Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[VBA] Funkcja if odnosząca się do wypełnienia w komórce

megoix 19 Mar 2012 14:59 2744 8
  • #1 19 Mar 2012 14:59
    megoix
    Poziom 8  

    Witam

    Potrzebuję stworzyć makro, które będzie odwoływać się do wypełniania w komórce
    tzn.
    if (komórka jest wypełniona żóltym) than
    inna komórka jest...
    else
    end if

    pozdrawiam

    0 8
  • #2 19 Mar 2012 15:14
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Skoro kolega potrzebuje, to co kolegę powstrzymuje ?

    0
  • #3 19 Mar 2012 16:36
    megoix
    Poziom 8  

    nie potrafię zapisać zapytania po if nie działa mi... to co znalazłem na necie nie zadziałało
    próbowałem z tym ale coś mi nie wychodzi
    ActiveCell.Interior.ColorIndex = 36


    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Proszę to poprawić. - Arnoldziq

    0
  • #4 19 Mar 2012 17:08
    marcinj12
    Poziom 40  

    Niech Kolega ten kod co nie działa wklei, to może ktoś poprawi błędy... I poda wersję Excela. Poza tym Then nie than. Sam warunek, dla aktywnej komórki, jest banalnie prosty:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #5 20 Mar 2012 10:14
    megoix
    Poziom 8  

    Dokładniej: mam coś takiego i mi nie działa. Nie widzi, że komórka, do której się odwołuje jest żółta.

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • Pomocny post
    #6 20 Mar 2012 14:55
    marcinj12
    Poziom 40  

    Jak sprawdzasz kolor po indeksie, to odwołuj się do:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Poza tym, przez
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    upewnij się, że ten "żółty" ma na pewno kod 27.

    0
  • #7 22 Mar 2012 14:45
    megoix
    Poziom 8  

    Opcji z Msgbox nie rozumiem za bardzo.

    Problem rozwiązany dopisanie Index i znalzeźienie koloru pomogło jednak kolor 27 pomomo braku róznicy nie jest zółty

    Dzieki za pomoc

    0
  • #8 22 Mar 2012 23:50
    walek33
    Poziom 28  

    Cytat:
    nie jest zółty

    I ma do tego prawo. Jest zależny od koloru przypisanego do numeru 27 w tablicy indeksów i wcale nie musi być żółty. Jeżeli chcesz uzyskać ilość kolorów większą od rozmiaru tablicy indeksów (około 56) użyj samo Color a po znaku "=" podaj kolor jako RGB().
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    W przykładzie komórka będzie czerwona jak radziecka flaga.

    0
  • #9 11 Kwi 2012 08:15
    megoix
    Poziom 8  

    kolor był inny choć wyglądał na żółty :)

    0