Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

T25 77r awaria hydrauliki

14 Mar 2012 10:02 4171 12
  • Poziom 8  
    Witam , Mój problem jest trochę dziwny . Podnośnik niemiał siły , wolno podnosił i wolno opadał . Po wymianie uszczelnień w pompie , rozdzielaczu i siłowniku sytuacja zmieniła się diametralnie . Podnośnik ożył . Do pełnego szczęścia brakowało dokręcenie śruby w rozdzielaczu ( tryskał olej , trudny dostęp ) Niestety chiński klucz nie dał rady. Po czterech tygodniach stania w garażu i dokręceniu tejże śruby okazało się że pompa prawdopodobnie nie daje ciśnienia i wydobywają się z niej jakieś dziwne stukoty (dźwięk przenosił się ze sprzęgła) Po wymianie łożysk , widełek , kulek i nasadki z wieloklinem sprzęgło nie chciało pracować , pomogło dopiero wymiana mufki z wieloklinem na tą starą. Ale podnośnik dalej nie żyje. Myślałem że morze jest zapowietrzony . Planuje jeszcze sprawdzić pompę , na wyjściu założyć wąż i skierować do zbiornika zbiorczego z olejem zobaczę czy pompa pracuje. Pomału brakuje mi pomysłów . Proszę o jakąś podpowiedz.
  • Poziom 17  
    Niema możliwości, że coć przeoczyłeś przy składaniu napędu pompy??
    Może klin wypadł z wałka napędzającego pompe??
    Lub dźwignia od włączania pompy nie jest dobrze skręcona z widełkami?
    Coś mi się wydaje że bez odkręcenia pompy się nie obejdzie.
  • Poziom 8  
    Kilkakrotnie ściągałem całe sprzęgło , pierścień który jest na wałku zakładałem odwrotnie myśląc że się pomyliłem , ale takie operacje nie pomogły.
  • Poziom 17  
    To może ten klin na wałku?? Pompa raczej zapowietrzona nie powinna być bo poziom oleju w zbiorniku jest wyżej niż pompa i olej powinien dotrzeć do niej grawitacyjnie. Bez pompy trzeba by było odpalić i popatrzeć jak napęd działa.
    A może rozdzielacz Ci się zaciął?? Sprawdzałeś czy nie reagują obydwie sekcje??
  • Poziom 8  
    Za pierwszym razem jak udało się uruchomić , rozdzielacz pracował za pomocą jednego palca natomiast teraz czuć że chodzi na sucho. Sprzęgło obserwowałem przez dekielek ,ten na cztery śruby.
  • Poziom 17  
    To czyli przez ten dekielek było widać że napęd na pompę jest przekazywany, tak??
    Teraz może spróbuj poluzować przewód(rurkę) przez którą olej powinien iść na rozdzielacz. Jak zacznie się sączyć olej to raczej coś z rozdzielaczem, a jak nie to pompa.
    Jeżeli nie zaglądałeś do filtra to też go wyczyść.
  • Poziom 8  
    Połączyłem wyjście z pompy na krótko do zbiornika okazało sie że ciśnienie jest w porządku. Od razu przystąpiłem do rozebrania rozdzielacza a że rączki chodziły bardzo ciężko pomyślałem że tu tkwi problem. Po wielu próbach ustawienia szpilek zaworowych nareszcie zaczęło działać. Rozdzielacz jest dwustopniowy , jedno siłownik drugie przyczepa. Pracuje tylko siłownik . Ale do tej pory nie wiem jak powinny być ustawione te szpilki za sprężynami.
  • Poziom 17  
    Rozumiem że chodzi Ci o suwaki, tak?? Wyciągałeś je całkiem z obudowy??
    Czy to nie o suwaki Ci chodzi??
  • Poziom 8  
    Tak chodziło mi o suwaki , wyciągnąłem je z obudowy i pod spodem odkręciłem śrubokrętem jeden morze dwa obroty . Odskoczyło coś jakby było wcześniej przyblokowane potem wsadziłem do obudowy od spodu (rozdzielacz był przez cały czas odkręcony od kabiny , trzymał się tylko na czterech przewodach olejowych skręconych na podkładkach miedzianych.) Dopasowałem dolną część obudowy i przykręciłem.(tą z aluminium ) Oczywiście czynność tą powtarzałem wielokrotnie aż do momentu gdy manetka od rozdzielacza pracowała swobodnie. Naprawdę nie wiem jak dalej będzie się to sprawować na pewno jest jakaś metoda na prawidłowe ustawienie suwaków , mnie udało się ustawić to na chybił trafił . Na razie bardzo dziękuje za pomoc , ale jakby można było prosić o jakąś podpowiedź co do prawidłowego złożenia i ustawienia rozdzielacza byłbym dodatkowo wdzięczny . Dziękuje i pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    Ja tego nie rozbierałem. Jak dobrze pamiętam to mój wujek składał rozdzielacz(miał go wymontowany z ciągnika) tak że najpierw skręcił pokrywę górną z obudową, wziął go tak że postawił go na stole na pokrywie górnej(do góry nogami), wstawił suwaki, wstawił te dźwigienki którmi się przestawia suwaki, zakręcił płytki żeby dźwigienki nie wypadły i dopiero zakręcił dolną pokrywę. Jak będę się widział z wujkiem to popytam dokładnie co i jak.
    A jak coś odskoczyło jak odkręcałeś tą śrubę od spodu to może kielich suwaka się ruszył w obudowie. Ale raczej to by nie wpłynęło na ustawienie suwaka.
    I słyszałem też że podobno nie można zamieniać suwaków miejscami, powinny być w gniazdach w których były. Ale nie wiem na 100% czy to prawda.
    Pozdrawiam.


    Rozmawiałem z wujkiem i składał rozdzielacz tak jak napisałem. Najlepiej go wymontować i wziąść na stół.
  • Poziom 15  
    Mam pytanko a nie chce zakładać nowego tematu, wie ktoś może jaka powinna być prawidłowa prędkość wysuwu siłownika ?
  • Poziom 17  
    Siłownik mieści niecałe 1.5L oleju, pompa hydrauliczna ma wydajność prawie 16L przy około 1800obr wału pompy. Tak jak się policzy na chłopski rozum to wychodzi że potrebuje około 5 sekund na wysunięcie siłownika przy dobrej pompie, rozdzielaczu i czystym filtrze. A skok tłoka to 110mm- dalej trzeba by było obliczać prędkość wysuwu.