Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panel tylny HD Audio na płycie głównej nie działa poprawnie.

archangel_ks 19 Mar 2012 01:47 1781 2
    archangel_ks
    Level 10  
    Witam wszystkich,
    mam problem z panelem tylnym HD Audio z wejściami na głośniki na mojej płycie głównej GA-EP45-DS5.

Ostatnio postanowiłem zamienić swój zestaw głośników 2.1 na 5.1, podpiąłem prawidłowo wszystkie kable, ale po uruchomieni testu zauważyłem, że tylny lewy głośnik w ogóle nie działa.

Na początku myślałem ze to wina głośnika ale przepiąłem wtyczki i okazało się, że wszystkie głośniki są sprawne.

Zainstalowałem najnowsze sterowniki - system i bios są ok - lecz to też nie pomogło.

Przetestowałem jeszcze raz w systemie głośniki i zauważyłem, ze gdy testuję ten martwy głośnik (tylny lewy) to w centralnym głośniku słychać jakieś ciche szmery, mało tego - podczas testowania głośnika przedniego lewego też słychać w centralnym szmery, podczas testowania innych głośników nie ma szmerów w centralnym (centralny działa ok i nie ma w nim szmerów jak go testuję ;) ).

Podejrzenie padło na tylny panel - może coś się odlutowało zwarło etc.

-->Czy ktoś miał podobny przypadek lub bawił się tym elementem płyty głównej z 6-oma wejściami jack, a może ktoś go wymieniał lub rozbierał?

-->Jest jakiś sposób na odginanie tych blaszek, które siedzą w środku wejścia jack bez rozbierania gniazda?
    andy076
    Level 16  
    WItaj
    Problemem moze byc samo gniazdo, naiprosciej jakbyc podlaczyl sie pod punktu lutownicze gniazda w celu sprawdzenia czy to ono, jak zadziala proponuje wymienic gniazdo z innej plyty
    archangel_ks
    Level 10  
    hmm - z innej płyty raczej nie da rady .... nie da się jakoś otworzyć budowy tych gniazd ??
    Czy tego typu części można gdzieś dostać w Polsce ??

[Edycja]
    Przyjrzałem się temu elementowi - blaszana puszka ale, tylna cześć tzn. ta na przeciwko wejść jack-ów jest plastikowa - w dodatku można odgiąć blaszki zabezpieczające. Czy ktoś to otwierał ??