Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Złożony komputer z nowych części nie uruchamia się.

adrian24111 14 Mar 2012 19:26 7828 74
  • #31
    grzemach
    Poziom 20  
    Jeśli podpięty był tylko CPU i zasilacz (+ wentylator CPU) a komputer nadal nie startuje (i nic nie pika), to albo coś fatalnie złożyłeś - np włożyłeś go nie w tym kierunku co trzeba lub wepchnąłeś do góry nogami CPU (słyszałem o kolesiu który tak zrobił, jak również o kolesiu który założył chłodzenie CPU do góry nogami - tak, wentylatorem do procesora). Albo dostało CI się ten 0,1% wadliwych przy produkcji. Kwestia CPU czy płyta. Bardziej stawiam na płytę - dla pewności zanieś do serwisu gdzie będą mogli podmienić CPU i sprawdzić płytę, jak również na innej płycie podpiąć Twój CPU.

    http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8Z68V_PROGEN3/#CPUS
    Intel Core i7-2700K jest wspierany od biosu w wersji 301 - jak prawie wszystkie inne procesory, wnioskuję więc, że wersja biosu będzie ok.
  • #32
    adrian24111
    Poziom 8  
    Rozmawiałem z jednym informatykiem i powiedział mi że mam niekompatybilną pamięć RAM. Gdzieś wyczytałem że wentylatory mogą być wyłączone w biosie. Nie wiem już co może być tego wszystkiego przyczyną. Możliwe że nic nie pika bo głośnik mógł zostać źle podłączony.

    Nie mogłem źle zamontować ani wiatraka CPU ani samego CPU. Tam wszystko pasuje tylko w jednej pozycji, więc niemożliwe jest nieprawidłowe zamontowanie CPU
  • #33
    promyk79
    Poziom 19  
    wiesz informatyk to pojęcie względne. Pisałeś o tym że resetowałeś bios więc w ustawieniach fabrycznych raczej nie możliwe aby wentylatory były wyłączone . Jeśli chodzi o pamięć to bez zainstalowania pamięci płyta wydawałaby dźwięki a wentylator by się kręcił.
    Na płycie masz guzik mem test . są też zworki do ustawienia na auto jeśli chodzi o częstotliwości taktowania pamięci , widziałem w instrukcji którą ściągnąłem w pdf
  • #34
    adamadi33
    Poziom 43  
    Wyjmij tę płytę główna z obudowy.Powyjmuj wszystko razem z procesorem i poskładaj z powrotem.Spróbuj uruchomić płytę główną na stole z optymalna konfiguracja.
    Sprawdź poprawność połączenia kabli zasilających płytę główną.
    Procesor powinien być w gnieździe zamknięty, sprawdź poprawność mocowania chłodzenia procesora.Przed włączeniem płyty wyczyść jeszcze raz pamięć CMOS.
    Optymalna konfiguracja:
    Płyta główna, jedna kość Ram, procesor z naniesioną oczywiście pastą i podłączony
    zasilacz.
  • #35
    promyk79
    Poziom 19  
    chodzi konkretnie o te zworki.

    Ochrona przy przetaktowywaniu :
    - ASUS C.P.R. (przywrócenie parametrów CPU)
    Funkcje specjalne Technologia ASUS Dual Intelligent Processors 2 z DIGI+ VRM :
    ASUS TPU :
    - Auto Tuning
    - TurboV
    - GPU Boost
    - Przełącznik TPU
    ASUS EPU :
    - EPU
    - przełącznik EPU

    Dodano po 3 [minuty]:

    i jeszcze :

    Pamięć 4 x DIMM, Max. 32GB, DDR3 2200(O.C.)/2133(O.C.)/1866(O.C.)/1600/1333/1066 MHz Non-ECC, niebuforowana

    * Ze względu na zachowanie CPU moduł pamięci DDR3 2200/2000/1800 MHz będzie domyślnie działał z częstotliwością DDR3 2133/1866/1600 MHz

    Dodano po 6 [minuty]:

    Złożony komputer z nowych części nie uruchamia się.
  • #36
    Cardesigner
    Poziom 15  
    Zasilanie CPU dobrze podpięte nie pomyliłeś z PCI_E?

    Ja miałem podobny problem...tzn nowy komputer nie wstawał i winny był ZASILACZ marki OCZ SS2 600W także nowy-objawy identyczne tzn zakręciły(próbowały) sie tylko wentylatory,kontrolka power świeciła.
  • #37
    adrian24111
    Poziom 8  
    Jak narazie komputer pojechał do sklepu i tam oceniane jest co może być uszkodzone. Podejrzewa się że może być to płyta lub procesor, ale myślę że to mogłoby być uszkodzenie fabryczne, bo niemożliwe jest żebym coś zepsuł.

    Zastanawiało mnie mocowanie procesora w gnieździe. Zamykając klapkę zainteresował mnie fakt, że ona ciężko się zamykała i coś pocierało czy coś w tym stylu. Nie wiem jak to opisać.
  • #38
    Cardesigner
    Poziom 15  
    Napisz jak będziesz miał info.
  • #39
    adrian24111
    Poziom 8  
    Kilkanaście minut temu dostałem info że na 99% jest uszkodzony CPU z powodu dotknięcia czegoś na CPU. Ja w to nie wierze bo pamiętałbym czy dotykałem czegoś.

    Zastanawia mnie ciągle czy to normalne że zamknięcie klapki z CPU chodzi tak ciężko. Może mnie ktoś w tym temacie oświecić??
  • #40
    promyk79
    Poziom 19  
    adrian24111 ale to zaniosłeś tam gdzie kupiłeś te części ? czy oni wyślą CPU na gwarancję ?
  • #42
    promyk79
    Poziom 19  
    konsum napisał:
    Jak masz to sprawdź gdzieś ten procek zanim im oddasz.
    Co do zamknięcia socketa to raczej nie doszukiwałbym się problemu w cieżko chodzącym "zamku"


    Popieram . przy zamykaniu koszyczka dochodzi do przesuwania styków w gnieździe które ściska nóżki procesora.
  • #43
    Kasek21
    Poziom 43  
    promyk79 napisał:
    Popieram . przy zamykaniu koszyczka dochodzi do przesuwania styków w gnieździe które ściska nóżki procesora.


    Chyba nie widziałeś żadnego socketu LGA czy to 775, czy 1366, czy 1156, czy 1155.
  • #44
    adrian24111
    Poziom 8  
    Złożony i nieuruchamiający się komputer trafił do sklepu komputerowego, w którym został zakupiony zasilacz. Reszta była kupiona w różnych sklepach na allegro.

    Gniazdo to LGA1155
  • #45
    promyk79
    Poziom 19  
    Kasek21 napisał:
    Chyba nie widziałeś żadnego socketu LGA czy to 775, czy 1366, czy 1156, czy 1155.


    Widziałem . Przyznaje pomyliłem socket w tym przypadku procesor nie ma żadnych nóżek.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Następuje jego docisk do wystających z socket-u blaszek.
  • #46
    adrian24111
    Poziom 8  
    Dostałem od was dużo różnych porad. Czekam teraz na wiadomości w jakim stanie jest komputer. Jeśli jeszcze będę miał coś do przekazania to napiszę w tym temacie.
  • #47
    o2vip
    Poziom 9  
    witam przeczytalem w necie kilkanascie tematow i dotarlem tutaj. we wrzesniu 2011 zakupiłem rowniez plyte P8Z68-V PRO. od poczatku byly problemy z komputerem co jakis czas sypało BDOSami. tydzien temu podczas wylaczenia komputera wszystko zgasło a wiatraki chłodzące procesor nadal chodziły pomagało tylko odciecie prądu dla zasilacza z tyłu włacznikiem tak przez ostatni tydzien musialem go całkowicie gasic na noc. wczoraj wieczorem go wyłaczylem i o dziwo zgasły tez po chwili wiatraki chłodace procesor. mysle sobie w koncu sie naprawil,gdy ponownie chwialem go uruchomic wciskam power a on w ogole nie reaguje. na plycie glownej są tylko podswietlane przyciski power i reset. odlaczalem wszystko od zasilacza zostawiają tylko przewod zasilajacy plyte glowną atx 24 i 12 dwie wtyczki procesor i nadal nic. zero reakcji przez ten tydzien gdy po wtlaczeniu komputera wiatraki od procesora nadal chodzily byly problemy juz z jego odpaleniem po wcisnieciu power czasem w ogole nie bylo reakcji a czasem tylko na chwile polecial impuls pradu jak by mial sie uruchamiac dopiero za drugim czy trzecim wcisnieciem power startowal. na poczatku obstawialem zasilacz enermax 500 W ale jak odczoraj czytam neta mam mieszane uczucia czy to on padl czy jednak plyta skoro tyle osob ma podobne problem z komputerem na niej zlozonym. sorry ze bledy ale pisze z latopa ibm ktory juz jest wiekowy i drudno sie przyzwyczaic od razu prosze o pomoc czy komus z was udalo sie doisc czy winna jednak jest plyta. bo nie wiem co wysylac do serwisu czy zasilacz czy ją dziekuje.
  • #48
    grzemach
    Poziom 20  
    o2vip, obejrzyj dokładnie płytę, zasilacz i inne podłączone karty czy nie mają uszkodzonych kondensatorów.

    Niestety, ale mam wrażenie, że bez podpięcia innego zasilacza nie da się powiedzieć czy to zasilacz czy płyta. Procesor powinien być ok. Gdy padnie procesor (PRZEWAŻNIE) kręcą się wentylatory.
  • #49
    o2vip
    Poziom 9  
    obejrzałem nie mają żadnych uszkodszen. dalem go dzis do serwisu komputerowego by mi tylko stwierdzili co padlo bez naprawiania bo wszystko jest na gwaracji wiec bede wiedzial co wysylac niz tak w ciemno zwlaszcza ze zasilacz kupilem w proline a cala reszte w agito.

    ps.od początku kiedy go zlozylem zauwazylem jedna rzecz ktora mnie lekko zaniepokoila a mianowicie po wlaczeniu listwy zasilajacej komputer odrazu sam startowal bez wciskania power. czegos takiego nigdy ne mialem w starym kompie. wiec za bardzo nie doszukiwalem sie przyczyny mowie sobie moze te nowe plyty czy zasilacze tak mają ze po wlozeniu przewodu do gniazdka od razu startują. bylo to tylko troche uciazliwe gdy wnocy byl brak pradu a pozniej znow byl prad to komputer sam startowal wstaje raz w nocy budze sie ze snu a on chodzi. wiec start zamknij system i ok gasl normalnie pozniej power i odpalal. tydzien temu gdy go wylaczylem wszystko gaslo komputer byl wylaczony a wiatrak nadal chodzil poniewaz mam obudowe z oknem i wentyle chlodzace sa podswietlane bylo widac od razu ze sie nie wylaczaja z reszta podzespolow. od tego komentu nie zawsze uruchamial sie po wcisnieciu power czasem za 3 przycisnieciem startowal a czasem od razu. czasami tez sypal bdosami a przed ten dzien gdy calkiem padl wieczorem raz za razem bdos gdy go wylaczylem wiatraki sie nadal krecily chlodzace procesor po chwili zgasly i juz wcale nie moglem go odpalic. zero reakcji na wciskanie power na obudowie czy na plycie.
  • #50
    grzemach
    Poziom 20  
    to jest ustawienie w biosie. Ja sobie tak celowo ustawiłem :)

    Szczerze mówiąc, to wygląda bardziej na walniętą płytę - ale może być padnięta przez zasilacz, naprawdę różnie to bywa i ciężko się przez forum doszukiwać.
    Oddałeś do serwisu - bardzo mądra decyzja, tam przetestują i zdiagnozują co i jak. A ja tylko mam prośbę, jak Ci go oddadzą, skrobnij posta co wymienili/naprawili - dla potomnych :)
  • #51
    o2vip
    Poziom 9  
    Rozumiem tez dzis trosze poczytalem ze w biosie mozna ustawiac start tak jak mowisz.

    ja tez obstawiam plyte bo od nowej sypala bdosami a czasami chodzila ok 4 dni i nic sie nie dzialo. szukalem na gogle choc jednego posta o padnietym zasilaczu tej firmy i tego modelu na prozno natomiast na temat płyty troche jest podobnych tematow ze ktos kupil ta plyte podlaczyl pala sie tylkno przyciski na plycie power i reset jednak zadnej reakcji nie startuje. narazie nie napisal co bylo winne. drugiemu tak jak mi pol roku wychodzila i siadla zdal do seriwsu i tez czeka na od powiedz. ja jutro lub po jutrze juz bede wiedzial czy to zasilka czy plyty i bede wiedzial co wysylac i czy tylko to padlo oczywiscie ze napisze co stwierdzili maja tylko zdjagnozowac naprawiac nie beda bo uprzedzilem ze czesci sa na gwarancji. a nie byly u nich kupowane wiec jak by mi zaczeli naprawiac stracil bym gwarancje w autoryzowanym serwisie tak na wlasna reke a tego nie chce wiec tylko zdjagnozuja :) pozdrowka

    ps.a tak sie kiedys uruchmial gdy było wszystko ok kiedys taki krotki filmik nagralem dla kogos kto prosil bo mial podwojny boot start u mnie od odpalała od pierwszego widze ze wtedy gdy byla sprawna zapaly sie na sekunde diody od ramu grafiki i procka na sekunde czerwone teraz jak padlo wczoraj i nie startuje zadne sie nie zapalają.

    Link


    edit:21.03.2012

    Dostałem tel z serwisu ze zasilacz poszedl na innym zasilaczu płyta podobno startuje. także z płytą jest wszystko ok. Enermax Modu87+ EMG500AWT 500W. pakuje i wysylam spowrotem do serwisu proline.
  • #52
    andreneus
    Poziom 15  
    Mój kolega miał podobny problem. Włączał komputer, wiatraki chodziły ok 4 sekundy i się wyłączał. Problem tkwił w jednej z kości pamięci. Po wyjęciu owej pamięci, komputer zaczął działać. Też składak.
  • #53
    o2vip
    Poziom 9  
    U mnie cały czas chodziły przez ostatni tydzien pomagało tylko odciecie prądu od zasilacza zarówno chodziły chłodzące procesor jak i te w obudowie ktore są podpięte pod molexy.
  • #54
    Cardesigner
    Poziom 15  
    Panowie nie chce zakładać nowego wątku temat podobny.

    Komputer nie wstaje po zmianie chłodzenia i zamontowaniu 2 wentylatorów.

    Wcześniej na wentylatorze box-owym funkcjonował poprawnie,ale że hałas był nieznośny postanowiłem wymienić chłodzenie.
    Po zamontowani chłodzenia(pasta itd) komp nie wstaje,włącza się ale nie ma obrazu,kręcą się wszystkie wentylatory z wyjątkiem tych na karcie graficznej,karta jak i reszta nowa.

    Dane zestawu:

    OCZ Stealthxstream 2 500W
    Cooler Master Elite 332 czarna
    Gigabyte Radeon HD 6850 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX
    AMD Phenom II X4 960T Black Edition AM3 BOX
    Asrock 970 Extreme3
    Cooler jaki montowałem to SilentiumPC Spartan HE923 z dodatkowym wentylatorem

    Wszystkie połączenia sprawdzone,pamięci wyciągane,procesor wyjmowany wizualnie ok,chłodzenie zdemontowane,podłączenia sprawdzane,resetowałem bios,wyjmowałem baterie.

    Brak jakichkolwiek pisków.

    Czy mógł się uszkodzić procesor podczas montażu chłodzenia?Nie miałem żadnej wpadki która by na to wskazywała,usuwałem starą pastę wacikiem i zmywaczem na acetonie.

    Wkładałem też inna kartę graficzną,dalej to samo,aczkolwiek na tej chłodzenie startuje.

    Czy możliwe żeby po dołożeniu 3 wentylatorów padł zasilacz?

    Dziwi mnie fakt że wentylatory na karcie graficznej się nie kręcą po włączeniu kompa,tak jak dodatkowy wentylator podpięty pod CPUFAN2
  • #55
    piotrek power
    Poziom 27  
    Raczej nic się nie powinno stać po zmianie chłodzenia, sprawdź czy przez przypadek nie wypięła się jakaś wtyczka, np. zasilanie procka.

    Może któryś wentylator ma wewnętrzne zwarcie, spróbuj wypiąć wtyczki od wentylatorów które montowałeś i uruchomić komputer. Tylko nie za długo żeby procek się nie przegrzał. Na moment nic za szkodzi.

    Teraz procki mają zazwyczaj metalową osłonę więc raczej trudno rdzeń uszkodzić.

    Do autora:
    Niedawno kilka dni temu montowałem Celeronka na 1150, procek wchodzi w jednej pozycji i nie widzę możliwości złego montażu jak i uszkodzenie podczas zakładania jest raczej nie możliwe. Pierwszy raz zakładałem taki procek i zdziwiło mnie że nie ma nóżek :) Ten lewarek dociskający procesor na AsRock P67 Pro3 też chodzi ciężko w momencie dociskania procka do gniazda.

    Montowałem chłodzenie na Socket A Athlon 2000 - tam to trzeba było się nagimnastykować, procek ma rdzeń nieosłonięty, ten radiator ciężko się zakłada, najlepiej w 2 osoby zakładać, raz mocniej przycisnąłem z jeden strony i odpadł zatrzask od płyty głównej, w efekcie zamontowany radiator był krzywo. Ojciec wtenczas zawiózł do sklepu komputer i powiedzieli że nie możliwe aby ten zatrzask sam odpadł, dali cooler montowany na 3 zaciski z jednej i 3 z drugiej bo ten co zakładałem miał po jednym na stronie, ale to było jakieś 10lat temu :D

    Niemniej jednak taki cooler na 1150 to nawet dziecko 5letnie by założyło.
    Cooler jest na 4zaciskach mocowanych do płyty głównej, zaciski są szybkiego montażu, przystawić i nacisnąć palcem.

    Ten Asrock ma ciekawą opcję, np. jak za mocno podkręciłem ram, to komp 3 razy się włączał i wyłączał po czym bios sam się zresetował.

    Do kolegi któremu powiedzieli że CPU uszkodzony.
    Żeby się nie okazało że w serwisie uszkodzili, bo słyszałem o takich przypadkach.
    W serwisach to bywa że, po znajomości przyjmują, więc niekoniecznie taki nowy serwisant musi mieć jakieś specjalne doświadczenie. Ale popsuć procek na 1150 jest wręcz nie możliwe, chyba że mu wypadł na posadzkę - to wówczas jak najbardziej, powinien mieć też jakieś uszkodzenia mechaniczne.


    Jeszcze jedna wskazówka co do zasilaczy OCZ SXS 2, mam takowy 600W i warto zwrócić uwagę na wtyczkę co idzie do zasilacza ta z 230V, ram wyjąłem komputer i coś iskrzy - no to myślę, szlag trafił pewnie zasilacz. Ruszam wtyczkę rusza się wciskam no nie pójdzie dalej, myślę coś nieprawdopodobnego OCZ dał niespasowany kabel zasilający do zasilacza? Wkładam starą wtyczkę to wchodzi w miarę lekko do końca. No coś nie gra. Spowrotem daję nowy przewód, to kiwa się. Ale powinien co najmniej o 1/3 się jeszcze wsunąć, no to się zaparłem i gniotę, aż o mało się blaszka zasilacza - co wtyk jest, do wewnątrz zasilacz nie wklęsłą i wtyk doszedł do końca.
    Ale baaaaardzo ciężko, więc warto to też sprawdzić czy wtyk zasilający wszedł tak jak powinien do gniazda zasilacza.

    PS. widzę że ten cooler na 1150 do i7 masz jakby identyczny jak mój do Celerona G530, tak myślę jak ten sam cooler ma podołać z i7 skoro ja mam 56st.C na nim i celeronie 2,4Ghz.
  • #56
    Cardesigner
    Poziom 15  
    Uruchamiałem go nawet bez zamontowanego chłodzenia...tylko proc i grafa i nic.
    Dziwi mnie fakt że prawie się nie rozgrzewał...podczas gdy wsadziłem go do starego PC na podstawkę AM2+/AM3 rozgrzał się w sekundach (oczywiście do wyczuwalnej ciepłoty,a nie na max),ale nie wstał bo bios nieaktualny:]

    Cały czas chodzi mi po głowie zasialcz..ale oddałem juz kompa do Komputronika na diagnostyke.
  • #57
    grzemach
    Poziom 20  
    "piotrek power" - słyszałem o przypadku jak koleś założył do góry nogami chłodzenie od procesora (wentylatorem do procesora), słyszałem o przypadku, jak koleś założył do góry nogami procesor (nóżkami do góry), kolega założył odwrotnie RAM - tył na przód (przy mnie, widziałem...). To, że pewne rzeczy są dla nas oczywiste i proste, nie znaczy, że inne osoby też tak mają.
    Tak, składałem "markowe" komputery w jednej z sieci komputerowych.

    Cardesigner napisał:
    Uruchamiałem go nawet bez zamontowanego chłodzenia...tylko proc i grafa i nic.

    W tej sytuacji, już nic nie będzie. CPU prawdopodobnie będzie już spalony. BEZ CHŁODZENIA NA CPU NIE URUCHAMIAMY KOMPUTERA!!
  • #58
    Cardesigner
    Poziom 15  
    grzemach napisał:
    W tej sytuacji, już nic nie będzie. CPU prawdopodobnie będzie już spalony. BEZ CHŁODZENIA NA CPU NIE URUCHAMIAMY KOMPUTERA!!


    Spalić procesor-tak łatwo się chyba nie da....:)
    Poza tym uruchomienie trwało 3 sec.

    Dostałem odpowiedz z komputronika - walnięta płyta główna.

    Dodatkowo sam sprawdziłem jeszcze procesor,zrobiłem Update biosa w A780gmh/128M i procesor śmiga,niestety również na tej płytce nie udało sie go odblokować :P
    Odsyłam na reklamacje.
  • #59
    andrew93
    Poziom 8  
    może masz problem z napięciami w zasilaczu może na płytę główną idzie za małe napięcie
  • #60
    Cardesigner
    Poziom 15  
    Całość sprawdzana pod innym zasilaczem.