Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault thalia brak iskry, nieścisłość w zasilaniu cewki-modułu

qpx 14 Mar 2012 07:36 3184 2
  • #1 14 Mar 2012 07:36
    qpx

    Poziom 11  

    Witam Was serdecznie, a więc znów potrzebuję Waszych rad.

    Przedmiotem naprawy jest Renault Thalia 1,4 8V 75KM z 2000r
    (cewka z elektronicznym modułem na pokrywie zaworów)

    Wymieniłem silnik, przed wymianą silnik odpalał i pracował poprawnie pomijając, że smarowany był mazią (woda, olej) przez uszkodzenie uszczelki pod głowicą.

    Tak czy owak silnik wymieniony i brak iskry, obwód elektroniczny Cewka -ECU ok, ale wartości napięć na cewce na zasilaniu cewki 8,6V, na kablu sterującym 5,6V oraz na trzecim kablu masa.

    Wracając do bardziej przyziemnych rzeczy czujnik położenia wału ok, bezpieczniki ok, przekaźniki ok.

    Kręcąc rozrusznikiem pompa paliwa działa, ale przed kręceniem, a po przekręceniu kluczyka w pozycje ON kompletna cisza, po podaniu na zasilanie cewkę-moduł (kabel zasilający cewkę 8,6V w powietrzu) wracając po podaniu a ten pin cewki 12V pompa paliwa zaczyna tłoczyć od razu paliwo, iskry nadal brak.

    Po podłączeniu CLIPa Renault komp pokazał błąd: usterka głównego obwodu.
    Po skasowaniu i wielokrotnej próbie odpalenia błąd się już nie ukazał. Reasumując brak błędów.

    Moje pytania:
    Gdzie jest iskra?;)
    Jak sprawdzić cewkę-moduł, która w tym wypadku jest razem z modułem w szczelnym opakowaniu?

    I teraz pytanie naprowadzające:
    Czy po przekręceniu kluczykiem w pozycje ON pompa paliwa nie powinna tłoczyć benzyny do listwy wtryskowej, aby zanim zaczniemy kręcić było odpowiednie ciśnienie paliwa w listwie?
    Czy na pinie zasilania cewki nie powinno być 12V?

    Co powinienem jeszcze sprawdzić przed wymianą ewentualnej cewki-modułu, aby nie uszkodzić nowej o czym może nie będę wiedział i dalej będę szukał wiatru w polu.

    Za wszelką pomoc BARDZO dziękuję.

    0 2
  • Relpol
  • Pomocny post
    #2 14 Mar 2012 07:40
    misiek-888
    Poziom 35  

    Czy przykreciles mase na glowicy ????. Ta masa jest na sterownik i na przekaznik pompy

    1
  • Relpol
  • #3 14 Mar 2012 08:23
    qpx

    Poziom 11  

    A czy posiadasz zdjęcie tej masy, albo schemat z pkt masy w komorze spalania, bo nie pamiętam żadnej masy na głowicy w tej thalii, ani żadnej na silniku, były jedynie 2pkt masy na skrzyni biegów.

    EDIT: Nie ma innych punktów masy na tym silniku, sprawdzone po wiązce, sprawdzając omomierzem, masa jest bardzo dobra na całym silniku.
    Cewka sprawdzona wg nowej omomierzem parametry takie same.
    Na nowej cewce nadal brak iskry.

    EDIT2: Kolega wyżej miał racje nie było styku masy przy głowicy. Po podpięciu masy, iskra jest i auto odpaliło.

    2