Schematy zasilaczy do końcówek to wszystko to samo. Trafo + mostek + kondensatory to powinieneś umieć zrobić jak zrobiłeś ten wzmacniacz. Elementy masz podane w opisie tego wzmacniacza :
"Transformator o mocy ok. 625W i napięciu 2x50V AC. Mostek prostowniczy 400V/35A. Minimalną filtracją byłoby 15 000uF/75V na każdą szynę zasilającą. Najlepszą filtrację stanowiłoby 40 000uF/75V na każdą szynę. Niestety jest to wzmacniacz bardzo dużej mocy toteż do jej osiągnięcia potrzebuje tak dużej filtracji. "
Przy pierwszym uruchomieniu w szereg z pierwotnym uzwojeniem trafa włącz żarówkę 100W.
Mam zamiar wykonać zasilacz wedłóg tego schematu poniżej. Sam go narysowałem abyście powiedzieli czy bedzie odpowiedni zasilacze wedłóg tego schematu. Zwróćcie uwage na polaryzacje kondensatorów czy dobrze je narysowałem.
zdecydowanie brakuje odczepu masy na trafie;wspomnialbym tez o trafie- toroidalne najlepiej; poza tym przydalby sie uklad "miekkiego startu" ; inaczei moze wywalac bezpieczniki sieciowe przy wlaczeniu
co macie na myśli z tym odczepem. przeciez na transformatorze toroidalnym mam dwa przewody które podłanczam do sieci (230V) i dwa przweody o napięciu wtórnym (70V) więc gdzi mam zamontowac ten odczep?? A co do układu miękiego startu to jeśli możesz to wrzóć jakiś schemacik albo podaj link.
Jest to schemacik zasilacza ( z miękkim startem) który u mnie pracuje.
Przy załączeniu zasilania, kondensatory filtrujące ładują się przez rezystory R1 - R3 oraz R2 - R11 mogą to być np. 3Ω/5W.
Po ok. sekundzie napięcie na kondensatorach filtrujących podniesie się na tyle wysoko że zadziałała przekaźnik i zewrze rezystory "ładujące" przejmując prąd płynący przez te rezystorki.
Jest to troche prostackie rozwiązanie bo gdy załączysz trafo przy pełnym obciążeniu przekaźnik mógłby nie zaskoczyć. tzn. duży prąd pobierany przez wzmacniacz nie pozwoli na załączenie przekaźnika. Brak tu układu czasowego do załączenia przekaźnika.
Jeśli chcesz mieć napięcia symetryczne +70V, 0V, -70V musisz mieć trafo z trzema odczepami. 2x 49V zmiennego na uzwojeniu wtórnym po wyprostowaniu i filtracji da na wyjściu ±69,296V
czy ten trafo bedzi ok?? http://mkpt.pl/product_info.php/cPath/19_40/products_id/2297 .Sory ale dalej nic niekumam z tym odczepem gdyż wcześniej nierobiłem takich zasilaczy. Mógłbyś mi to wyjaśnić. Domyślam sie ze przy tym trafo który znajduje sie pod tym linkiem jest 6 przewodów: 2 do sieci (230V) , 2 przewody z napięciem wtórnym +48V i 2 przwody z napięciem wtórnym -48V. Czy mam racje?? Jeszce raz prosze wytłumacz mi to dokładnie bo już nic z tego niekumam
Słuchaj kupuj trafo o napięciu 2x50V czyli 2 uzwojenia po 50V...takie trafa mają 6 kabli.2 do 220 i 4 to są właśnie te 2x50V.łączysz 2 środkowe ze soba i to właśnie one to odczep czyli masa.2 boczne to napięcie które prostujesz.
Niekoniecznie maja 6 kabli mogą mieć 5 ale fakt jest taki że jeżeli dokładnie przyjrzysz się grubości drutu na końcach wyjściowych to zobaczysz że uzwojenie wtórne czyli to które przyłączysz do swojego układu prostowniczego nawinięte jest grubym drutem a ponadto takich uzwojeń w twoim przypadku potrzebnych jest dwa. gdyby coś to pytaj z chęcią odpowiem
Acha ten przewód króry jest podłoncziny do zaczepu i do kontenstatorów puźniej podłanczam do masy. Tak??
Tak jest to masa. 0V czyli połowa napięcia między plusem a minusem.
mavarick87 czytałem opis tego wzmacniacza. Była tam wzmianka o odizolowaniu tranzystorów od radiatora przekładkami silikonowymi lub miką.
Możesz zamontować na jednym radiatorze. Nie ma to znaczenia jeśli tranzystory są odizolowane od radiatora. Tylko czy radiator będzie w stanie schłodzić dwie końcówki?
Czerwonym kolorem narysowałem elementy izolacyjne.