Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Samsung 940NW] Uszkodzone trafo?

13 Mar 2012 07:44 9041 19
  • Poziom 36  
    Witam.

    Jeśli gaśnie podświetlanie, to wiadomo że albo coś z inwerterem albo ze świetlówkami. U mnie objaw jak wszędzie: gaśnie podświetlanie po 2 sekundach. Świetlówki wszystkie sprawne (był podłączane pojedynczo) i tylko na jednym gnieździe - pokazane strzałką - nie zapala się żadna podłączona świetlówka.
    Czy to oznacza padnięcie jednej z czterech sekcji transformatora? Jednak po wylutowaniu z płytki trafo ma przejścia (trzecie zdjęcie).
    Dodam, że były spuchnięte trzy sztuki 470u/25V (te trzy w rzędzie obok siebie: C31, C201 i C202), ale jako 1-wsze zostały wymienione na nowe.

    [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo? [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo? [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo?
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Jak się wymienia kondensatory elektrolityczne to wszystkie, koszt niewielki a skuteczniejsza naprawa. Ja bym sprawdził tranzystor kluczujący i kondensatory wysokonapięciowe.
  • Poziom 36  
    Wysokonapięciowe to te niebieskie?
    [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo?
    Dziwnie są opisane: N10, 3KV, SEC. Jaka to pojemność? Na innej płytce od innego monitora LCD są z oznaczeniami: 56J, 3KV, TDK. Pewnie nie podejdą na podmianę?

    Tranzystor kluczujący:
    [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo?
    Ma oznaczenie STU407D (podwójny polowy?). To ten?


    PS: nie siedzę zawodowo ani amatorsko w monitorach, więc stąd pytania
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Trabi napisał:
    Witam.

    Jeśli gaśnie podświetlanie, to wiadomo że albo coś z inwerterem albo ze świetlówkami. U mnie objaw jak wszędzie: gaśnie podświetlanie po 2 sekundach. Świetlówki wszystkie sprawne (był podłączane pojedynczo) i tylko na jednym gnieździe - pokazane strzałką - nie zapala się żadna podłączona świetlówka.
    Czy to oznacza padnięcie jednej z czterech sekcji transformatora? Jednak po wylutowaniu z płytki trafo ma przejścia (trzecie zdjęcie).
    Dodam, że były spuchnięte trzy sztuki 470u/25V (te trzy w rzędzie obok siebie: C31, C201 i C202), ale jako 1-wsze zostały wymienione na nowe.

    [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo? [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo? [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo?


    Wylutuj to trafo i podaj dokładne wartości rezystancji (do trzeciego miejsca po przecinku) uzwojeń WN, które wskazuje miernik na zakresie 2 kΩ.

    Jesteś pewien, że to jest Samsung 940NW? Płyta wygląda trochę dziwnie. Jakie jest oznaczenie trafa WN?
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    Jak jedno z gniazd nie działa to nie ma tam się specjalnie coś więcej popsuć niż trafo - uzwojenie pierwotne jest jedno na oba wtórne , jeden jest też driver na mosfecie więc jak byłby uszkodzony nie byłoby w ogóle HV.Nie spotkałem się z uszkodzeniem kondesatorów wysokonapięciowych tych o które pytasz tak aby miały totalną przerwę ale dla formalności zawsze możesz zamienić je na próbę miejscami z tymi z drugiego , działającego kanału.Jak wymienisz trafo to sprawdż dokładnie świetlówki czy wszystkie działają ok bo uszkodzone świetlówki mogą spowodować ponowne uszkodzenie transformatora , niby inwerter powinien się wtedy wyłączyć ale już kilka razy spotkałem się z monitorami po jakiś geniuszach których "naprawa" ograniczyła się do wyłączenia protekcji i po krótkim czasie monitor padał ponownie.
  • Poziom 36  
    Uzwojenie pierwotne - niemierzalne miernikiem; wskazuje 0,04 Ω. Pozostałe jak na screenie:
    [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo?
    Oznaczenie transformatorka to: TMS92515CT (w drugiej linii): B 07TM28 D.
    Monitor to:
    Model: Samsung 940NW
    Model Code: LS19HANSSB/EDC
    Color Display Unit Type: GH19WS
    wyprodukowany: październik 2007
    Model płyty zasilacza: PWI1904SJ(A) Rev. 1.0
    a pod spodem nalepka: IB81PWI1904SJ(A)01308

    0__0 napisał:
    sprawdż dokładnie świetlówki czy wszystkie działają ok

    Znaczy się jak sprawdzić - czy świecą? Ano wszystkie świecą. Na biało. Sprawdzałem włączając po jednej. Zawsze zapalała się ta podłączona. Wyjątkiem było nie włączanie się żadnej na tym gnieździe jak w 1-wszym poście.
  • Poziom 30  
    Znaczy się sprawdzić też czy swiecą stabilnie ale to już gdy doprowadziśz monitor do działania - czasami upala się przewód przy świetlówce i niby świeci na zimno ale po paru / parunastu minutach zaczyna podswietlenie migać - jak się dobrze wsłuchać to słychać że coś wewnątrz matrycy iskrzy.
  • Poziom 28  
    Trabi napisał:
    Uzwojenie pierwotne - niemierzalne miernikiem; wskazuje 0,04 Ω. Pozostałe jak na screenie:
    [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo?
    Oznaczenie transformatorka to: TMS92515CT (w drugiej linii): B 07TM28 D.
    Monitor to:
    Model: Samsung 940NW
    Model Code: LS19HANSSB/EDC
    Color Display Unit Type: GH19WS
    wyprodukowany: październik 2007
    Model płyty zasilacza: PWI1904SJ(A) Rev. 1.0
    a pod spodem nalepka: IB81PWI1904SJ(A)01308



    Jeśli informacje zawarte w tym poście są prawdziwe to transformator jest uszkodzony. I na 99% tak jest. Trafo ma za dużą rezystancje co skutkuje zmniejszeniem prądu płynącego przez świetlówki, co z kolei skutkuje zadziałaniem zabezpieczenia.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Objaw wskazuje na trafo. Sprawdziłbym jednak najpierw te kondensatory na WN. Pewnie będą ok, ale zdarza się, że któryś dostanie przerwę.
  • Poziom 36  
    Zamieniłem dwa kondensatory miejscami (ten z niedziałającego gniazda na sąsiada i wzajemnie) i nadal na tym gnieździe nie odpala świetlówka a na drugim tak. Czyli wymiana nic nie dała i kondensator można raczej skreślić z listy uwalonych.
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    W tym modelu stosowano inverter na scalaku FAN7314.
    Pomierz pare polowych N/P chanel STU407D.
    Oporność uzw.wtórnego trafka masz w granicach błędu +/-5% (1.06 kOhm)
    JA mam zapisane ,że dla dobrgo ma być 1.2 kohm
    *chyba ,że "przebija" uzwojenie pod napięciem -często spotykane

    Wg. Samsunga ten moduł ma oznaczenie BN44-000123E.
    Był też model na BN44-000121E na OZ960

    p.s

    Omin zabezpieczenie Protect na czas pomiarów ,znajdziesz uszkodzenie w 15min.
    Pisałem (na forum) jak to zrobić dla scalaka FAN7314.
    Stara wer., gdzie zamiast U2 i U3 (AM4512) zastosowano jeden STU407D

    [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo?
  • Poziom 36  
    lisek napisał:
    ...Oporność uzw.wtórnego trafka masz w granicach błędu +/-5% (1.06 kOhm)
    JA mam zapisane ,że dla dobrgo ma być 1.2 kohm
    *chyba ,że "przebija" uzwojenie pod napięciem -często spotykane

    Wylutowałem znów trafo i rozwinąłem je - wizualnie wygląda na OK. Gdzieś w necie widziałem zdjęcia tych traf jak są walnięte i było wyraźnie widać uszkodzenie uzwojeń. Tu tego nie ma. No ale przebicia mogą być :-(
    [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo?

    lisek napisał:
    ...Omin zabezpieczenie Protect na czas pomiarów ...

    Przyglądałem się schematowi. próbowałem rozgryźć druk i kicha. Podniosłem nóżki diód z druku, odlutowałem to uzwojenie trafa, ale pewnie to nie było to bo jak się wyłączało tak się wyłącza :( . Da się zlokalizować na tym zdjęciu (duże!) co i gdzie odłączyć/przeciąć? Gniazdko w czerwonej ramce to to niedziałające.
    [Samsung 940NW] Uszkodzone trafo?
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Wystarczy popatrzeć na sprawę tak. Przez dwa uzwojenia WN transformatora przepływa ten sam strumień magnetyczny. Skoro tylko jedno uzwojenie generuje wysokie napięcie pod obciążeniem potrzebne do zapalenia świetlówek to nad czym tu się zastanawiać? Wymień trafo i będzie działać.
  • Poziom 35  
    A sprawdzałeś te tranzystory Na zimnej katodzie, chyba oznaczone d5 i d6.
  • Poziom 28  
    Jakant napisał:
    A sprawdzałeś te tranzystory Na zimnej katodzie, chyba oznaczone d5 i d6.


    To nie są tranzystory - chociaż obudowa może na to wskazywać - a dwie diody w jednej obudowie. Ich oznaczenie też to potwierdza.
  • Poziom 35  
    Sory nie spojrzałem na schemat, tylko na ścieżki do gniazda. Ale dobrze by było aby to też sprawdził.
  • Poziom 36  
    D5 i D6 to podwójne diody. Sprawdziłem - sprawne.
    Ok, w takim razie kupuję transformatorek i dam znać czy koniec dłubania czy ciąg dalszy ;)
  • Poziom 36  
    Kupiłem nowy transformator. Ma inne rezystancje uzw. wtórnych: po 1,360kΩ. Zamontowałem i na razie pracuje poprawnie. Pomęczę go jeszcze parę godzin i dam znać.

    PS: proszę mod. o nie zamykanie jeszcze tematu.
  • Poziom 36  
    Ok, monitor sprawny. Dziękuję i zamykam temat.