Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy.

Mario_Gdynia 15 Mar 2012 22:57 14853 16
  • Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy.
    Witam serdecznie.Pragnę przedstawić wam po raz pierwszy na elektrodzie,moją konstrukcje zestawu głośnikowego pod wzmacniacz lampowy. Kolumny zbudowane są na głośnikach GDS 30/50 4 ohm,po dwie sztuki oraz po jednym GDWT 12-19/120 8ohm na kolumne.Natchnieniem była zabawa z paczką gitarową,zbudowaną na podobnym głośniku i prostym wzmacniaczyku na jedenej lampce,ot 2 waty tylko. Ku mojemu zdziwieniu owa lampa naprawde ładnie napędzała w/w głośnik. Więc postanowiłem zaryzykować, poeksperymentować i zbudować kolumny,które nagłośnią mój salon 50m2 i za razem będą tzw, ładnie wykończonymi i ozdobnymi mebelkami.Od kolumn nie wymagam nadmiernego basu i wielkiej dyskotekowej siły rażenia decybelami. Wzmacniacz dysponuje mocą w porywach do 12-15 W,co w połączeniu z wysoką skutecznością w/w kolumn może przynieśc ciekawy efekt.
    Wracając do samej budowy kolumn,chciałem aby były inne i nie przypominały zwykłych paczek. Fotki poniżej przedstawiają kolejne etapy budowy skrzyń.

Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy. Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy. Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy. Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy. Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy. Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy. Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy. Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy. Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy.

Skrzynie zbudowane są na bazie szkieletu,który za razem usztywni cała konstrukcje kolumny,jak i będzie bazą do montażu ścianek bocznych,wykonanych
    z mdf-u. Docelowo nałożone dwie warstwy mdf-u na każdy bok.Konstrukcja sklejona Vikolem i skręcona wkrętami do drewna. Po zeszlifowaniu papierkiem wodnym, całość obkleiłem okleiną samoprzylepną o wzorze drewna korzennego.
    Front folią skóro podobną.Podobnie wykończona góra.Elementy sklejki,odpowiednio docięte na wzór widocznych ścianek bocznych i środka. Wykorzystałem przy tej konstrukcji do wykończenie w/w okleinę samoprzylepną. Chociaż jestem zwolennikiem forniru.Nadmiar w/w materiału musiałem poprostu na coś spożytkować. Jeśli chodzi o ozdobne obręcze do głośników,to powstały one ,
    poprzez wycięcie nożykiem ze sklejki,która to jest jednocześnie frontem kolumn. (dane podwójnie,celem uzyskania frezu pod głośniki) Obręcze oklejone okleiną czarną z połyskiem,aby odcianały sie od tła skórzanego. Po paru dniowym "ostygnięciu" i wyschnięciu kleju, wnętrze wyłożyłem gąbką o grubośći około 3cm.
    Przyszedł czas na montaż głośników.Miałem do dyspozycji parenaście sztuk owych GDS oraz GD,w wersjach 30/30 i 30/50. Z racji jak najlepszego stanu technicznego i mniejszego zużycia wybrałem 4 sztuki GDS 30/50. Jako wysokotonówek użyłem leżaków półkowych GDWT 12-19 /120. Jeśli chodzi o zwrotnice,z racji małej mocy wzmacniacza,odpuściłem sobie zabawe w rozbudowaną zwrotnice o cewki. Użyłem jedynie papierowego MKT 4,7uF do wysokotonówki. Czas na odsłuch.Pierwotnie pod wzmacniaczem Technics'a 2x100W wraz ze wskaznikami wysterowania.Maksymalnie pozwoliłem sobie na zapodanie mocy wskazywanej do poziomu 50W. Pierwsze co sie rzuca w uszy,to skutecznośc kolumn,podobne konstrukcje na elektrodzie jako estradowe sygnowane są skutecznością rzędu 98dB. To naprawde czuć. Następnie słyszymy ograniczenie dolnego pasma,ale nie jest aż tak żle. Jestem pozytywnie zaskoczony owym wysokotonowym głośnikiem Tonsila.Przy tym odcięciu i spadku 6dB ładnie współgra z głośnikami GDS,chociaż ich tubki troche nie potrzebnie nakładają pasmo akustyczne na pasmo GDWT. Docelowo będe chciał je precyzyjnie wyciąć i zastąpić je zwykłymi kopułkami 85mm . Bass reflexy wykonane na całej szerokości obudowy,wysokie na 4cm,lekko zfazowane po bocznych krawędziach.Strojony w okolicach 40-50hz , Przyszedł czas na odsłuch pod wzmacniaczem lampowym.
    Całość podłączona ,Kolumny rozstawione w salonie,w narożnikach ścian nośnych,co wiadomo gwarantuje lekkie podbicie niskich rejestrów w odsłuchu. Zródłem dzwięku odtwarzacz Cd Technics'a, następnie Laptop z mp3. I tutaj szczęka mi opadła. Przypomniał mi sie obraz owej paczki gitarowej na jednej lampce.Tutaj to 12-15W na kanał zdziałało cuda.Szczerze,do samego finału byłem nie pewny wysterowania tym wzmakiem tych kolumn.Udało sie :) Siadząc po środku salonu na ziemi,czułem uderzenia basu na klatce piersiowej. Stereofonia na 5 plus, średnie tony troche podbite ,przez tubki GDS'ow. Zrobiło mi sie ciepło na sercu, radość na twarzy. Eksperyment uważam za udany i zakończony.

Zapomniałem dodać kosztorysu wykonania w/w kolumn. Głośniki już posiadałem.Ale śledząć allegro i ceny.To uśrednie według stanu technicznego głośników:
    4 sztuki GDS 30/50 po 80zł
    2 sztuki GWT 12-19/120 po 50zł
    Kondensatory MKT 4,7 uF po 4zł
    Gniazdo przyłączeniowe złocone,skręcane po 6zł
    Płyty MDF na boki,nacinane 150zł
    Płyta wiórowa na reszte konstrukcji obudów 60zł
    Klej,wkręty,kable koszt około 30zł
    Okleina,którą posiadałem,ale licząc jej ilość to 60zł
    Kupiłem też już kopułki,które zastąpią tubki w GDS, koszt 10zł
    -----------------------------------------------------------
    Razem : 750zł
    Wydaje sie,że dużo.Ale większość podzespołów poprostu już posiadałem,więc mój
    prywatny koszt to 30% całej kwoty.Osobiście nie żałuje.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Mario_Gdynia
    Level 19  
    Has specialization in: diy audio, pojazdy typu sam
    Mario_Gdynia wrote 464 posts with rating 58, helped 7 times. Live in city Gdynia. Been with us since 2004 year.
    User removed account
    User removed account  
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czy tam na dole nie ma otworu stratnego? Widziałem podobne obudowy. Chyba Eltron. Przy czym tam był B-R szczelinowy. Ogólnie pomysł na rozwiązania średnio mi pasuje. Jeśli konstrukcja "domowa" dwu drożna to raczej układ MTM (tu roboczo nazwijmy GDS/GDWT/GDS) i szukał bym mimo wszystko przyjemniej brzmiącego głośnika wysoko-tonowego. Strojenie? Jak powyżej.
    Mario_Gdynia
    Level 19  
    Witam.Tutaj musze sprostować pare rzeczy.Kolumna,odliczająć wewnętrzne wzmocnienia ma 115 litrów. Jest wykonana szczelnie,nie żałowałem kleju. Przed dalszą obróbką odczekałem pare dni,żeby klej odpowiednio wysechł i związał całość.
    Dodatkowo,od środka przeciągnąłem klejem Osakryl wszelkie połączenia ,aby dodatkowo uszczelnić konstrukcje.Może budzić kontrowersje kształt kolumny,ale nie jest to pierwszy taki typ konstrukcji w moim wykonaniu i prosze uwierzyć,że gwarantuje sztywność obudowy oraz jej szczelność.Kolumny mają wysokość 116cm,
    front szeroki na 43cm, głebokość zaś 45cm.Tylnia ścianka to 23cm. Ścianki boczne z podwójnego mdf-u mają grubość 1,8cm,porządnie ze sobą sklejone. Front to płyta wiórowa laminowana obustronni,plus podwójna grubość pilśni,jako frez pod głośniki.
    Tylnia ścianka to też wiórówka obustronnie laminowana. Czy więc tak wykonana obudowa nie jest szczelna i ma mniej niż 100 litrów netto? Strojenie bass reflexu, ustawiłem doświadczalnie,oczywiście podpierając sie oprogramowaniem.Ale stwierdziłem,że nie są to nowe głośniki,więc ich fs na pewno uległo zmianie po ponad 20 latach.Nie mogę przeprowadzić prób szczelnościowych,przez zakrycie szczelne bassreflexu i sciskanie jednej membrany i obserwowanie,czy bardzo powoli wraca do swojego stanu,bo GDS,nie mają dużego wychylenia ,nie chce ich uszkodzić,ale sama jakość wykonania obudów i dodatkowego uszczelnia wewnątrz Osakrylem,a poszła mi resztka z wiaderka,około 0,6 litra na pewno gwarantuje,że nie będzie nic "syczało z boku obudowy" w przenośni.

Dodano po 8 [minuty]:

Hey,Przemo. GDWT powędrowały do tej konstrukcji,bo poprostu je miałem. Chciałem wykorzystać wszystkie przetworniki,które znajdowały i kurzyły sie u mnie w domu. Też zastanawiałem sie nad takim rozmieszczeniem głośników.Jest bardziej przyjazne dla ucha,jak ala D'apollo. Na GDN 16/10 miałem tak zbudowan kolumny. Ale z racji podłogowych konstrukcji i dużego salonu,wysokie byłyby za nisko umiejscowione. A robienie standów pod takie kolosy,raczej odpada :) Wracając do bass reflexu,niestety nie posiadam żadnej aparatury pomiarowej,jedynie za pomocą komputera i obliczen i własnego ucha. Miałem prefabrykowanego GDS nówke w kartonie. Wiem,więc jak pracuje fabrycznie nowy,moje z racji używania przez nie krótki okres,grają ładniej niższymi rejestrami,stąd próba zejścia niżej z bass reflexem.
    Wiem,jakie mają parametry te GDS i cudów sie nie osiągnie. Pomógł mi w tym kolega wyżej,doradzając mi pare kwestii. Ale jednak jest różnica między tymi 55hz a moim strojeniem,które nie jest perfekcyjnie obliczone.
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ale mnie intryguje, gdzie ten B-R się znajduje? Czy jest on na dole jako "szczelinowy"?
    User removed account
    User removed account  
    Mario_Gdynia
    Level 19  
    Co do szczeliny,to nie świszczy,ani pod wydajniejszą końcówką mocy Technics'a,ani pod słabszą lampą. Przy innych głośnikach,typowo basowych i większym wychyleniu membran,czyli Xmax i pompowaniu masy powietrza przez otwór,na pewno by było słychać świst powietrza. Tutaj tego zjawiska nie ma,nawet po zabawie z korekcją dzwięku i podbijaniem częstotliwości w dolnym zakresie.Byłem bardzo zaskoczony,iż moje głośniki GDS dość żwawo reagują na zabawe korekcją dzwięku w okolicach 40 hz,przy podbciu o 6 dB,przy 30Hz już niestety wręcz odczuwa sie mały wpływ na ucho użytkując equalizer przy w/w podbiciu danej częstotliwości. Obawiałem sie,że odsłuch będzie właśnie sie kończył w okolicach 50Hz. Co do samej konstrukcji kolumn,to będe musiał spody podkleić półtwardą gumą,aby nie rysowały podłogi.Do lekkich nie należą,a ostatnio zmieniały dość często miejsca odsłuchowe.
    Co do elementów Technics'a to nie są chyba istotne,kolumny były projektowane pod wzmacniacz lampowy w układzie PushPull na lampach EL 84. A pierwsze próby przeprowadzone były pod w/w końcówką mocy Technics'a z serii SE-A900S,z dedykowanym do niego przedwzmacniaczem,Odtwarzacz CD to poczciwy SL-PG480A ,deck RS-TR 474,które to zbierały mase pozytywnych opini,
    oraz procesor dzwięku DSP SH-GE90 ,a do odsłuchów używałem analogowca , klasyka SH-8020 z możliwością ustawień dzwięku w pasmie nie słyszalnym dla człowieka
    Mario_Gdynia
    Level 19  
    Witam serdecznie po długiej przerwie. Kolumny przez ten okres wyśmienicie sie spisywały,wzmacniacz lampowy w pełni ukończony wizualnie w typowym stylu retro. Pojawił sie problem wraz z przybyciem młodego gościa,który potraktował głośniki w kolumnach,niczym worki treningowe. Zrozpaczony szukam głośników,które mogą zastąpić owe GDS 30cm,jakimiś może innymi? Mogę odżałować pare dB mniej,lecz tym razem chciałbym postawić jednak bardziej na niższe rejestry...basy.Może koledzy coś zaproponują? Potrzebuję wypadkową impedancje 8ohm...lub więcej? Myślałem nad próbą zastosowania 4x GDN30/60...ale czy uzyskam lepszy dół? Ostatni raz słuchałem ich w altusach140 z 12 lat temu i nie mam już orientacji,jak grają.

Dodano po 11 [minuty]:

Ukończony wzmacniacz...klasyczne dwa wskaźniki wysterowania...dodatkowo filtr loudness.
    Ciekawe kolumny na GDS i GDWT do salonu pod wzmacniacz lampowy.
    wisnia_lwa
    Level 28  
    Jak może być wypadkowa 16 Ohm, to weź GDS-y STX'a. Lepsze brzmienie od GDS Tonsila, sporo lepszy dół, równie wysoka skuteczność. No i sporo większa moc, ale w tym wypadku (do tego wzmacniacza) nie ma to znaczenia :)
    Mario_Gdynia
    Level 19  
    Już na etapie projektowania kolumn rozgryzałem możliwość użycia innych głośników...również STX-a,lecz niestety sugestia ta odpada...niepotrzebnie zawyże impedancje...stracę moc,dodatkowo te głośniki potrzebują więcej mocy,niż użyte Tonsile.A użyłem właśnie ich,ze względu na swojego czasu prawie nie ograniczoną ich ilość :) i możliwość wyboru "perełek"
    wisnia_lwa
    Level 28  
    To zostaje Ci oddać te GDS-y do regeneracji, albo szukać "nowych używek" Tonsila. Z "nowoczesnych" głośników raczej nie znajdziesz nic tego typu co stare GDS-y. No są jeszcze GD 30/80 bodajże, ale w dosyć "nieprzyjaznej" cenie...

Przy GDN'ach zyskasz na pewno trochę dołu, ale stracisz na skuteczności. Albo rybki, albo akwarium- nie ma głośników, które mają dobry dół i sporą skuteczność, no chyba, że wchodzimy w stricte estradowe rozmiary i ceny... :D
    Mario_Gdynia
    Level 19  
    Oddawać do regeneracji nie będe,gdyż wspomniałem że mam egzemplarze wyselekcjonowane...perełki pod względem technicznym :) Co do niższej sprawności przy większym"basie" to z tym sie liczyłem na etapie projektowania kolumn,praw fizyki nie oszukasz :) Na razie wpadły mi w ręce typowo basowe głośniki z lat 80-tych o parametrach jakie by mnie zadowoliły,skutecznośc na poziomie 93dB sztuka ,ponoć grają lepiej niż GDN30/60. Najbliższy weekend będzie czasem licznych odsłuchów.
    szewek
    Level 12  
    Witam, głośniki w kolumnach VERMONA L9064, niemieckich, też z lat 80-siątych były też o b. wysokiej skuteczności. Może takie zastosuj? Czasami trafiają się niedrogo na aukcjach. Zakresem częstotliwości i efektywnością przewyższały GDS-y...
    Pozdrawiam,
    Piotr.
    Mario_Gdynia
    Level 19  
    Hey ,Witam :) Dziękuje za przypomnienie wątku. Jeśli chodzi o te kolumny,to zostały na pierwotnie zastosowanych GD30/50. Próbowałem też działać z Vermonami,lecz znalazłem jedynie głośniki pojedyńcze o impedancji 8ohm,więc zastosowanie dwóch nie miało racji bytu w tych kolumnach,ze względu na niedopasowanie impedancji do wzmacniacza. Ale pojawiło się światełko w tunelu...stałem się posiadaczem starej konstrukcji ,a mianowicie 4szt. GD 31/25 5W 16ohm. Czyli stare,polskie elpisy z lat 60-70. I powiem,że poza Żoną,to również z tymi głośnikami pragnę się zestarzeć :D Zrobiłem prowizoryczną odgrodę do tych przetworników i odsłuch który miał trać 5 minut,przeobraził się w 5 godzin :) słuchałem na nich wszystkiego,co tylko moje ucho słyszało,a neurony zarejestrowały. Więc powstaje teraz koncept kolumn do tych przetworników,gdyż ze względu na wielkość odgrody,Pani domu postawiła mi pewne warunki.Teraz siedzę i tworze projekty względem designu. Chcę stworzyć coś wyjątkowego...jak wyjątkowe dają brzmienie owe głośniki. Chciałbym tylko po jednej parze połączyć z jakimś dobrym wysokotonowym głośnikiem