Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Subwoofer Eltax SUB-100 wyłącza się.

12 Mar 2012 12:51 1950 4
  • Poziom 2  
    Witam,

    Tak jak w temacie. Po kilku minutach grania sub wyłącza się. Dioda zmienia kolor z zielonej na czerwoną. Sub mam podłączony do amplitunera Yamaha przez wejście liniowe RCA.

    Zauważyłem jeszcze taki objaw, że jak słucham muzyki to jest wszystko ok, ale jak oglądam film to się wyłącza.

    Jakieś pomysły? Może jakiś specjalny przewód powinienem użyć?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    dj-MatyAS napisał:
    Czy ten subwoofer posiada funkcję "Auto-Off"? Możliwe, że wysechł kondensator podtrzymujący zasilanie przekaźnika włączającego wzmacniacz.
    Schemat -> Odszukanie odpowiedzialnego elementu -> Wymiana -> Radość z wykonanej naprawy.


    Niestety nie znam się na tym kompletnie.

    Jak to sprawdzić? Rozumiem, że laik lepiej, żeby się za to nie zabierał?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    dj-MatyAS napisał:
    Lepiej...
    Ale masz u mnie ogromny plus, za to, że umiesz się przyznać, że się nie znasz.

    Możesz sprawdzić - jeśli bez sygnału subwoofer się sam wyłącza (przechodzi w st-by) układ auto-off jest. Jeśli wyłącza się całkowicie i mimo podania sygnału - nie reaguje (nie włącza się ponownie) usterka jest poważniejsza. Tak czy inaczej - serwis.


    Sub bez sygnału faktycznie wyłącza się, a po podłączeniu włącza się bez problemu. Działa ok. 30 minut (dokładnie tego nie sprawdziłem) i się wyłącza.

    Możesz polecić jakiś serwis na terenie w-wy? Nie chciałbym oddawać sprzętu w niepowołane ręce.

    Już kiedyś oddałem amplika w ręce jednego takiego i ... a szkoda opowiadać.