Witam serdecznie.Pragnę przedstawić wam po raz pierwszy na elektrodzie,moją konstrukcje zestawu głośnikowego pod wzmacniacz lampowy. Kolumny zbudowane są na głośnikach GDS 30/50 4 ohm,po dwie sztuki oraz po jednym GDWT 12-19/120 8ohm na kolumne.Natchnieniem była zabawa z paczką gitarową,zbudowaną na podobnym głośniku i prostym wzmacniaczyku na jedenej lampce,ot 2 waty tylko. Ku mojemu zdziwieniu owa lampa naprawde ładnie napędzała w/w głośnik. Więc postanowiłem zaryzykować, poeksperymentować i zbudować kolumny,które nagłośnią mój salon 50m2 i za razem będą tzw, ładnie wykończonymi i ozdobnymi mebelkami.Od kolumn nie wymagam nadmiernego basu i wielkiej dyskotekowej siły rażenia decybelami. Wzmacniacz dysponuje mocą w porywach do 12-15 W,co w połączeniu z wysoką skutecznością w/w kolumn może przynieśc ciekawy efekt.
Wracając do samej budowy kolumn,chciałem aby były inne i nie przypominały zwykłych paczek. Fotki poniżej przedstawiają kolejne etapy budowy skrzyń.

Skrzynie zbudowane są na bazie szkieletu,który za razem usztywni cała konstrukcje kolumny,jak i będzie bazą do montażu ścianek bocznych,wykonanych
z mdf-u. Docelowo nałożone dwie warstwy mdf-u na każdy bok.Konstrukcja sklejona Vikolem i skręcona wkrętami do drewna. Po zeszlifowaniu papierkiem wodnym, całość obkleiłem okleiną samoprzylepną o wzorze drewna korzennego.
Front folią skóro podobną.Podobnie wykończona góra.Elementy sklejki,odpowiednio docięte na wzór widocznych ścianek bocznych i środka. Wykorzystałem przy tej konstrukcji do wykończenie w/w okleinę samoprzylepną. Chociaż jestem zwolennikiem forniru.Nadmiar w/w materiału musiałem poprostu na coś spożytkować. Jeśli chodzi o ozdobne obręcze do głośników,to powstały one ,
poprzez wycięcie nożykiem ze sklejki,która to jest jednocześnie frontem kolumn. (dane podwójnie,celem uzyskania frezu pod głośniki) Obręcze oklejone okleiną czarną z połyskiem,aby odcianały sie od tła skórzanego. Po paru dniowym "ostygnięciu" i wyschnięciu kleju, wnętrze wyłożyłem gąbką o grubośći około 3cm.
Przyszedł czas na montaż głośników.Miałem do dyspozycji parenaście sztuk owych GDS oraz GD,w wersjach 30/30 i 30/50. Z racji jak najlepszego stanu technicznego i mniejszego zużycia wybrałem 4 sztuki GDS 30/50. Jako wysokotonówek użyłem leżaków półkowych GDWT 12-19 /120. Jeśli chodzi o zwrotnice,z racji małej mocy wzmacniacza,odpuściłem sobie zabawe w rozbudowaną zwrotnice o cewki. Użyłem jedynie papierowego MKT 4,7uF do wysokotonówki. Czas na odsłuch.Pierwotnie pod wzmacniaczem Technics'a 2x100W wraz ze wskaznikami wysterowania.Maksymalnie pozwoliłem sobie na zapodanie mocy wskazywanej do poziomu 50W. Pierwsze co sie rzuca w uszy,to skutecznośc kolumn,podobne konstrukcje na elektrodzie jako estradowe sygnowane są skutecznością rzędu 98dB. To naprawde czuć. Następnie słyszymy ograniczenie dolnego pasma,ale nie jest aż tak żle. Jestem pozytywnie zaskoczony owym wysokotonowym głośnikiem Tonsila.Przy tym odcięciu i spadku 6dB ładnie współgra z głośnikami GDS,chociaż ich tubki troche nie potrzebnie nakładają pasmo akustyczne na pasmo GDWT. Docelowo będe chciał je precyzyjnie wyciąć i zastąpić je zwykłymi kopułkami 85mm . Bass reflexy wykonane na całej szerokości obudowy,wysokie na 4cm,lekko zfazowane po bocznych krawędziach.Strojony w okolicach 40-50hz , Przyszedł czas na odsłuch pod wzmacniaczem lampowym.
Całość podłączona ,Kolumny rozstawione w salonie,w narożnikach ścian nośnych,co wiadomo gwarantuje lekkie podbicie niskich rejestrów w odsłuchu. Zródłem dzwięku odtwarzacz Cd Technics'a, następnie Laptop z mp3. I tutaj szczęka mi opadła. Przypomniał mi sie obraz owej paczki gitarowej na jednej lampce.Tutaj to 12-15W na kanał zdziałało cuda.Szczerze,do samego finału byłem nie pewny wysterowania tym wzmakiem tych kolumn.Udało sie

Zapomniałem dodać kosztorysu wykonania w/w kolumn. Głośniki już posiadałem.Ale śledząć allegro i ceny.To uśrednie według stanu technicznego głośników:
4 sztuki GDS 30/50 po 80zł
2 sztuki GWT 12-19/120 po 50zł
Kondensatory MKT 4,7 uF po 4zł
Gniazdo przyłączeniowe złocone,skręcane po 6zł
Płyty MDF na boki,nacinane 150zł
Płyta wiórowa na reszte konstrukcji obudów 60zł
Klej,wkręty,kable koszt około 30zł
Okleina,którą posiadałem,ale licząc jej ilość to 60zł
Kupiłem też już kopułki,które zastąpią tubki w GDS, koszt 10zł
-----------------------------------------------------------
Razem : 750zł
Wydaje sie,że dużo.Ale większość podzespołów poprostu już posiadałem,więc mój
prywatny koszt to 30% całej kwoty.Osobiście nie żałuje.
Cool? Ranking DIY