Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przenosiny z liceum o profilu mat-fiz do technikum elektronicznego

Mark Marshall 13 Mar 2012 22:34 2820 7
    Mark Marshall
    Level 19  
    Witam. Mam prośbę do was, towarzysze (wiem, żle się kojarzy :P ) elektronicy. Prosiłbym was o pomoc w podjęciu decyzji, a konkretnie o udzieleniu swojej aprobaty, lub dezaprobaty do mojego pomysłu. No ale od początku, najpierw wstęp. Jestem aktualnie w drugiej klasie liceum ogólnokształcącym o profilu matematyka - fizyka. Spodziewałem się czegoś innego po tym liceum. Jest to najlepsza szkoła w dośc dużym obrębie, bo dopiero w Siedlcach "kilka" kilometrów od Łukowa jest szkoła o porównywalnym czy lepszym poziomie. Jednak od początku to było nie to, na początku myślałem że te liceum szybko minie a potem pójdę na politechnikę ale pojawiły się małe problemy w szkole, ze strony zdrowotnej w wyniku których powstały zaległości, które muszę teraz nadrabiac a już nie daje rady. No i pomyślałem o tych Siedlcach, a konkretnie technikum elektronicznym. Już zanim poszedłem do liceum myślałem o tej szkole ale była ona daleko, teraz trochę się zmieniło i mógłbym do niej chodzic i albo mieszkac w internacie albo wracac codziennie pociągiem. Elektronikę lubię i interesuje mnie ona. Pozostaje jedynie pytanie czy dam radę nadrobic materiał, aktualnie moja wiedza z elektroniki jest sporo wyższa niż przeciętnego ucznia mat-fiz który chce iśc na jakiś kierunek elektroniczny ale to jeszcze nie to. Także proszę was o pomoc, czy ma to sens? Jeżeli coś jest niejasne to proszę pytac. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
    tomek10861
    Level 27  
    Mark Marshall wrote:
    Pozostaje jedynie pytanie czy dam radę nadrobic materiał, aktualnie moja wiedza z elektroniki jest sporo wyższa niż przeciętnego ucznia mat-fiz który chce iśc na jakiś kierunek elektroniczny ale to jeszcze nie to.

I nie tylko jest wiedza najważniejsza, pozostaje jeszcze jak kolegę odbierze nowa klasa, ale raczej w 2 klasie nie będą z początku do kolegi pozytywnie nastawieni, chyba że kolega ma tam znajomych, albo od razu odpowiednio się wkręci w ich towarzystwo.
    Pozdrawiam :)
    PS.Ja bym zostawał w LO ze względu na dobry poziom zdania matury :)
    fortronik
    Admin of Medical Equipment
    Z treści Twojego postu wnioskuję, że chcesz zmienić szkołę bez straty lat nauki.
    Proponowałbym skontaktować się z dyrekcja tego technikum, czy istnieje taka możliwość.
    Zakres materiał z przedmiotów zawodowych klasy pierwszej nie jest czymś nie do opanowania i można przyswoić tą wiedzę przy pomocy np. korepetycji. To drugi rok z zaliczeniem będzie spory problem.
    Mark Marshall
    Level 19  
    Dzięki za odpowiedz.
    No znajomych tak nie mam ale jakoś nigdy nie byłem wyrzutkiem, już w 2 gim. będąc przenosiłem się i jakoś bez problemu się zaadaptowałem. Co do tej matury to prawda że poziom zdania matury jest wyższy tyle że ja nie wiem czy dojdę do tej matury.... Mam zaległości a nauczycielka z matematyki goni bo chce jeszcze zacząc z nami działy z matematyki które będą dopiero na studiach. Nauczycielka ta tyle wymaga bo jak twierdzi : "jeżeli ktoś dojdzie do matury to nie napisze jej poniżej 80% rozszerzenia"

Co do twojej odpowiedzi fortronik to właśnie dlatego założyłem ten temat. Cały czas się waham. Nie wiem czy lepiej nadrabiac zaległości tutaj czy tam mając rozłożone je na dłuższy okres czasu.
    fortronik
    Admin of Medical Equipment
    Mark Marshall wrote:
    Cały czas się waham. Nie wiem czy lepiej nadrabiac zaległości tutaj czy tam mając rozłożone je na dłuższy okres czasu.

Wbrew powszechnym opiniom technika wcale nie mają niższego poziomu nauczania, są i takie, które przewyższają niejedno LO. Uważam że nadrobienie zaległości jest łatwiejsze, niż dołożenie sobie dodatkowych przedmiotów do tego nadrabiania. Musisz pamiętać, że technikum to nie sama teoria do tego dochodzi praktyka, czyli pracownie. Najlepiej tak jak wcześniej pisałem skontaktuj się ze szkołą czy istnieje taka opcja, bo z tego co wiem to może być ciężka z akceptacją przez dyrekcję. Jeśli będzie istniała taka możliwość to najlepiej wybrać się do tej szkoły i zapoznać się z zakresem materiału jaką będziesz musiał nadrobić.
    Mark Marshall
    Level 19  
    Dzięki za pomoc fortronik :) Jutro zadzwonię do tej szkoły i zapytam się czy istnieje taka możliwośc. Jeżeli chodzi o nadrabianie to znacznie ciekawsza wydaje się byc elektronika niż drugi raz zaliczanie sporych działów z matematyki. Mineło już sporo czasu od kiedy je mieliśmy a powtórzyc sobie takie działy łatwo nie jest. Z praktyką też miałem do czynienia. Ileż to rzeczy już rozebrałem a póżniej wylut z pcb. Niestety ale muszę zorganizowac sobie inne miejsce bo większości rodziny, czyli całej po za mną przeszkadza zapach cyny i ciągły bałagan w pokoju, według nich bałagan. Pokój po prostu wygląda jak zakład naprawy RTV :D
    leonow32
    Level 30  
    fortronik wrote:
    Wbrew powszechnym opiniom technika wcale nie mają niższego poziomu nauczania, są i takie, które przewyższają niejedno LO.

Są technika dobre i złe, tak samo jak licea.

Moim zdaniem przenoszenie się do innej szkoły w takiej sytuacji tylko przysporzy dodatkowych problemów. W liceum już jesteś trochę obyty i wiesz czego się spodziewać, a w nowej szkole i tak będziesz musiał nadrobić zaległości a dodatkowo jeszcze zapoznać się ze wszystkim i wszystkimi.
    Mark Marshall
    Level 19  
    O "wszystkich" to raczej się nie martwię, bardziej ze wszystkim. Podejrzewam że niektóre rzeczy w tej szkole mogą byc diametralnie różne. W każdym razie jutro zadzwonię i pomyślę dalej. Moja korepetytorka od matematyki raczej czarno widzi moją poprawę matematyki co również może wpłynąc na decyzje moich rodziców.