Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pierwsze starcie z mikrokontrolerami (dozwolone linki Allegro, eBay, itp)

Ślepiec 31 Dec 2004 18:09 542181 2015
Automation24
    marek_Łódź
    Level 36  
    slaweek_22 wrote:
    Analog jest raczej trudniej dostępny niż jakies Atmele. A jakie by były modele od Atlel'a?? Przeglądałem jego stronke ale nie ma tam nic o PWMie trzeba by zaglądać do każdej karty katalogowej z osobna, bo w tabeli ni wspomnieli o tym. Jakie sa tanie Atmele z 4 wyprowadzeniami PWM??
    Nie kojarzę atmeli '51 z czterema wyjściami PWM. Kości Analoga kupisz u dystrybutorów np. w Alfine. Alternatywa - jeśli to ma być PWM na '51, to może programowo?
  • Automation24
    slaweek_22
    Level 16  
    Po przeanalizowaniu sprawy wystarczyłoby 2 wyjscia PWM bo na mostek H można by zrobić jeden PWM + kierunek. Wobec tego mam pytanie czy może sa jakies popularne Atmele z 2 wyjsciami PWM sprzętowymi??
  • Automation24
    marek_Łódź
    Level 36  
    slaweek_22 wrote:
    Po przeanalizowaniu sprawy wystarczyłoby 2 wyjscia PWM bo na mostek H można by zrobić jeden PWM + kierunek. Wobec tego mam pytanie czy może sa jakies popularne Atmele z 2 wyjsciami PWM sprzętowymi??
    Przerzuć się na AVR-y w ATTiny26 masz 2 wyjścia PWM, w ATTiny2313 aż 4. W MCS-51 praktycznie każdy timer można wykorzystać do generowania PWM z niewielką pomocą programu.
    KaJakKrzysztof
    Level 14  
    Witam

Zaczynam przygodę z programowaniem mikrokontrolerów. Przeczytałem cały ten dział, trochę jak dla zielonych - zbyt profesionalnie niektórzy się wypowiadają ;), a niektórzy piszą tylko po to aby komuś dogryźć.
    Chcę zacząc z prostym i polecanym tutaj uC Atmega AT90S2313.
    Chcę programować w BASCOMIE, więc sobię pobiorę z sieci ale pytanie moje brzmi - czyt takim oto programatorem zaprogramuję w/w mikrokontroler? (wiem, że podają tam, że tak ale wolę się Was znawców tematu zapytać)

http://www.allegro.pl/item149666672_stk_200_300_programator_isp_dla_avr_stk200.html

Pozdrawiam
    @ndrzej.kr
    Level 12  
    Witam.Zmontowałem programator na atmegę8 razem z adapterem ze strony
    http://ajd.czest.pl/~pawel.borkowski/wyklady/avrisp/budo_pro.html
    Posprawdzałem go czy aby dobrze zlutowałem itp. Napisałem programy w AVR Studio, skompilowałem, otworzyłem ponyprogiem sprawdziłem(program succesful)i... tu jest problem.Kiedy chcę wczytać do programatora skompilowany plik ukazuje mi się komunikat"Device missing or unknown device(-24)".Kiedy zczytuję pamięć FLASH pokazuje się w.w. komunikat-kiedy klikam ignore to zczytuje pusty program; gdy próbuję ten pusty wgrać również po kliknięciu ignore program niby się ładuje.Gdy jednak przy wczytywaniu programu z pliku np. mrugającej diody, kliknę ignore(bo oczywiście za każdym razem wyświetla się ostrzeżenie"Device missing or unknown device(-24)") program zawiesza się.Ustawiłem ponyprog-a na Atmege8, parallel LPT1.Jestem początkujący z mikrokontrolerów więc może czegoś niedopatrzyłem.Wszelkie rady wskazane.
    oktus
    Level 2  
    Witam,
    na początek powiem, że ogólnie średnio znam się na elektronice, a sytuacja, w której się znalazłem wzięła się z potrzeby zrobienia projektu na studiach. Zbudowałem programator wg instrukcji z tej strony:

http://www.ajd.czest.pl/~pawel.borkowski/wyklady/avrisp/budo_pro.html

PonyProg, jak daje probe, pokazuje "Test OK", ale to raczej jest jakiś kit, bo gdy odłączyłem zupełnie płytkę od kabla, to probe daje ten sam wynik (jakby sprawdzalo tylko poprawność konstrukcji wtyczki do lpt). Natomiast ani PonyProg, ani ISP Programmer nie wykrywają mojego układu (Atmega8). W załączniku jest screen z komunikatem, jaki dostaję. Sprawdziłem programator wg instrukcji na powyższej stronie i jeśli nie popełniłem błedu, to wygląda, że wszystkie połączenia są ok. Gdzie może leżeć problem?
    zumek
    Level 39  
    oktus wrote:
    .... Gdzie może leżeć problem?

Dotyczy ISPProg-a:
    a)W setupie ustaw STK200/300 Evaluation board
    b)Podłącz zasilanie do płytki z mikrokontrolerem i sprawdź czy jest na pinie nr.2 wtyku programatora.
    c)Po kiego grzyba ustawiasz opcje FASTEST , jak nówka M8 cyka na 1MHz - ustaw na 1000000 Hz.
    Jeśli nie popełniłeś błędu przy montażu programatorka , to MUSI brykać.
    Przed odczytem sygnatury , dobrze jest kliknąć RESTART.

Piotrek
    Nawigator
    Level 33  
    Nikt nic nie pisze jaki ma windows na komputerze bo i po co nam to wiedzieć...
    Jak XP przypominam o zainstalowaniu sterownika portu LPT np. giveio, i o krótkich kablach max. 30 cm od programatora do megi. Może ruszy.
    Pozdr. N.
    GienekS
    Level 32  
    Nawigator wrote:
    Jak XP przypominam o zainstalowaniu sterownika portu LPT np. giveio, i o krótkich kablach max. 30 cm od programatora do megi. Może ruszy.
    Pozdr. N.
    Ja programuję przez 2 m kabel PonyProgiem i nie ma żadnych problemów.
    Nawigator
    Level 33  
    Z tymi kablami bywa różnie, zależy to chyba też od komputera. Ja miałem problemy z zakłóceniami, np. programator zgłaszał błąd przy weryfikacji itp.
    Teraz stosuję typowy kabel drukarkowy 2m pomiędzy komputerem i programatorem i krótki kabelek 30cm do układu i jest ok.
    Mam także połączone dodatkowym przewodem masy komputera i układu, podłączam w pierwszej kolejności.
    Pozdr. N.
    @ndrzej.kr
    Level 12  
    Razem z WinAVR gieveio zainstalował się automatycznie.
    XP Sp1.Zmieniałem w BIOS-ie ustawienia portu-nic nie dało.Kabel ma 10 cm długości.
    Dziwi mniej jedna rzecz-ustawiam w opcjach transmisję równoległą(parallel) jednakże jak sprawdzam ustawienia ustawiony jest szeregowy.
    Asteroid
    Level 20  
    Witam Was koledzy bawiłem się swego czasu kumpla programatorkiem do At 89C2051 ! Jest to fajna rzecz tylko mam takie pytanko potrzebuje schemat w miare prostego programatorka tego układu (działającego,sprawdzonego) oraz do układu AT 90S8535 ! Chciałbym zbudowac jeden programator ale żeby móc programowac te 2 scalaki ponieważ nieraz niepotrzebnyjest tak duży procek bo jest np prostszy programik ale czasami jest odwrotnie ! Więc prosze Fachowców o porade ponieważ niechce wykonac jakiegoś trefnego schematu ! :|

Dodano po 58 [sekundy]:

Nadmieniam iż będe programował pod Bascomem !
    mirekk36
    Level 42  
    zrób sobie prosty programatorek na 1 scalaku. Nazwa programatorka to STK200 albo kup go sobie na allegro za kilkanaście zł ;) przy tej cenie nie warto dłubać i szukać dobrej wersji 74244 ;)

... aha jak wpiszesz w googlach albo na elektrodzie w "szukaju" STK200 to znajdziesz bez problemu schematy

pozdrówka
    jacynka84
    Level 26  
    Witam . mam takie pytanie , czy twórcy Bascom
    mają zamiar umożliwić programowanie innych Procesorów oprócz AVR i '51 ?
    Jakieś ARM'y czy DSP ? nie znam sie za bardzo na "wnętrznościach" uP więc nie wiem.
    sydow
    Level 11  
    Wiele ludzi ma problemy z programatorem stk200 ponieważ źle go podłącza. Np. z niewiadomych przyczyn nie podłącza zasilania pod procesor. Na stronie http://www.skylive.republika.pl/lists.html jest opisany programator w ras z dokumentacją techniczną, która opisuje sposób podłączenia programatora do różnych układów a nawet sposób konfiguracji programów takich jak PONYPROG. Polecam gorąco to Urządzenie bo sam używam i jest ok. Autor urządzenia pomaga rozwiązać problemy w miarę sensownym czasie
    ks_fenix
    Level 23  
    Witam wszystkich kolegów których zainteresował ten post. Problem polega na tym że od kilku tygodni przeglądam oferty różnych sklepów z elektroniką w poszukiwaniu najtańszych mikrokontrolerów. Otóż chciałbym zakupić mikrokontroler Atmega8. Najtaniej jest chyba na www.piekarz.pl. Ale może ktoś znalazł jeszcze tańszy sklep. Jeśli tak to proszę o podanie linku do niego. Drugi problem polega na tym że większość układów scalonych i różnych elementów elektronicznych które lutowałem były przewlekane i lutowałem je lutownicą transformatorową. A teraz chciałbym lutować w technologii SMD. I tu jest problem bo taki układ jak np Atmega8, który jest w obudowie TQFP32 jest bardzo trudno przylutować. I nie chodzi tu o samą lutownicę ale o sposób w jaki przylutować ten układ. Proszę więc o pomoc w tej sprawie np napiszcie jakie są wasze sposoby na lutowanie tak małych układów. A trzeci problem dotyczy programowania mikrokontrolerow. Otóż znam dość dobrze Bascoma ale programy na nim wolno działają a kod wynikowy jest ogromny. A do tego przez tego nieszczęsnego Bascoma nie mam nawet zielonego pojęcia jak działa µK. Więc chciałbym się przerzucić na jakiś inny. Myślę tu o C.

Dodano po 3 [minuty]:

Zainteresowało mnie wydawnictwo BTC. Ale jest jeden problem u nich płytki z układami o których jest mowa w książkach kosztują około 200zł. A ta cena przeraża. I tu pojawia się pytanie jaką książkę polecacie na początek. Z góry dziękuje wszystkim. Pozdrawiam
    mirekk36
    Level 42  
    1. ... w tej firmie piekarz.pl jest tanio i dobrze ;)
    2. ... do lutowania SMD takich procków używam lutownicy z dość cieniutkim grotem (stacja lutownicza) a nie typowa transformatorówka) i bardzo ładnie mi to wychodzi, nigdy nie mam z tym większych problemów, więc przy odrobinie wprawy i tobie się uda - spokojnie ;)

3. jeśli naprawdę chcesz poznać od podszewki zasady działania różnych modułów w uC to polecam nauczyć się w końcu asemblera (nie jest taki trudny wbrew pozorom) - dzięki temu, że będziesz umiał asembler zapewne i bascom przestanie być dla ciebie straszny bo będziesz mógł spokojnie tam gdzie trzeba robić wstawki asemblerowe, dzięki czemu przyśpieszysz program w krytycznych miejscach a czasem zmniejszysz jego objętość. Ja zacząłem programowanie od asemblera a teraz powoli zaczynam używać do mniej wymagających rzeczy albo C, którego się uczę albo bascoma też się uczę ;)

pozdr
    ks_fenix
    Level 23  
    Witam.
    Wobec tego znasz jakieś fajne książki o programowaniu AVR w asemblerze.
    A w jaki sposób przylutowujesz te układy tzn. pierwsze pokrywasz cyną ścieżki a później nakładasz układ i lekko podgrzewasz. Czy jakoś inaczej.
    mirekk36
    Level 42  
    polecam ci gorąco książkę "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" oraz wspaniałą stronkę:

http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm

zobacz sobie jak można zaczynać bez kupowania zestawów uruchomieniowych za setki złotych. Ja od tego zaczynałem, chociaż programy pierwsze i miganie diodą LED realizowałem w oparciu o asembler. Do zaprogramowania procka użyj sobie np PonyProg'a, zrób sobie programator STK200 albo kup go na allegro za 15zł (warto kupić dobry i sprawdzony aby na początku odpadł problem tego żeby się zastanawiać czy coś nie działa przypadkiem z jego powodu)

... do pisania w asemblerze zassij sobie AVRStudio v4.12 i service pack3 do tego, wprost ze strony ATMELa - dzięki temu będziesz miał także środowisko do programowania w C na przyszłość

... i tak zaczenisz szybko i TANIO ;)

pozdr

Dodano po 8 [minuty]:

aha i jeszcze jedna dobra książka która dużo mi dała to "Mikrokontrolery AVR ATtiny w praktyce" - początek opisów rodziny AVR może podobny jak w poprzedniej ale za to w jednej i w drugiej dużo opisów praktycznych układów, programów w asemblerze co ważne. Wprawdzie opisywane układy bazują na ich układach uruchomieniowych właśnie ale szybko się przekonasz, że i bez nich można sobie spokojnie dać radę - natomiast wszlekie przykłady są świetne i pozwalają się dużo nauczyć ;)
    ks_fenix
    Level 23  
    Czy chodzi ci o tą książkę http://www.informatyczna.pl/pozycja.php?id=26113&ile=&ktora=&szukaj=tak
    Znalazłem nawet do niej zestaw unieruchomieniowy ale on kosztuje 200zł . Gdybym chciał sam zrobić to pewnie dużo taniej ale jest w tym problem że ciężko jest załatwić AT90S2313 który tam jest. A programator już sobie kiedyś kupiłem na allegro StK200/300 i działa świetnie.

Dodano po 5 [minuty]:

A do tego jest napisane że ten układ jest wycofany z ze sprzedaży.
  • Helpful post
    tom_ny
    Level 14  
    Witam

Atmega8 w dipie też dostaniesz. Z TQFP nie jest tak łatwo. Sam dopiero się uczę. Zrobiłem sobie płytkę z kilkoma scalakami w obudowach TQFP, żeby nauczyć się je lutować i na początku nie wychodziło ładnie.

O lutowaniu obudów tqfp możesz sobie poczytać dużo na grupie. http://groups.google.pl/group/pl.misc.elektronika/browse_frm/thread/46736be3960f2264?q=Podstawka+pod+TQFP64+i+pytanko+o+ATmega128&hl=pl&

http://groups.google.pl/group/pl.misc.elektronika/browse_frm/thread/714e46e12868f519?q=smd+%220%2C5mm%22+obudowy&hl=pl&

http://groups.google.pl/group/pl.misc.elektronika/browse_frm/thread/c0f7070d4f1ecb62?q=smd+%220%2C5mm%22+obudowy&hl=pl&

http://groups.google.pl/group/pl.misc.elektronika/browse_frm/thread/6601125dc8906d38/2816ec76ab16b665?hl=pl#2816ec76ab16b665

Transformatorówką też się da polutować, ale nie jest to ani łatwe ani bezpieczne. Do lutowania smd temperatura grota powinna być niższa niż 300, a transf. daje nawet 400.

pozdrawiam
    tn

co do bascoma. chcesz poznać uK pisz w asmie. chcesz pisać szybko pisz w C (polecam AVRstudio 4 - ma optymalizację kodu).
    ks_fenix
    Level 23  
    Ok dzięki chyba kupie Mikrokontrolery AVR ATtiny w praktyce. Być może obejdzie się bez tego drogiego zestawu uruchomieniowego. A powracając do wątku z lutowaniem to mógłbyś napisać krok po kroku jak ty lutujesz takie układy.
  • Helpful post
    mirekk36
    Level 42  
    koniecznie zajrzyj na tą stronkę, którą podałem tu w swoim pierwszym poście - zobacz jak tam gościu wręcz na pająka robi układziki na Atmega8 ;) podłączysz sobie w ten sposób na początku diodę LED i pobawisz się nią, na początku proste miganie za pomocą pętli opóźniających - to podstawa , później poznaj Timery dzięki którym będziesz mógł zastąpić procedurki opóźniające a następnie zrobisz sobie aby dioda ładnie powoli się zapalała i gasła używając PWM ..... i już poznasz dobry kawał procka ;)

.... naprawdę - polecam abyś nie kupował sobie tych zestawów uruchomieniowych tylko same książki, do których można zawsze zajrzeć i się upwenić czy coś dobrze czy źle robisz

... ja zacząłem właśnie na początku od AT90S2313 i "na szczęście" szybko go spaliłem ;) wtedy przesiadłem się na ATtiny2313 nie dość że nowszy to o wiele tańszy i sporo lepszy od poprzednika ;) .... potem zacząłem męczyć ATmega8 ....
    ks_fenix
    Level 23  
    Ok dzięki wszystkim. Już wiem mniej więcej jak przylutować takie układy. A co do mikrokontrolerów to posiadam ATtiny2313 jeszcze nie używany. Na razie będę gromadził pieniądze na książkę. A tymczasem chyba zamówię Atmege8 i poczytam dokładniej tą stronę bo tak się składa że już ją kiedyś przeglądałem. Życzę Szczęśliwego Nowego Roku.
    Wielkie dzięki i pozdrawiam.
    tom_ny
    Level 14  
    Ja sobie na wakacje kupiłem "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce". do tego korzystając ze schematu w książce (na ich stronie też jest) sam wykonałem układy potrzebne . I nauczyłem się robić płytki i programować układy a asm :D Szybko jednak przerzuciłem się na C.

Jakby co to mogę później wrzucić linki do materiałów o C z jakich korzystałem itp.
  • Helpful post
    M. S.
    Level 34  
    Co do lutowaniato polecam:

http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/DDS_DL4JAL/porady/DDS_Lutowanie.htm
    http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/DDS_DL4JAL/porady/INDEX.htm

Chyba trudniej zrobić ładną płytkę niż wlutować układ smd.
    Wczoraj pierwszy raz próbnie wlutowałem układ z 48 końcówkami. Odległość między końcówkami 0,5mm. Obyło się bez zwarć i bez braku kontaktu. Podstawa to miedziana plecionka do odsysania cyny. Polecam.
    mirekk36
    Level 42  
    to wrzuć te linki, może i mnie też się przydadzą - chociaż jak narazie nie mogę się oderwać od asemblerka ;) .... to jednak jak przyjdzie mi robić coś większego na np Atmega128 to chyba przyda się C i najwyżej wtedy wstawki asemblerowe jak będzie trzeba ;)

pozdr
  • Helpful post
    tom_ny
    Level 14  
    Niestety nie mogę znaleźć/przypomnieć sobie z czego korzystałem na samym początku. W sumie C znałem z PC to nie miałem dużych problemów z C na uK.

Zainstalowałem AVR Studio, WinAVR i korzystałem z http://download.savannah.gnu.org/releases/avr-libc/avr-libc-user-manual-1.4.4.pdf

Jeżeli ktoś w życiu C nie widział to pewnie jakiś kurs by się przydał. Polecam temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic411713.html

Pozdrawiam
    ks_fenix
    Level 23  
    Dzięki wam te linki na pewno się przydadzą. Pozdrawiam