Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie studia będą odpowiednie.

AB47 16 Mar 2012 09:26 1348 9
    AB47
    Level 27  
    Witam.
    Muszę wybrać studia, od zawsze chciałem robić coś związanego z informatyka.
    Jednak po przemyśleniu tematu i tym że znalazłem pracę w której nauczyłem się dużo więcej niż w liceum na profilu informatycznym, stwierdziłem że chciałbym studiować coś po czym mógłbym prowadzić własny serwis komputerowy.
    Nie znalazłem jednak kierunku który mi to umożliwi. Większość studiów informatycznych grafika strony internetowe albo bazy danych.
    Na jakim kierunku naucze się serwisować komputery, lutować bga diagnozować laptopy itp ?
    Proszę o pomoc w znalezieniu czegoś.
    McMonster
    Level 32  
    Kompletnie nie rozumiesz idei studiów. Studia to nie przygotowanie do pracy, od tego są technika i zawodówki. Studia to praca naukowa i tylko minimum ćwiczeń praktycznych i zastosowania tej wiedzy na laboratoriach, ale to jedynie jako pomoc w zrozumieniu. To też oparta na własnym rozwoju studenta, zajęcia tylko w tym ukierunkowują.

Idź do pracy do dowolnego serwisu, tego nie nauczy żaden kierunek.
    AB47
    Level 27  
    Skoro studia nie zapewnia umiejętności praktycznych to które zapewnia odpowiednią wiedzę ?
    c4r0
    Level 36  
    Żadne studia nie przygotują do prowadzenia serwisu komputerowego... Wiedzy do tego potrzebnej też tam nie znajdziesz, bo do serwisowania wiedzy specjalistycznej nie potrzeba. Potrzeba doświadczenia i obeznania ze sprzętem.
    bmserwis
    Level 36  
    AB47 wrote:
    Skoro studia nie zapewnia umiejętności praktycznych to które zapewnia odpowiednią wiedzę ?

Studia to tylko podstawa teoretyczna, a reszta to praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka.
    Mam osoby w tym roku uzyskujące dyplom magistra z elektroniki, które nie potrafią wytłumaczyć w praktyce roli tranzystora w układzie (oczywiście podstawę teoretyczną mają w jednym palcu).
    AB47
    Level 27  
    Czyli najlepszym rozwiązaniem jest praca, a studia się robi tylko dla tytułu...
    Istnieje jakaś zaoczna elektronika ?
    igord
    Level 12  
    Z takim podejście studiów, a nawet dobrej pracy nie znajdziesz, o ile w ogóle ją znajdziesz. Skorzystaj z pomocy wujka google, to naprawdę nie boli.
    Elektronik9
    Level 30  
    AB47 wrote:
    Na jakim kierunku naucze się serwisować komputery, lutować bga diagnozować laptopy itp ?

Obawiam się, że nie ma takiego kierunku studiów. I nie łudź się, że na elektronice takich rzeczy uczą.

Dodano po 1 [minuty]:

bmserwis wrote:
    Mam osoby w tym roku uzyskujące dyplom magistra z elektroniki, które nie potrafią wytłumaczyć w praktyce roli tranzystora w układzie (oczywiście podstawę teoretyczną mają w jednym palcu).

Mam kolegów na roku (już inżynierów elektroniki) co lutownicy w łapie nie mieli.
    c4r0
    Level 36  
    AB47 wrote:
    Czyli najlepszym rozwiązaniem jest praca, a studia się robi tylko dla tytułu...
    To nie jest tak, że studia "robi się" tylko dla tytułu. Zależy co chce się robić i jak skorzysta się z tego, co studia oferują. Ale jeśli się chce pracować w serwisie komputerów to rzeczywiście żadne wykształcenie wyższe do tego potrzebne nie jest...
    AB47
    Level 27  
    Quote:

Z takim podejście studiów, a nawet dobrej pracy nie znajdziesz, o ile w ogóle ją znajdziesz.

Już znalazłem :) bo uwielbiam się uczyć ale jednak w różnych rzeczach przydaje się trochę praktyki :)
    Elektronika jest ciekawa dlatego o niej myślę, jednak miałem nieco inne wyobrażenie tego jak to wszystko wygląda.
    Myślałem też o szkole policealnej (znalazłem kilka techników elektroników) jednak ludzie z którymi o tym rozmawiałem w większości narzekali na tego typu szkoły i uważali to za marnowanie czasu.
    Cóż będę musiał poszukać jakiegoś ciekawego kierunku zaocznego. (jeśli ktoś z własnego doświadczenia ma jakieś propozycje to proszę o PW)
    Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.