Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dreambox 7000s, brak niektórych kanałów

lkawon 13 Mar 2012 00:08 1777 6
    lkawon
    Level 9  
    Mam problem z dekoderem Dreambox 7000s. Występował wcześniej błąd UC0 co zostało wyeliminowane poprzez wymianę tunera kupionego na allegro i błąd już nie występuje natomiast aktualnie dekoder ma słaby sygnał i wysoki BER na niektórych kanałach (np. Canal+, Canal+ Film). Antena na 100% jest dobrze ustawiona, bo chodzą na niej dwa inne dekodery (tyle, że HD, bo ten DM jest analogowy). Co może być przyczyną? Czyżby kupiony tuner był uszkodzony?
    geco
    Level 26  
    bo ten DM jest analogowy :?:
    Może jeszcze zasilacz.
    AxelNext
    Level 38  
    Kabel, konwerter, głowica ..... do sprawdzenia.
    lkawon
    Level 9  
    Kabel, konwerter sprawny. Inny dekoder na tym zestawie działa bez problemu, więc pozostaje głowica, która właśnie została wymieniona. Wgrałem nawet oryginalny firmware i to samo.

Jak można sprawdzić głowicę?
    Anonymous
    Anonymous  
    AxelNext
    Level 38  
    Ile dałeś na Allegro ?

Za 115 zł. kupiłbyś nową z gwarancją, a za 150 zł. wymieniliby Ci w serwisie i przetestowali.
    lkawon
    Level 9  
    Już wiem co jest nie tak. Dostałem od gościa TDQB-S001F, a miała być TDQF-S001F :) Koszt 35zł (nowa)

Gdybym chciał to załatwiać w serwisie to trzeba doliczyć koszty przesyłki w obie strony + koszt głowicy ~120zł + naprawa (tu pewnie też sobie odpowiednio liczą), więc myślę, że warto, tym bardziej, że sprzęt już dość stary i nie warty inwestowania. Na głowice mam 2 miesiące gwarancji.