Znów mam problem z dopasowaniem sygnałów, sprawa jest o tyle skomplikowana ze tyczy się obwodu bezpieczeństwa falownika i nie można sobie pozwolić na jakąś rzeźbę. Sprawa wygląda następująco z wyjścia modułu safety mojego plc muszę podać napięcie 24Vna wejście safety falownika. Problem w tym że wyjście jest z detekcją błędów i pobór prądu musi zawierać się w granicach 20-500mA a wejście falownika pobiera tylko 12mA. Przy połączeniu bezpośrednim mam komunikat o uszkodzonym obwodzie bezpieczeństwa. Mogę jeszcze skonfigurować tak plc żeby nie odczytywał mniejszego poboru jako awarię ale to nie jest rozwiązanie. Rozwiązania do głowy przychodzą mi w sumie 2, sztucznie "dociążyć" to wejście wpinając równolegle rezystor który pobierał by prąd ok 10mA albo zastosować dodatkowy przekaźnik który był by sterowany z plc i podawał 24V z głównego zasilacza na wejście safety falownika. Tu pozostaje kwestia doboru odpowiedniego przekaźnika nie wiem czy takie są dostępne (tzn czy po zastosowaniu przekaźnika nadal obwód bezpieczeństwa będzie spełniał swoją rolę z punktu widzenia prawnego). Na koniec parę danych: kategoria zatrzymania 0 , Falownik Nordac z seri SK535 PLC Beckhoff EL2904