Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Tektronix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LCD LG 42LG2000 nie można wyłączyć na czuwanie

15 Mar 2012 13:59 6853 15
  • Poziom 24  
    Problem w TV jest następujący - po wyłączeniu na czuwanie ( obojętne czy pilotem czy klawiszem na klawiaturze lokalnej ) TV gaśnie, dioda sygnalizująca czuwanie zapala się na 1 sekundę i zaczyna migać no i TV włącza się znów samoczynnie. Po naciśnięciu wyłącznika podświetlenie gaśnie na kilka sekund. Dodatkowo czasem ( mniej więcej co 3 razy ) po takiej operacji próby wyłączenia na czuwanie w momencie pojawienia się obrazu podświetlenie natychmiast gaśnie i cały cykl włączania powtarza się - czasem nawet 5 razy, ale najczęściej raz. Bardzo rzadko ( raz na kilkadziesiąt razy ) TV wyłączy się prawidłowo i zostaje na czuwaniu.
    Napięcia wyjściowe z przetwornic są prawidłowe, żadnych "wybrzuszonych" kondensatorów elektrolitycznych nie ma, wszystkie ( również te małe ) sprawdzone ESR - dobre.
    Problem występuje nieważne czy w zimnym TV czy po dłuższym graniu.
    Przy takiej próbie wyłączenia napięcie 5V ani drgnie, napięcie 16,5V spada sprawie natychmiast po naciśnięciu wyłącznika, 12V zostaje - nie spada ale jeśli TV wyłączy się prawidłowo to spada ale powoli i dopiero po kilku sekundach od wyłączenia. Napięcie 24V spada ale po około 2 sekundach znów pojawia się.
    Wydaje mi się że to płyta sygnałowa załącza zasilacz - ale pewności nie mam - z opisu wtyku nie widzę możliwości żeby do płyty głównej szła no i co mogło by na płycie głównej powodować taką usterkę?
    TV gdy pracuje jest wszystko w porządku, obraz i głos bez zarzutu, wszystkie funkcje działają prawidłowo.
  • Tektronix
  • Poziom 35  
    Sprawdź płytkę sterowania, może któryś mikro przełącznik jest do wymiany bo przywiera.
  • Poziom 24  
    Odłączyłem przewody oznaczone "key" - nie działają żadne klawisze, wyłączam z pilota - nadal włącza się samoczynnie.
  • Tektronix
  • Spec od monitorów
    Poczytaj ,poszukaj na tym forum o
    Cytat:
    32/37/42LG2000,
    32/37/42LG3000 (oba modele na chassis LD84A z CPU SATURN-3)- GE7363C-LF


    Co z sygnałem Power ON/off z procka ?
    Z zasilacza (na NCP1396AG) wychodzi w st-by tylko +5v, inne (+12v, +16V, +24V) potem
  • Poziom 24  
    Sygnał z procesora mierzę na wtyku zasilacza ( jest opisany ) i to on załącza TV. Jak sygnał na moment zmieni się na OFF to zasilacz 24V wyłącza się, 16,5V też a 12V to chyba elka długo trzymają napięcie. Więc wszystko wskazuje na płytę główną - nie na zasilacz. Hmm - tylko dlaczego czasami potrafi zostać na czuwaniu, no i czemu często wyłącza się zaraz po włączeniu?
  • Spec od monitorów
    Może układ Resetu na procku ?
  • Poziom 33  
    Uszkodzenie na małej płytce czujnika IR, lub też sam czujnik. Miałem taka usterkę w 32LG2000. Pozdrawiam.
  • Poziom 24  
    zbyszekskibinski napisał:
    Uszkodzenie na małej płytce czujnika IR, lub też sam czujnik. Miałem taka usterkę w 32LG2000. Pozdrawiam.


    Sprawdzę dokładnie tą płytkę, ale skoro odłączałem przewody od mikroprzełączników to co innego może powodować usterkę - odbiornik podczerwieni działa. Może napiszesz dokładniej co powodowało usterkę - płytka jest raczej "delikatna" i nie chciał bym niepotrzebnie na niej lutować.
  • Poziom 33  
    Ja kupiłem takiego samego zbitego za grosze i przełożyłem tylko płytkę i to rozwiązało ten problem, dlatego nie wiem dokładnie czy to był czujnik czy coś na tej płytce.

    Tam tez był problem ze stabilizatorami w górnym lewym rogu płyty (część zasilająca maina), trzeba je dokładnie przelutować, czy sprawdzałeś pod katem zimnych lutów tą część płyty?

    A odnośnie zasilacza, to trzeba zobaczyć na oscyloskopie czy napięcia mają 'czystą linię' DC w momencie jak odbiornik się tak dziwnie zachowuje, miernik uniwersalny ci tego nie pokaże, dlatego do końca zasilacza też bym nie wykluczał.

    Usterka pewnie będzie jak zwykle prosta dlatego nie doszukiwałbym się czegoś trudnego w stylu uszkodzony procesor lub jego reset itp.

    Powodzenia w naprawie.
  • Poziom 20  
    To na pewno jest problem zasilacza
  • Poziom 43  
    Jasne! Na pewno! Szkoda, że nie podałeś którego.
    Poszukaj starszych tematów do udzielania się. Pół roku to stanowczo za mało!
  • Poziom 12  
    Nie wiem,czy temat jest jeszcze aktualny ale zrób taką rzecz.Usuń klej,który znajduje się pod wysokoomowymi opornikami smd między kondensatorem gładzącym 400v,a układami rozruchowymi zasilaczy 24v i 5v,12v.Piszę w ten sposób, bo nie mam schematu przed sobą.
  • Poziom 13  
    Tranzystor w zasilaczu Q112 złącze b/e rezystor 100kom zamień na 47kom
    może pomóc
  • Poziom 43  
    Następny artysta!
    TV dawno naprawiony lub oddany na złom!
  • Poziom 15  
    Mimo że jest sporo czasu od pierwszego wpisu na ten temat
    przyszło mi zmierzyć się z takim problemem.
    I chcę podać rozwiązanie .
    Nie żaden "artysta" tylko konkretne rozwiązanie.
    Wymiana opornika SMD 100kilo na 47 kilo
    i jest w porządku.
    Dzięki temu "artyście"
    Pozdrawiam.
  • Poziom 43  
    janomo, zamknij w końcu ten temat, bo przez kolejny rok będą dopisywać. :)

    A tak nawiasem mówiąc - skoro od nowości, przez powiedzmy 2 lata, na tym oryginalnym rezystorze 100kΩ wszystko "hulało", to co nagle się stało, że nie chce działać, a zamiana na 47kΩ pomaga?
    Może zatem faktyczną diagnozę (popartą teorią) ktoś poda?