Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Corsa Z10XE, 2003r, Check Engine

lukash3 13 Mar 2012 10:05 5570 4
  • #1 13 Mar 2012 10:05
    lukash3
    Poziom 15  

    Witam. Zaświeciła się kontrolka check engine - błąd P0130 - Obwód sondy lambda, wadliwe dzialanie (rzad 1 czujnik 1) - co według wielu źródeł wskazuje na przepływomierz. Problem w tym, że samochód chodzi dobrze, nic się nie dzieje, a po skasowaniu błąd dopiero wraca po ok. 300 km.

    - lambda 1 - wartości zmienia 100-800 mniej więcej
    - lambda 2 - różnie, czasami nie rusza się z wartości 451mv a czasami gdzieś tam oscyluje
    - przepływomierz na jałowym 0kg/h, 1,31v
    - podmieniony przepływomierz (niekoniecznie sprawny) 0kg/h, 1,37-1,41v
    - czas wtrysku na jałowym 3,6

    oba przepływomierze przy nagłym wciśnięciu gazu reagują pokazując przepływ 128kg/h.

    Czemu czasami wypluje ten check i dlaczego dopiero po takich przebiegach.

  • #2 13 Mar 2012 10:23
    robertow99
    Poziom 12  

    u mnie wywalalo checka tylko przy gwałtownym dociśnięciu gazu na 4 albo 5 biegu
    wtedy wymieniłem lambde i jest do dziś ok.

    X10XE 2003 r.?
    przecież to jest seria B a ją skończono produkować w 2000 r.
    sam mam te konfigurację

  • #3 13 Mar 2012 10:31
    lukash3
    Poziom 15  

    Naczytałem się tych tematów o tym błędzie i babola z oznaczeniem zrobiłem, chodzi oczywiście o Corse C, czyli z tego co pamiętam Z10XE. Właśnie nie chcę wymieniać sprawnych podzespołów i chciałbym znać wartości np. przepływki na jałowych albo jakieś inne dane wskazujące na usterkę. Szkoda, że nie ma danych odnośnie żądanych wartości, są jedynie aktualne.

  • #4 13 Mar 2012 11:30
    1078231
    Usunięty  
  • #5 13 Mar 2012 14:58
    lukash3
    Poziom 15  

    @Motronic - no właśnie też mnie to zdziwiło, inna sprawa, że czytane czajna clone. Tak czy tak, sytuacja może się rozchodzić o rozdzielczość wskazań gdyż pierwsza wartość jaką pokazuje przepływka to coś koło 9,8 kg/h pomimo płynnej zmiany napięcia. Pozatym może jakby była zwalona rura to by wyszedł jakiś błąd od przepływki - too low albo coś w ten deseń.

    Dodano po 21 [minuty]:

    Tak jak myślałem - rozdzielczość.
    Autodata podaje dane dla wolnych obrotów ok. 1,3v, czyli podmieniona przepływka jest w sumie gorsza od starej. Przy zmianie zauważyłem, że wąż od przepływki był bardzo słabo przymocowany od strony kolektora, może z nim coś się działo i dlatego pojawiał się błąd. Poskręcam wszystko i niech jeździ do następnego check (może się nie pojawi), bo w sumie nie wiem co robić.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo