Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wifi w mieszkaniu, router + access point w drugim pokoju (UPC)

Qter19 12 Mar 2012 15:22 4322 3
    Qter19
    Level 2  
    Witam,

Przegrzebałem google ale niestety nie znalazłem odpowiedzi, która by mi w 100% pomogła.

Sytuacja wygląda tak :)
    Mam internet z UPC, modem Thomson U-TWG870U. Stoi on sobie w jednym pokoju. W drugim mam telewizor Sony w którym chciałbym odpalić internet. Niestety telewizor jest tylko wifi ready. Karta wifi do niego kosztuje ponad 2 stówy i zajmuje jedyny port usb więc nie jest to opcja. Rozwiązaniem jest wpięcie go do sieci po kablu, ale nie chce ciągnąć 5m kabla przez całe mieszkanie.

Z tego co wyczytałem to powinienem dokupić AP który złapie sygnał z routera po wifi i potem kablem z AP do TV puszczam internet.

Czy to będzie działało? bo się naczytałem, że nie wszędzie i nie zawsze działa. Nie chce mi się na marne wydawać parudziesięciu zł. Jeśli tak, to jaki AP polecacie? Ma być tani, będzie służył tylko do TV.

Pozdrawiam,
    Maciek
  • Helpful post
    piterus99
    Level 43  
    Urządzenie od UPC ma radio b/g/n, więc warto dokupić AP także w tym trybie. Nie pamiętam, czy router od UPC ma jedną antenę czy dwie, jeśli jedną kup WA701ND albo WA801ND, jeśli dwie - raczej WA801ND(WA701ND też będzie działać, ale wolniej).
    Taniej niby można, ale sieć będzie spowolniona.
    Qter19
    Level 2  
    Dzięki.
    A router z UPC ma dwie anteny :)
    tom7304
    Level 1  
    Mam pytanie do tematu: Podobnie jak Qter19 mam neta z UPC i ten sam modem Thomson U-TWG870U, tak samo też chciałem podłączyć TV i N-kę. W tym celu kupiłem AP WAR-54gv2.
    Wg wyczytanych instrukcji skonfigurowałem AP i na chwilę obecną laptop po kablu działa, TV po kablu działa ale N-ka nie działa.
    Dekoder N-ki ma dwa sposoby konfiguracji - automatyczna i ręczna.
    Automatyczna nie rozpoznaje a w ręcznej nie bardzo wiem co wpisać, próbowałem coś na czuja ale nie skutkuje.
    Czy trzeba coś w ustawieniach AP uruchomić ? Co i gdzie mam spisać żeby wpisać w ręczną konfigurację N-ki ?