Chcę zaprezentować Wam zaawansowany sterownik oświetlenia oparty na bezprzewodowej transmisji 433MHz zrealizowanej na popularnej rodzinie układów firmy Princeton. W swojej konstrukcji użyłem gotowego zestawu3 gniazdek bezprzewodowych z pilotem, z których wykorzystałem pilot i odbiorniki RF.
Sercem sterownika jest popularny PIC16F84A. Analizując stany dekodera PT2272 steruje 6 kanałami oświetlenia.
Pilot ma 4 pary przycisków ON/OFF, w tym sterowniku wykorzystane zostały tylko 3 pary ze względu na 3 odbiorniki w zestawie.
Do czego to służy?
Sterownik zastosowałem do żyrandola z 6 żarówkami : mogę osobno włączyć/wyłączyć każdą żarówkę korzystając tylko z jednej pary przycisków na pilocie, dzięki temu jedną parą steruję oświetlenie w przedpokoju, drugą parą w kuchni, trzecią parą w pokoju. W każdym pomieszczeniu mogę zatem zapalić dowolną liczbę żarówek. Przekłada się to na znaczne oszczędności energii, bo zawsze mam dokładnie tyle światła ile potrzebuję. Można tym sterować nie tylko żyrandol, ewentualne zastosowanie zależeć będzie od indywidualnych potrzeb.
Jak to działa?
Naciśnięcie przycisku ON na pilocie powoduje zapalenie żarówki w wybranym żyrandolu, kolejne przyciśnięcie ON zapala kolejną i tak kolejno aż zapali się 6 żarówek, w tym momencie ponowne naciśnięcie ON spowoduje że zgasną wszystkie i po chwili znowu zapali się jedna żarówka. I tak cyklicznie. Naciśnięcie przycisku OFF w dowolnej chwili zgasi wszystkie żarówki, jednoczesne naciśnięcie obu przycisków zawsze zapala tylko jedną żarówkę.
Film jak to działa.
Schemat ideowy.

Rozmieszczenie elementów
Płytka drukowana.
Rysunek pcb w wersji do termotransferu.
Oryginał jest w formacie .dwg
Chętnemu udostępnię aby zrobił z tego wyskalowany pdf.
Tak samo rysunek rozmieszczenia elementów.

Rozmieszczenie elementów.

Wsad do procesora.
Tutaj będzie zawsze ostatnia wersja wsadu, liczę się że będę musiał coś zmienić albo poprawić wg Waszych sugestii.
Ustawienia Fuse są zawarte w pliku hex. W razie problemów można ustawić ręcznie: __CONFIG(0x3ff2)
Projekt jest mojego autorstwa.
Proszę o pytania i komentarze.
Cool? Ranking DIY