Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator ESM-4430 ustawienie do pracy jako regulator temperatury

wojtan1974 14 Mar 2012 20:32 3303 10
    wojtan1974
    Level 11  
    witam
    sprawa jest następująca sterownik pracował jako regulator temperatury z czujnikiem Pt100 niestety zgubił z jakieś przyczyny ustawienia,szukam osoby znającej ten sterownik.Sterownik ma pracować z zakresem temperatur 180-280 stopni i takie ustawienia udało się uzyskać,niestety dokładność regulacji temperatury jest na poziomie 18 stopni dla mnie nie do przyjęcia,nawet nie wiadomo w jakiej opcji ma być ustawiony PID czy też jako on-off.Podejrzewam że chodzi o ustawienie histerezy.
    pawel_konin
    Level 20  
    wojtan1974 wrote:
    witam
    sprawa jest następująca sterownik pracował jako regulator temperatury z czujnikiem Pt100 niestety zgubił z jakieś przyczyny ustawienia,szukam osoby znającej ten sterownik.Sterownik ma pracować z zakresem temperatur 180-280 stopni i takie ustawienia udało się uzyskać,niestety dokładność regulacji temperatury jest na poziomie 18 stopni dla mnie nie do przyjęcia,nawet nie wiadomo w jakiej opcji ma być ustawiony PID czy też jako on-off.Podejrzewam że chodzi o ustawienie histerezy.

Za mało danych.
    Jeśli tam ma być PID to nikt nie wywróży jakim obiektem steruje regulator, oraz jakie jest urządzenie wykonawcze.
    wojtan1974
    Level 11  
    regulator steruje grzałką i nagrzewa pewien element zgrzewający w maszynie.
    Czujnik Pt100 umieszczony jest w pobliżu grzałki, i podłączony jest do wyprowadzenia 1,2 i 3 zmostkowane z 2.
    Grzałka podpięta jest do wyjścia 7 i 8 czyli pod out 2 lub jak kto woli alarmowe 2
    i pracuje jako wyjście sterujące,alarm 2 nie aktywny.Mam instrukcje producenta i udało się ustawić w konfiguracji on-off ,sterownik pracuje natomiast interesuje mnie ustawienie dokładności pomiaru,histerezy tak aby odchyłka nie przekraczała 2-3 stopni i jest to dla mnie nie jasne.
    Dla osób które mogą pomóc dołączam link w którym jest instrukcja producenta
    http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/regulatory-uniwersalne/esm-4430.html
    pawel_konin
    Level 20  
    wojtan1974 wrote:
    Czujnik Pt100 umieszczony jest w pobliżu grzałki, i podłączony jest do wyprowadzenia 1,2 i 3 zmostkowane z 2.
    Grzałka podpięta jest do wyjścia 7 i 8 czyli pod out 2 lub jak kto woli alarmowe 2
    i pracuje jako wyjście sterujące,alarm 2 nie aktywny.Mam instrukcje producenta i udało się ustawić w konfiguracji on-off ,sterownik pracuje natomiast interesuje mnie ustawienie dokładności pomiaru,histerezy tak aby odchyłka nie przekraczała 2-3 stopni i jest to dla mnie nie jasne.

Jest to grzałka rezystancyjna czy jakaś inna?? Jeżeli rezystancyjna to proponuje PID oraz regulator mocy grzałki i przekaźnik SSR i razem to spiąć na wyjściu tego regulatora oczywiście nie zapominając o nastawach regulatora. Ale aby dobrać nastawy to potrzeba już więcej wiedzy o zachowaniu się obiektu i trochę praktyki.
    pwmis
    Level 19  
    Witam.
    Nie napisałeś w którą stronę masz odchyłkę- jeśli powyżej zadanej temperatury - zbyt duża bezwładność układu i pomoże rozwiązanie Pawła,
    natomiast jeżeli poniżej zadanej temperatury, to masz funkcję oFFt która po określonym czasie ponownie załącza grzałkę i stąd problem.
    Pozdrawiam.
    Andrzej
    wojtan1974
    Level 11  
    pawel_konin wrote:
    wojtan1974 wrote:

Jest to grzałka rezystancyjna czy jakaś inna?? Jeżeli rezystancyjna to proponuje PID oraz regulator mocy grzałki i przekaźnik SSR i razem to spiąć na wyjściu tego regulatora oczywiście nie zapominając o nastawach regulatora. Ale aby dobrać nastawy to potrzeba już więcej wiedzy o zachowaniu się obiektu i trochę praktyki.

Grzałka jest oczywiście rezystancyjna,przekźnik SSR jest to "fabryczne" wykonanie i tego nie zmieniałem,sterownik pracuje w tej konfiguracji do momentu kiedy z jakiegoś powodu utracił ustawienia i tu jest problem czy standardowo ustawia się jako PID czy też może jako ON-OFF.

Dodano po 8 [minuty]:

pwmis wrote:
    Witam
    Nie napisałeś w którą stronę masz odchyłkę jeśli powyżej zadanej temperatury - zbyd duża bezwładność układu i pomoże rozwiązanie pawła
    natomiast jeżeli ponizej zadanej temperatury to masz funkcję oFFt która po określonym czasie ponownie załacza grzałke i stąd problem
    Pozdrawiam
    Andrzej

Przybliżę trochę-przy ustawieniu 210 stopni odchyłka w "górę" ok 18 stopni a w "dół" o ile dobrze pamiętam o jakieś 6-7 stopni.Na obecną chwilę jest ustawiony w konfiguracji ON-OFF z PID też robiłem próby jednak tu kłania się doświadczenie i wiem że łatwo się tego nie da ustawić jednak od czegoś muszę zacząć.
    12robert12
    Level 28  
    1) Wyłączasz grzanie na jakiś czas aby temperatura spadła o ok.100stopni od zadanej,
    2) Włącz AutoTuning,
    3) Pierwsze podniesie temperaturę o ok.50stopni i wyznaczy sobie parametry (może to trochę potrwać)
    4) Jak osiągnie wartość zadaną i przestanie migać tune to jest koniec.

5) Przy AutoTuning masz nie pracować maszyną.

W 90% przypadkach nie potrzeba żadnego doświadczenia :) Regulator wyznacza za Ciebie parametry.
    pawel_konin
    Level 20  
    12robert12 wrote:
    1) Wyłączasz grzanie na jakiś czas aby temperatura spadła o ok.100stopni od zadanej,
    2) Włącz AutoTuning,
    3) Pierwsze podniesie temperaturę o ok.50stopni i wyznaczy sobie parametry (może to trochę potrwać)
    4) Jak osiągnie wartość zadaną i przestanie migać tune to jest koniec.

5) Przy AutoTuning masz nie pracować maszyną.

W 90% przypadkach nie potrzeba żadnego doświadczenia :) Regulator wyznacza za Ciebie parametry.

Pod warunkiem gdy wartość oczekiwana szybko się zmienia, gdy odchyłka nie będzie się szybko zmieniać i wartość oczekiwana będzie stała w miejscu to proces autotuningu wywali błąd np. przekroczenia czas. Wiec ja w takich przypadkach ustawiam nastawy członów ręcznie na podstawie obserwacji zwykle lepiej to wychodzi niż autotuning.
    12robert12
    Level 28  
    Mam tego trochę w pracy, nawet bardziej rozbudowane układy - nikt nigdy na nie wyznacza parametrów ręcznie.
    Czy osiągnięcie temperatury od 70 do 350 stopni w 20sekund to dla kolegi szybko czy wolno? Bo u mnie parametry dla takiego obiektu wyznacza regulator.

Patrzył, czytał kolega kiedyś jak jest przeprowadzany AutoTuning, optymalizacja parametrów?
    Regulator załącza się na 100% wysterowania i po osiągnięciu progu tymczasowego wyłącza sterowanie i patrzy na czas, wartość przeregulowania - wg. tego wyznacza parametry.
    Dlatego ważne jest obniżenie temperatury o ok.60-100stopni. Aby badany obiekt mógł się "rozgrzać".

Jeżeli przy opcji AutoTuning nie może dogrzać to na 99% za słabe grzałki.

Pozdrawiam.
    pawel_konin
    Level 20  
    12robert12 wrote:
    Mam tego trochę w pracy, nawet bardziej rozbudowane układy - nikt nigdy na nie wyznacza parametrów ręcznie.
    Czy osiągnięcie temperatury od 70 do 350 stopni w 20sekund to dla kolegi szybko czy wolno? Bo u mnie parametry dla takiego obiektu wyznacza regulator.

Patrzył, czytał kolega kiedyś jak jest przeprowadzany AutoTuning, optymalizacja parametrów?
    Regulator załącza się na 100% wysterowania i po osiągnięciu progu tymczasowego wyłącza sterowanie i patrzy na czas, wartość przeregulowania - wg. tego wyznacza parametry.
    Dlatego ważne jest obniżenie temperatury o ok.60-100stopni. Aby badany obiekt mógł się "rozgrzać".

Jeżeli przy opcji AutoTuning nie może dogrzać to na 99% za słabe grzałki.

Pozdrawiam.

Zgadzam się ale zależy od producenta regulatora i w zależności od tego zaimplementowane są z reguły 2 metody szybka lub wolna.O gustach się nie dyskutuje jedni wolą próbować dobrać parametry z automatu a inni ręcznie. Regułą jest że, najpierw powinno się spróbować autotuningu i ocenić na ile nas to zadowala. Ewentualnie gdy autotuning nas nie zadowala lub gdy nie będzie można go uruchomić (brak możliwości odstawienia lini/maszyny) ustawić parametry ręcznie. Podany algorytm przez kolegę da się wykonać ustawiając człon P o 100% wzmocnienia następnie ocenia się jakie są odchyłki od wartości zadanej do wartości oczekiwanej korygując czas całkowania. Jeżeli regulator nie osiągnął satysfakcjonującej wartości zadanej należy wspomóc go członem I z określonym czasem i ocenić jak duże są przeregulowania i reakcja na spadek poniżej wartości zadanej czas należy tak dobrać żeby nie było dużych wahań. Gdy mamy już w osiągniętą wartość zadana ustawiamy akcje D reagująca na drobne zakłócenia z reguły potrzebne jest to do eliminacji(korekcja) drobnych odchyłek pomiędzy zadaną a oczekiwaną. Stosując taki algorytm można ustawić praktycznie dowolny obiekt z regulacją ciągłą regulatora stosuje ją od dawna i nie narzekam, ponieważ przeważnie na autotuning nie ma warunków i czasu.
    wojtan1974
    Level 11  
    Regulator został ustawiony w Auto-Tuningu odchyłka wyniosła +/- 5 stopni co zostało uznane za wynik zadowalający. W ustawieniach ręcznych nie udało się osiągnąć zadowalających rezultatów. Trzeba podkreślić, że jest to czasochłonne.
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc.