Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radiobudzik 7l7 na wyświetlaczu

Wini 230 18 Mar 2012 02:23 4766 7
    Wini 230
    Level 23  
    Na wyświetlaczu radiobudzika First-FA-2403-1 zamiast godziny pojawił się napis 7l7. Domyślam się że na zdjęciu, które umieściłem jest układ sterowania multipleksowego i to w tym miejscu należy szukać uszkodzenia. Znajdują się tam dwa tranzystory S 9013 i 1 S 9014. Jeden z tych S 9013 bardzo się nagrzewa. W okolicach układu płytka jest przyciemniona. Czy to może być uszkodzony któryś z tranzystorów ?

Radiobudzik 7l7 na wyświetlaczu
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    Wini 230
    Level 23  
    Tak jest to układ 4060, obok niego umieszczony jest rezonator 200KHZ. Zegarek ten późnił się o około 5 sekund na dobę. Podmieniłem układ LN 8560 na drugi, taki sam, ale problem nadal występował. Kiedy rozebrałem zegarek jeszcze raz, pojawił się problem z wyświetlaczem, który wyświetla teraz l7l. Dowiedziałem się już, że świadczy to o tym, że zasilana jest tylko połowa segmentów wyświetlacza. Radiobudzik zasilany jest z transformatora z dzielonym uzwojeniem. Gdzie szukać uszkodzenia ? Co może być przyczyną opóźniania się zegarka ?
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    Wini 230
    Level 23  
    Uszkodzony okazał się tranzystor "S9013 H331" w układzie multipleksowym. Czy trzeba wlutować taki sam tranzystor, czy są może jakieś jego zamienniki. Sprawny tranzystor "S9013 H331" w czasie testu między bazą a emiterem, oraz między bazą, a kolektorem pokazuje wartość oporu około 810 ohm. Mam między innymi tranzystor "C9014 C-64", który wykazuje takie same wartości oporu. Gdy go przyłożyłem na chwilę do płytki w tym momencie zegarek zaczął działać. Czy mogę go wlutować zamiast "S9013 H331" ?

W pobliżu rezonatora nie ma kondensatora nastawnego, jest natomiast kondensator elektrolityczny 470 µF. Co można jeszcze zrobić, żeby zegarek się nie późnił ?
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    Wini 230
    Level 23  
    Zamiast uszkodzonego tranzystora "S9013 H331" wlutowałem jednak tranzystor "C9014 C-64". Wyświetlacz w tym zegarku działa już poprawnie.