Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłaczenie modułu PLC safety do falownika

moonraker 12 Mar 2012 17:11 2147 4
Automation24
    moonraker
    Level 17  
    Znów mam problem z dopasowaniem sygnałów, sprawa jest o tyle skomplikowana ze tyczy się obwodu bezpieczeństwa falownika i nie można sobie pozwolić na jakąś rzeźbę. Sprawa wygląda następująco z wyjścia modułu safety mojego plc muszę podać napięcie 24Vna wejście safety falownika. Problem w tym że wyjście jest z detekcją błędów i pobór prądu musi zawierać się w granicach 20-500mA a wejście falownika pobiera tylko 12mA. Przy połączeniu bezpośrednim mam komunikat o uszkodzonym obwodzie bezpieczeństwa. Mogę jeszcze skonfigurować tak plc żeby nie odczytywał mniejszego poboru jako awarię ale to nie jest rozwiązanie. Rozwiązania do głowy przychodzą mi w sumie 2, sztucznie "dociążyć" to wejście wpinając równolegle rezystor który pobierał by prąd ok 10mA albo zastosować dodatkowy przekaźnik który był by sterowany z plc i podawał 24V z głównego zasilacza na wejście safety falownika. Tu pozostaje kwestia doboru odpowiedniego przekaźnika nie wiem czy takie są dostępne (tzn czy po zastosowaniu przekaźnika nadal obwód bezpieczeństwa będzie spełniał swoją rolę z punktu widzenia prawnego). Na koniec parę danych: kategoria zatrzymania 0 , Falownik Nordac z seri SK535 PLC Beckhoff EL2904
  • Automation24
  • Automation24
    moonraker
    Level 17  
    Nie bardzo rozumiem jak miał bym zastosować jeszcze dodatkowo przekaźnik bezpieczeństwa? Moje plc ma do tego przeznaczone specjalne certyfikowane moduły realizujące funkcje bezpieczeństwa, tzn wejścia do których są podłączone "grzybki", krańcówki itd i wejścia do których podłącza się przekaźniki wykonawcze (tzn spełniające wymagania wymuszonego prowadzenia styków). Całość się konfiguruje z komputera. Co do falownika to jest w nim opcja "safe pulse block" i jak najbardziej jest ona wykorzystywana. Cyt z instrukcji:"Urządzenia wyposażone w moduł "safe pulse block" mają dodatkowy przetwornik DC/DC, który zasila
    sterownik przekształcając napięcie 24V pobrane ze styków 24V_SH, GND_SH.
    Z chwilą odłączenia zewnętrznego napięcia 24 V przetwornik DC/DC odłącza również zasilanie sterownika
    modułu mocy. Brak zasilania sterownika oznacza, Że żadne sygnały sterujące nie docierają do tranzystorów
    mocy. Tym samym zasilanie silnika ulega przerwaniu. W praktyce oznacza to, iż silnik nie wytwarza juz
    momentu napędowego.
    Odłączenie napięcia 24V (24V_SH, GND_SH) musi być przeprowadzone przez stosowne do tego
    certyfikowane urządzenie bezpieczeństwa (zapewniające bezwzględne zdjęcie napięcia 24V). Aby to
    zapewnić należy odłączyć zacisk 24V_SH (Terminal 89) lub GND_SH (Terminal 88) od zewnętrznego źródła.
    Preferuje się odłączenie 24V_SH."
    Niby wszystko się zgadza moduł safety podaje napięcie 24V na (24V_SH, GND_SH) ale pobór prądu przez falownik jest mniejszy niż 20ma i moduł safety generuje błąd.
    MAJSTER XXL
    Level 29  
    Myślę, że nie zakłócisz obwodu bezpieczeństwa dodając pod wyjście plc zwykły przekaźnik, który byłby zasilany z tego wyjścia plc a przez jego styk również dać zasilanie z tego samego wyjścia plc.
    Aman Callede
    Level 17  
    Jeśli funkcję bezpieczeństwa projektujesz zgodnie z normą EN ISO 13849-1 to jaki jest wymagany PL?
    Tak jak wspomniałeś - w EL2904 można wyłączyć funkcję pomiaru prądu i być może jest to najprostszy sposób, wszystko jednak zależy od kategorii i PL układu jaki musisz osiągnąć. Wyłączenie tego pomiaru ma wpływ przede wszystkim na wartość DC układu.