Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sporadyczne spadki sygnału DVB-T

p3st 13 Mar 2012 18:17 3195 23
    p3st
    Level 24  
    MUXy - 67 kW, 698 MHz, odległość 15 km. oraz 4kW, 610 MHz, odległość 5 km.
    Anteny: 2 x Yagi, do 9 dB zysku każda. W puszkach symetryzatory, w instalacji jeszcze rozgałęźnik 3/1. Wszystko pasywne. Okablowanie porządne.
    Siła sygnału prawie "pełna" lub "pełna" (czasem warunki atmosferyczne moga przeszkadzać), dużo tutaj napisać nie mogę, bo wiadomo jak jest ze wskaźnikami w tunerach.

Sporadycznie występują spadki sygnału, np. jest 100% i na chwilę spada do 60%. Występuje to o różnych porach dnia, może to być pojedynczy spadek lub większa ilość w krótkich odstępach czasu. Ni widzę związku np. z włączaniem i pracą innych urządzeń.
    Może Wy macie jakąś teorię co powoduje te spadki?
    matis057
    Level 33  
    Przejeżdżające samochody?
    Urządzenia używane przez sąsiadów?
    Teorii może być tyle co użytkowników elektrody.
    Może to jakieś zakłócenia elektromagnetyczne. Jest możliwość wyniesienia anten o metr wyżej?
    Anonymous
    Level 1  
    p3st
    Level 24  
    @matis057
    Z samochodami i innymi pojazdami mogę powiązać tylko niewielki procent przypadków. Sąsiadów inwigilować, nie bardzo, także trudno powiedzieć czy mogą w tym czasie używać jakichś urządzeń. Podniesienie anteny to duży problem i koszt. Szybciej wstawię aktywny rozgałęźnik aby zniwelować straty na instalacji i będę obserwował.

@_cheetah_
    - jak i gdzie zamontowane są anteny - na dachu, przykręcone do masztu ;)
    - przeszkody terenowe lub inne na kierunkach nadajników - a owszem, zabudowa miejska. Bezpośredniej widoczności nie ma i nic się z tym nie da zrobić.
    BTSy, jak to w mieście, są wszędzie. Firmy, instytucje, etc. ze swoimi pracującymi sprzętami, jak wyżej.
    - anteny ustawione na max jakości odbieranych muxów czy na oko - bez miernika to wiesz...
    - czym połączone są anteny (typ, zdjęcie) - zwrotnicą ZA-1
    - kable zewnętrzne czarne, "satelitarne" - chciałbym zwrócić Ci uwagę, że nie ma czegoś takiego jak kabel satelitarny. Jak rozumiem używasz tutaj skrótu myślowego. Jak już pisałem komponenty są dobre, mam jakieś pojęcie o instalacjach więc o spartoleniu nie może być mowy.
    Triset, Telmor i inne fajne nazwy można bez problemu u mnie znaleźć.
    - jaki odbiornik - karta USB, tutaj to najlepiej widać z racji wskaźnika na wierzchu.
    - jak z odbiorem na pojedynczym odbiorniku bez rozgałęźnika 1/3 - oczywiście sygnał w górę. W końcu o całe 6 dB mniej strat. Jednak czy wtedy występują te spadki - nie wiem, to dopiero będę musiał sprawdzić. Niestety to wszystko dzieje się sporadycznie, więc trzeba czasu i szczęścia.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    p3st
    Level 24  
    Odbicia - tak, to jest niemal pewne. Przynajmniej MUX2 dostaje sygnał z "nieswojej" anteny i z odbicia. Odłączając "dedykowaną dla MUXa" antenę są szczątki sygnału z drugiej anteny (dotyczy obu MUXów).

Anteny są ustawione optymalnie, teoretycznie, bo nie można wykluczyć sytuacji, że można wyciągnąć coś więcej.

Zwrotnica - wcześniej zamieniałem miejscami anteny, podłączenia do wejść, subiektywne odczucie - delikatnie lepiej. Jednak wiadomo - wskaźnik tunera. Myślałem nad zmianą na Alcad ale to mogą być tylko zbędne koszta.

Moim zamiarem jest wymiana rozgałęźnika na aktywny jednak chciałem poznać opinię innych osób, może któryś pomysł mnie oświeci. ;)

W chwili obecnej wzmógł się wiatr. Sygnał częściej pokazuje 95% (typowo 100%) ale duże spadki (do tych 60%) nie występują "nagminnie".
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    p3st wrote:
    Siła sygnału prawie "pełna" lub "pełna" (czasem warunki atmosferyczne moga przeszkadzać), dużo tutaj napisać nie mogę, bo wiadomo jak jest ze wskaźnikami w tunerach.

Tuner - tunerowi jest jak dobry i zły.

Może sam tuner ma źle ustawiony poziom samego ARW (Automatyczna Regulacja Wzmocnienia).
    Odbiorniki takie są z tych "lepszych" i "gorszych" względem samej czułości odbiornika (dekodera) i jego ARW z poziomów wejścia w µV/75Ω .

Pisaliśmy już w tym dziale, że odbiorniki (dekodery/tunery) i jakie są dobre i jakie złe w tym odbiorze i poziomów sygnałów (głównie Dużych sygnałów na wejściu).

p3st jak pamiętasz to kolega irekr wskazywał (po analizie) , które i jakie odbiorniki/dekodery są wręcz fatalne.

Pozdrawiam.
    p3st
    Level 24  
    Nie bardzo przypominam sobie posty na ten temat. Później postaram się to namierzyć. Dzięki.
    Anonymous
    Level 1  
    p3st
    Level 24  
    14 Mar 2012 19:44

Skupiłem się na zwrotnicy, elemencie instalacji bez ekranowania. Dorobiłem więc "ekran", może pomińmy jak, straszna prowizorka. Od godziny obserwuję i spadki nie występują, tylko raz spadło do 80%. Wczoraj, o tej porze, było ich więcej, do 60%. Albo prowizorka pomogła, albo dzisiaj te "czynniki" nie występują.

Te ekranowane AMS to ciekawa propozycja.

17 Mar 2012

Zdecydowałem się na wstawienie aktywnego rozgałęźnika. Zamontowałem go wczoraj, a dzisiaj wyszło coś o czym zapomniałem - tropo. Rozgałęźnik dostarcza mocniejszy sygnał, również z nadajników niepożądanych. W efekcie MUX3 wycięty przez sygnał analogowy. Można wstawić zestrojony filtr za jedną z anten ale to bez sensu (częstotliwość tymczasowa, zbliżające się ASO).
    Na szybko zestawiłem coś co przypomina antenę siatkową, umieszczoną wewnątrz pomieszczenia, do tego rozgałęzienie aktywne. Mucha nie siada. Czyżby znowu najprostsze i najtandetniejsze rozwiązanie było najlepsze? Niby sygnał cyfrowy łatwiejszy w odbiorze, a dostarcza tyle samo (jak nie więcej) "rozrywki" co odbiór sygnałów analogowych.
    Adi01
    Level 19  
    Ja składając swoją instalację zastosowałem się do sugestii forumowiczów i od razu dałem wszystko ekranowane. Gdyby tak jeszcze puszki z symetryzatorami miały ekrany, chyba rozmarzyłem się.
    p3st wrote:
    Niby sygnał cyfrowy łatwiejszy w odbiorze, a dostarcza tyle samo (jak nie więcej) "rozrywki" co odbiór sygnałów analogowych.

Skądś to znam, wczoraj po południu ze Skrzycznego na k.62 (25kW) miałem stabilną siłę sygnału ale jakość skakała między 25% a 60% natomiast na k.38 (1kW) wszystko działało normalnie.
    Anonymous
    Level 1  
    seba65310
    Level 21  
    Tylko, że koszt "MRD" wynosi około 80zł :P
    Anonymous
    Level 1  
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Adi01 wrote:
    Gdyby tak jeszcze puszki z symetryzatorami miały ekrany, chyba rozmarzyłem się.

Panowie tylko po co ekranowanie samego symetryzatora jest potrzebne. :?:

Jeżeli to taki "paskowy" symetryzator - to i owszem - można ekranować.

Natomiast jeżeli jest to symetryzator na "ósemce" ferrytowej to ekranowanie mija się z celem ponieważ strumień magnetyczny jest "zamknięty" w pierścionku.

Niestety z chęci zysku przy zmniejszeniu nakładów producentów takich symetryzatorów ( właściwie to jest symetryzator z transformatorem 300/75Ω ) - mamy takie jak Nam proponują. :cry:

Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1  
    Adi01
    Level 19  
    UHF200 nie rozbierałem, nie chciałem nic uszkodzić ale udało się otworzyć Sigmę 6HD i symetryzatorem jest drukowana płytka ze złączem F. Ekranowania brak.
    p3st
    Level 24  
    Co do tych moich skoków sygnału, wychodzi, że karta jest bardziej czuła (od tunera) na niedoskonałości w sygnale.
    W trakcie "tropo" karta może mieć problem z poprawnym odbiorem, a tuner w tym czasie radzi sobie całkiem dobrze (ale i tu może w pewnych przypadkach wyciąć odbiór). Wstawienie dodatkowego tłumienia przed kartą (dodatkowy rozgałęźnik) w jakimś stopniu pomaga... aż do czasu zmiany warunków odbioru.

Wątek zostawiam otwarty, jakby ktoś chciał kontynuować dyskusję.
    Darek.S
    Level 34  
    Witam. Jest rozwiązanie dla kolegi. Niestety nie tanie ale pewne. http://www.telmor.pl/Wzmacniacze_abonenckie_w...ry_strojone/WWK-861_wzmacniacz_wielozakresowy . ostatnio miałem przyjemność je zastosować. Znajomy ma zbiorcza instalację w domku jednorodzinnym w której były zastosowane sztywno strojone wzmacniacze selektywne. Jeden do kamer drugi do naziemki. Producenta nie pamietam, ale puszki ekranowane z blachy ocynowanej i zielone nalepki. Ten do naziemki miał szerokopasmowe wejście UHF ale niestety cyfrówka na nim nie poszła (tzn tylko mux2 w Krakowie 64 kanał). Odbiór analogowy też się pogorszył. Nie bez kozery ktoś taki wzmacniacz zastosował. Całość wpięta jest do multiswitcha. Zastosowanie tego selektywnego wzmacniacza załatwiło sprawę. Jak zmieni się raster kanałów mozna taki wzmacniacz przestroić. Sam 6 lat temu zmuszony byłem taki wzmacniacz zastosować (tzn ten zielony) , bo na osi anteny w odległości 2kM był BTS. Zastosowanie zwykłego wzmacniacza skutkowało zaszumieniem całego pasma na poziomie 45 dB/uV. Parę miesięcy temu tam byłem wstroić cyfrówke ale klient zrezygnował, bo ten Telmor tani nie jest. Parę lat temu spotkałem na wystawie Sat-Krak pana Waldemara Sztygiela on także robi wzmacniacze kanałowe. Pozdrawiam
    p3st
    Level 24  
    Ooo, zupełnie "przestrzelone" urządzenie jak na taką instalację. Do tego dochodzą koszta okablowania. Z resztą bez miernika...
    To można użyć przy jakiejś instalacji na kilka mieszkań.

Jako ciekawostka, dzisiaj na kilka - kilkanaście minut, sygnał zaczął bardzo skakać, spadki nawet do zera, na obu MUXach. Na szybko sprawdziłem na osobnej "antence", też występowało. Trzy teorie:
    - silne zakłócenie
    - problem Emitela
    - problem z kartą
    matis057
    Level 33  
    Problem Emitela można wykluczyć, bo wiele więcej osób by wołało, że mają problemy.
    Obstawiam silne zakłócenie chociaż mogą być też problemy z kartą.
    Darek.S
    Level 34  
    Kosztów okablowania nie ma bo wstawiasz ten wzmacniacz przed splitterem na 3 wyjścia. potrzebuje tylko zasilania. A wzmacnia selektywnie kanały z każdej anteny odddzielnie. W zasadzie jeśli kierunki nie są bardzo rozbieżne to przy jego zastosowaniu wystarczyłaby jedna antena. A , ze drogi i przestrzelony. Cóż poszukaj pułapki kanałowej w tańszym wykonaniu. Nie pisałem linka , żeby o kryptoreklamę nie być posadzonym ( chociaż do konkretnego produktu już podałem), ale proszę bardzo www.waldiantena.com.pl .
    Konkretnie zwrotnice kanałowe masz tu :
    http://www.waldiantena.com.pl/zwr1.php
    p3st
    Level 24  
    Z tego co widzę jest to "zintegrowane" razem ze zwrotnicą, czyli nie podłączamy już zsumowanego sygnału za pomocą zwrotnicy, a poszczególne anteny bezpośrednio do anteny. Stąd konieczność doprowadzenia do wewnątrz pomieszczenia kolenych przewodów.

Zwrotnica kanałowa to rozwiązanie tymczasowe, do ASO. Po tym warunki odbioru mogą się zmienić. Ubędą sygnały analogowe, a dojdą kolejne MUXy. Na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia z jakiego obiektu będą nadawane, o mocach i innych parametrach nie wspominając.

Pułapka kanałowa to jedyne sensowne i w miarę ekonomiczne rozwiązanie.
    Darek.S
    Level 34  
    No to już wiesz gdzie uderzyć. Pogadaj z firma Waldi coś powinni doradzić. A rozwiazanie telmora jest najbardziej uniwersalne. Po zmianie rastru kanałów można przestroić. No ale jak już poprzednio zostało napisane nie wszyscy muszą jeździć Mercedesami... Sam mam Opla i chwalę :D