Cześć,
Chciałbym wam przedstawić kolejny komponent do mojego systemu audio. Wzmacniacz ma współpracować z inną moją konstrukcją umieszczoną na forum, dla zainteresowanych podaję linka: Link
Pomysł narodził się już bardzo dawno, około 3 lata temu.
Założenie było proste. Dobrej, jakości wzmacniacz bez zbędnych bajerów (ulepszaczy), jak np. regulacja barwy.
Jedynie końcówka mocy, selektor z 4 wejściami, sterowanie z pilota i analogowy wskaźnik wysterowania.
Zacząłem od elektroniki:
Zamówiłem płytki do Symasyma w wersji 1.0 od kolegi z forum diyaudio o nicku Flodins.
Następnie elementy:
-Rezystory 1% beyschlega/vischey
-Kondensatory SilverMICA, Wima
-Półprzewodniki z Humy: Końcowe Toshiba 2sc/2sa i sterujące On semi
Selektor wraz z potencjometrem regulacji wzmocnienia to ALPS RK27 2x 50k, aby maksymalnie skrócić drogę sygnału.
Przekaźniki, jakie zastosowałem w selektorze pochodzą z zapasów ( spadek od wujka).
Są to przekaźniki bistabilne, posiadają magnes, więc aby załączyć wystarczy podać impuls, tak samo z wyłączaniem.
Mają już z 20 lat, a styki wyglądają jak nowe, więc raczej są bardzo dobrej jakości.
Starałem się zachować typową topologie jak dla wzmacniaczy typu Dual – Mono.
Zasilanie oddzielne dla każdego z kanałów: trafo z radmora ts180/7, filtracja 6 x 3300uF Samsung, 4 szybkie diody prostownicze.
Przy takim zasilaniu wzmacniacz dysponuje mocą:
60,5 W dla 8 Ohm i 81W dla 4 Ohm, moc RMS zmierzona na obciążeniu rezystancyjnym przy sygnale sinusoidalnym 1kHz.
Do tego mały zasilacz dodatkowy, sterownik do silnika krokowego ( z racji posiadanego Alpsa bez napędu, wykorzystałem mały silnik krokowy do napędu potencjometru).
Wzmacniacz słuchawkowy na TPA6120A na płytce od kolegi Krawca z Audiostereo.
Zabezpieczenie do wzmacniacza, a w zasadzie do głośników na układzie upc1237.
Sterowanie na Atmega8 sterujący całością
Wskaźniki wysterowania od starego magnetofonu YAMAHY.
Opis funkcji:
Wzmacniacz ma możliwość sterowania pilotem na podczerwień, włączanie i wyłączanie, funkcja Sleep ( wyłączenie po około 30 minutach), regulacja głośności oraz wybór źródła sygnału. Dodatkową ciekawą funkcją, która ma na celu oszczędzanie energii, to załączanie tylko tego urządzenia, które aktualnie jest używane. Z tyłu są 3 gniazda zasilające. Podłączyć do nich można urządzenia, które będą pracowały razem z wzmacniaczem. Każde z wyjść posiada swój przekaźnik, który sterowany jest razem z selektorem wejść. Wybierając np. odtwarzacz CD napięcie podawane jest tylko na wyjście, do którego podpięty jest odtwarzacz itd.
Wybór wejścia sygnalizowany jest mocniejszym świeceniem się przycisku odpowiadającego wybranemu wejściu.
Obudowa:
Udało mi się złożyć zamówienie u jednego z kolegów, na obudowę wykonaną według własnego projektu. Projekt powstał w programie CAD SolidWorks.
Po około roku obudowa w końcu do mnie dotarła , za co mu dziękuję, gdyż kosztowało go wiele poświęcenia i wysiłku.

Obudowa została poskręcana i wszystkie elementy zamontowane na poliamidowych tulejkach dystansowych z gwintem M3.
Obudowa wykonana jest ze stali nierdzewnej o grubości 1.5 mm, panel przedni to Aluminium PA11 o grubości 4 mm. Wszystko zostało wycięte na laserze i powyginane na prasie krawędziowej.
Panel przedni, gałka od głośności oraz przycisk od włącznika, zostały poddane anodowaniu na czarno, nóżki także anodowałem, ale na kolor satynowy ( naturalny) w celu zabezpieczenia przed utlenianiem się aluminium. Napisy na panelu przednim wykonałem w pracy na frezarce CNC. Brakuje jeszcze opisu na tylnym panelu, tu planuje wykorzystać metodę termo transferu jak przy PCB.
Wrażenia odsłuchowe:
Jestem zadowolony z efektu. Kolumny grają zupełnie inaczej niż na poprzednim wzmacniaczu ( SONY ta ax35). Pojawiło się bardzo dużo basu, to pewnie dzięki większej mocy, dźwięk jest bardzo spójny i kontrolowany nawet przy większej głośności.
Kosztorys:
- obudowa: 250 zł
- anodowanie: Jaś wędrowniczek 0,7 l z Biedrony 40 zł
- elektronika: około 150-180 zł
- Czas wykonania: jakieś 2 lata, głównie to przez obudowę na którą czekałem ponad rok.
Łącznie: 450 - 470 zł Mało czy dużo...sami oceńcie.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć i komentowania mojej konstrukcji.

Cool? Ranking DIY