Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics SA-DX940 - Digital Input, do czego służy i dlaczego nie działa?

damianbulla 12 Mar 2012 13:28 3495 20
  • #1 12 Mar 2012 13:28
    damianbulla
    Poziom 15  

    Witam, gdy mam laptopa podłączonego pod CD jest jak wszędzie przycisk DIGITAL INPUT, może mi ktoś powiedzieć do czego to służy? Jak to nacisnę oświeca się na Zielono lampka lecz głosniki się wyciszają.

    0 20
  • #2 14 Mar 2012 13:36
    leonsocio
    Poziom 28  

    Digital input to jak sama nazwa wskazuje, wejście cyfrowe, czyli musiałbyś podłączyć złącze typu np SPDIF albo ewentualnie Coaxiala żeby zagrało po wciśnięciu przycisku digital input.
    Tak, oczywiście, miałem na myśli wejście, literówka z mojej strony. Przepraszam.


    Jak sama nazwa wskazuje - INPUT to WEJŚCIE...
    (dj-MatyAS)


    EDIT:
    Tak, oczywiście, miałem na myśli wejście, literówka z mojej strony. Przepraszam.

    0
  • #3 15 Mar 2012 15:41
    damianbulla
    Poziom 15  

    No ba tym kablem mam podłączony laptop --> wzmacniacz (w gniazdo CD)

    0
  • #4 15 Mar 2012 16:05
    Pablo1964
    Moderator

    A w laptopie masz wyjście cyfrowe?

    0
  • #5 15 Mar 2012 19:58
    damianbulla
    Poziom 15  

    Hmm, jak to sprawdzić? Wiem, troche zielone pytanie mimo że znam się troche na kompach, lecz nie wiem dokładnie jak sprawdzić, może to pomoże.
    Toshiba Satellite L300

    0
  • #6 15 Mar 2012 21:20
    Pablo1964
    Moderator

    Nie ma. W takim razie nie możesz podłączać do digital in. Musisz zaopatrzyć się w kabel minijack -> 2 x chinch i podłączyć do wejścia analogowego.

    0
  • #7 15 Mar 2012 21:27
    damianbulla
    Poziom 15  

    Ej, a taki kabel, Na wejscie 3,5" i na końcu dwa chinche na koncu, zaraz obczaje co i jak.
    A i co daje te przejście? Lepsza jakość dzwięku?

    0
  • #8 15 Mar 2012 21:31
    Pablo1964
    Moderator

    Nie. Tylko dopasowanie (zgodność) sygnału.

    0
  • #9 15 Mar 2012 21:35
    damianbulla
    Poziom 15  

    Cholerka, nie mogę znaleść wejścia INPUT z tyłu do Digital, jakieś rady?
    Jakość nie najlepsza.
    Technics SA-DX940 - Digital Input, do czego służy i dlaczego nie działa?

    0
  • #10 15 Mar 2012 21:38
    Pablo1964
    Moderator

    Do jakiego "digital"? Myślałem, że zrozumiałeś. Przeczytaj uważnie moje poprzednie 2 posty.

    0
  • #11 15 Mar 2012 22:05
    damianbulla
    Poziom 15  

    Oj przepraszam. czyli takie coś jeżeli laptop --> mini jack
    Technics SA-DX940 - Digital Input, do czego służy i dlaczego nie działa?
    Tylko że z jednej Jack 3,5" a z drugiej minijack.
    Dziękuję za pomoc, a czy to jest ogólnodostępne w sklepach elektronicznych?

    Dodano po 19 [minuty]:

    Dlaczego jak chciałem podłączyć słuchawki od nokii na minijacka nie chciały wejść w gniazdo? Może ktoś podać fachową nazwę tego jak wejdę do elektronicznego żebym wiedział co powiedzieć

    0
  • #12 15 Mar 2012 22:05
    Pablo1964
    Moderator

    Jack 3,5 mm a minijack to to samo. Potrzebujesz przejściówki na 2 x chinch. Dostępna wszędzie.

    Słuchawki od Nokii są bodajże na mikrojacka 2,5 mm. Ale nie jestem pewien.

    0
  • #13 15 Mar 2012 22:08
    damianbulla
    Poziom 15  

    No one są mniejsze niż te 3,5", dlaczego nie chcą tam wejść?

    0
  • #14 15 Mar 2012 22:10
    Pablo1964
    Moderator

    Bo to jest inny standard. Wtyczka sieciowa też nie chce wejść. I jakoś nikogo to nie dziwi. :-)

    0
  • #15 15 Mar 2012 22:12
    damianbulla
    Poziom 15  

    Dobrze, niech pan poda fachową nazwę z czym mam iść do sklepu, chcę z laptopa (3,5") kablem prosto do wzmacniacza ew. z dwóch chinchów jakaś przejściówka.

    0
  • #16 15 Mar 2012 22:20
    Pablo1964
    Moderator

    Potrzebujesz kabla audio: minijack -> 2 x chinch.

    0
  • #18 15 Mar 2012 22:23
    Pablo1964
    Moderator

    To musisz zmienić laptop. Nie da się podłączyć analogowego wyjścia do cyfrowego wejścia. A wyjścia cyfrowego Twój laptop nie posiada.

    0
  • #19 15 Mar 2012 22:25
    damianbulla
    Poziom 15  

    A co o tym decyduje? Na pewno są jakieś przejsciówki, a może pan pokazać ten kabel jakim mam podpiąć do wzmacniacza bo jak 2,5" nie wchodzi to jaki?

    0
  • #20 15 Mar 2012 22:28
    Pablo1964
    Moderator

    damianbulla napisał:
    A co o tym decyduje?

    Rodzaj zastosowanej karty dźwiękowej. W Twoim przypadku takie podłączenie jest niemożliwe.

    0
  • #21 15 Mar 2012 22:29
    damianbulla
    Poziom 15  

    Mhm, a jakieś zdjęcia jak to wygląda(wyjście)?

    0