 Atmel zaleca rezystor 20k-100k. Wstawiłem 24k.

  • #378 06 Lis 2006 19:00
    Balu
    Poziom 38  

    ISP-prog + ten programatorek + dokładnie takie modyfikacje i u mnie też chula...( Był post na forum jakieś 2 tygodnie temu jak z tym walczyłem i Zumek mi pomógł:) ).

  • #379 06 Lis 2006 23:13
    Arnold_S.
    Poziom 26  

    To jeszcze pytanie:
    Gdzie i jak w języku C albo ASM(pod AVR Studio 4), zadeklarować konkretny kwarc? A może nie trzeba?

    W Bascomie są do tego komendy, ale Bascoma z góry odrzucam, nie będę się nim zajmować.

  • #380 06 Lis 2006 23:21
    Balu
    Poziom 38  

    A avr studio do symulacji ustawiasz kwarc.

    A resztę piszesz na piechotę licząc ręcznie opóźnienia po cyklach maszynowych...

    Chyba że używasz delay.h (winavr) to tam się chyba jakoś ustawiało FCPU.

  • #381 06 Lis 2006 23:33
    TheWiktus
    Poziom 18  

    Mam takie pytanie kupiłem Megę 16 podpiąłem do niej wszstko co jest potrzebne do programowania podłaczyłem programator i nic...
    Jako programatora używam isp proga Adama Dymowskiego.

    I kilka innych pytań
    1.Czy przy programowaniu kwarc powinien być podłączony?
    2.Czy moglibyście dać mi link do schematu z jakimś programatorem(kabel do portu lpt + wtyczka)
    Ja swój srobiłem według opisu linii na isp progu i datasheecie megi.
    Z góry dziekuję za pomoc

  • #383 07 Lis 2006 00:27
    mirekk36
    Poziom 42  

    Witam

    kolega krzyjak napisał

    Cytat:
    Jeśli chodzi o rezonator kwarcowy to w układzie z tym programatorem jest on niezbędny


    - kolego atmega16 jak wiele innych domyślnie skonfigurowana jest na wewn. oscylator więc wcale nie trzeba koniecznie używać rezonatora do zaprogramowania. Można go uzyć poprostu jeśli mamy taką potrzebę ;)


    :arrow: kolego TheWiktus
    ... wiesz co? jeśli jesteś początkujący to zrób tak jak ja kilka miesięcy temu. Kup sobie (na allegro) programator STK200 - koszt tylko ok 15-16zł!!! - odpadnie ci masa problemów. Bo tak - jak będziesz sam kombinował z programatorem to później jak coś nie będzie działało to będziesz 60razy dłużesz szukał gdzie leży błąd ;).... Ja tak właśnie zrobiłem - kupiłem sobie za teparę złotych programatorek (szkoda nawet samemu za te pieniądze szukać odpowiedniej wersji scalaka XX244, robić płytkę, pająka itp... a w swoich układach z uC zawsze dodaję gniazdko pod ten programatorek. Oprogramowanie do niego - u mnie się znakomicie sprawdza PonyProg - jak narazie ZERO problemów! Szybko - fajnie i niezawodnie.

    ... pytasz czy przy programowaniu trzeba podłączyć rezonator - to zależy jaki procek używasz i czy korzystasz z wewnętrznego oscylatora ;) czy zewn kwarcu. Np gdy kupisz sobie ATTiny2313 to on domyślnie działa na wewnętrznym oscylatorze i nie musisz podłączać rezonatora zewnętrznego. Ale czytaj sobie noty aplikacyjne procków których używasz tam jest to zawsze dokładnie opisane ;)

    pozdrówka

  • #384 07 Lis 2006 00:30
    M. S.
    Poziom 34  

    Dla MEGI przyniesionej ze sklepu kwarc jest zbędny, bo domyślnie ten uC jest taktowany z wewnętrznego źródła. Nawet podlaczenie kwarcu tego nie zmieni.

  • #385 07 Lis 2006 05:41
    jacynka84
    Poziom 26  

    Jeśli o Bascoma chodzi to miałem na myśli aby tylko sprawdzić czy z tym twoim programatorem działa,czy czyta fusebity ,na demo.
    Jeśli byś ustawił w bascom pinologie swojego programatora ,i spróbowal go zaprogramować ,to
    jeśli masz sprawny ,powinien zczytać fusy - wtedy byś wiedział że masz sprawny pro-tor.

  • #386 07 Lis 2006 13:32
    TheWiktus
    Poziom 18  

    Taak słyszałem o wewnętrznej architekturze datasheet też czytałem wygląda na to że wszystko jest w porządku.
    No nic dziś spróbuje jeszcze się trochę pobawić może zadziała :D
    A co do gotowych programatorów to jakoś wolę sam wykonywać wszstko mam z tego większą satysfakcję :D

    Dodano po 25 [minuty]:

    Hehe chyba działa przynajmniej wykrywa procek teraz napisze jakiś prosty program i sprawdzę to w praktyce za wszelkie uwagi dziękuje

  • #387 08 Lis 2006 03:16
    Arnold_S.
    Poziom 26  

    TO jest jakaś kpina...

    Próbowałem napisać pierwszy program według przykładu na tej stronie:
    http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm
    AVR Studio + kompilator WinAVR nie przyjmują tych kodów(tego najprostszego z zapaleniem diody LED). W ogóle nie można użyć czegoś takiego jak sbi.

    Poprawiłem "jakoś" program, tak, że nie pokazuje błędów, i kompiluje się.
    W wyniku otrzymałem plik HEX:
    Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)
    I ja się pytam, gdzie go mam wgrać?
    Przecież wielkość tego pliku i adresy na początku każdej linii wyglądają jak obrazki z moich poprzednich wypowiedzi = czyli kompilator wyprodukował mi zawartość dla EEPROM-a! :) Po co?
    Program dla mikrokontrolera ma być w pamięci Flash, jeśli się nie mylę. :?: Tak, czy nie?

    Chciałem "na chama" użyć wstawek asemblerowych, do wysterowania jednej nóżki portu, a okazuje się, że ten WinAVR, to jakaś lipa, bo nie można normalnie pisać w asemblerze wstawki, tylko tak: :roll:
    Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)
    Co to za gniot programistyczny? :|


    P.S.
    Procek ma już przeprogramowane Fusebity na zewnętrzny kwarc 8MHz(w programatorze jest), i żyje(to znaczy program ISPprog wykrywa go, więc jest OK).

  • #388 08 Lis 2006 06:29
    marek_Łódź
    Poziom 35  

    Arnold_S. napisał:
    TO jest jakaś kpina...W ogóle nie można użyć czegoś takiego jak sbi.
    Proponuję przejrzeć stosowne posty na elektroda.pl ewentualnie zajrzeć na forum http://www/mikrokontrolery.net . To wyjaśni szereg wątpliwości np.:
    Cytat:
    ... makra "sbi,cbi" i kilka im podobnych , "wychodzą" już z użycia
    Arnold_S. napisał:
    I ja się pytam, gdzie go mam wgrać?...Program dla mikrokontrolera ma być w pamięci Flash, jeśli się nie mylę. :?: Tak, czy nie?
    Wynik kompilacji jest to obraz pamięci kodu i należy wgrać do pamięci kodu procesora, niezależnie czy mamy go w formacie HEX, BIN, czy dowolnym innym. Jeśli masz wątpliwości, możesz wcześniej odpalić symulator i obejrzeć działanie programu.
    Arnold_S. napisał:
    Co to za gniot programistyczny? :
    A to?
    Code:
    ..In C, you can do this: 
    
    for(;P("\n").R-;P("|"))for(e=3DC;e-;P("_"+(*u++/8)%2))P("| "+(*u/4)%
    Uważaj z takimi komentarzami, ja za podobne uwagi o BASCOMie dostałem jakieś pogróżki od cenzury. WinAVR (i C) jest jaki jest i albo się z nim zaprzyjaźnisz, albo zmień go np. na ASM gdzie będziesz mógł mieć pretensje wyłącznie do ATMELa. W WinAVR pracuje kupa ludzi i jakoś sobie radzą. Po prostu trzeba przyjąć do wiadomości, że jest jak jest.

    [dopisano kiedyśtam] Powodzenia

  • #389 08 Lis 2006 06:41
    Arnold_S.
    Poziom 26  

    W międzyczasie zrobiłem tak, jak napisałeś(m.in. przekopałem internet z pomocą Google), i już są pierwsze efekty. :) Zrobiłem w ASM "generator prostokąta". Teraz pójdzie z górki(i mam nadzieję, że już o nic nie będę musiał w tym temacie pytać). :wink:

    P.S.
    Wredne te mikrokontrolery. Wszystko jest inne(ASM i C różnią się od tych PC-towych, ciężko się przesiąść).

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo