Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor Samsung i kamerka IP

scandaliks 19 Mar 2012 18:06 6342 11
Optex
    scandaliks
    Level 25  
    Klient planuje montaż kamery IP przed wejściem do domu.Chce ją podpiąć do LCD samsunga 42" z wejściem LAN .Jak dobrać kamerę żeby wyglądało fajnie,do telewizora jeszcze nie podpinałem,na co zwrócić uwagę.Jest tam za TV gniazdko lan a drugi koniec na polku :)
  • Optex
  • Helpful post
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie wiem jak na tym telewizorze, ale próbowałem na Sony Bravia i nie wszystkie kamery działały, zleży jaki system operacyjny.
    Spróbuj IQeye, działają pod firefoxem, opera i safari, więc jest szansa, że zadziała na twoim TV.
    Tutaj masz wystawioną na adresie publicznym: http://24.39.189.253:70/

Osobiście używałem tego:
    http://www.geovision.com.tw/english/Prod_GVIPDecoderBox.asp

i np. kamera BX120D
  • Helpful post
    Pawel2420
    Level 31  
    scandaliks wrote:
    Klient planuje montaż kamery IP przed wejściem do domu.Chce ją podpiąć do LCD samsunga 42" z wejściem LAN .Jak dobrać kamerę żeby wyglądało fajnie,do telewizora jeszcze nie podpinałem,na co zwrócić uwagę.Jest tam za TV gniazdko lan a drugi koniec na polku :)

1. Samo gniazdko LAN w telewizorach Samsung jeszcze o niczym nie świadczy.
    Może służyć np. wyłącznie do obsługi DLNA
    2. Standardowo TV chyba nie potrafi wyświetlić strumienia obrazu z żadnej kamery IP.
    3. Część TV Samsung ma możliwość uruchamiania widgetów
    4. Nie ma oficjalnego widgetu pozwalającego wyświetlić obraz z wybranej kamery IP
    5. Protokoły obsługiwane przez TV nie pokrywają się z protokołami stosowanymi CCTV
    6. TV wyświetlając strumień pobierany z sieci zakłada, że jest to kanał telewizyjny i nie ma znaczenia jakie wprowadza opóźnienie. Zwykle jest to aż 30 sek.
    7. Stosunkowo dobrze (bez żadnych opóźnień) działa sekwencyjne wyświetlanie obrazków JPEG pobieranych z kamery. Jednak prędkość jest niewielka. W praktyce są to 2-3 klatki na sekundę.

Podsumowując pełna obsługa kamery IP (dźwięk+obraz+sterowanie) przez TV Samsung jest możliwa ale nie przez każdy model telewizora i tylko nielicznych modeli kamer. Wymaga też specjalnego widgetu.
  • Optex
  • Helpful post
    Marek31415
    Level 31  
    scandaliks wrote:
    .Chce ją podpiąć do LCD samsunga 42" z wejściem LAN .

Podaj konkretny model Samsunga.
    Nie wszystkie mają przeglądarki, są różnice w możliwościach widgetów.
    adamjur1
    Level 41  
    A nie lepiej po wejściu wideo- wtedy da się wykorzytać pip ( tak robię czasami z domofonami)
    Pozdr.J.
    Pawel2420
    Level 31  
    Marek31415
    Twój widget do kamer jest niebezpieczny. Uruchomiony na LE32C650 powoduje zawieszenie telewzora tak, że pomaga jedynie wyłączenie zasilana. Po jego ponownym włączeniu przy próbie wejścia do menu z widgetami przez minutę nic się nie dzieje a potem telewizor wykonuje reset. Nie bardzo wiem jak teraz przywrócić telewizor do poprzedniego stanu.
    Zauważyłem również, że po pewnym czasie od włączenia telewizor przestaje reagować na pilota i co kilka minut sam z siebie wykonuje reset.
    Przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomaga.
    Marek31415
    Level 31  
    Pawel2420 wrote:
    Marek31415
    Twój widget do kamer jest niebezpieczny. Uruchomiony na LE32C650 powoduje zawieszenie telewzora tak, że pomaga jedynie wyłączenie zasilana.

Nie mój, ale już zgłosiłem problem.
    Sprawa o tyle dziwna, że z tego co wiem, to on się nawet nie połączył z serwerem.
    Pisany na SDK Samsunga, zgodnie ze specyfikacją.
    Na moim TV z serii D działa bez problemów.
    Spróbuj uruchomić bez dostępu TV do sieci i odinstalować.
    Pawel2420
    Level 31  
    Odzyskałem kontrolę nad TV. Jednak dla przeciętnego użytkownika prostsza będzie wizyta w serwisie. Proponuje wiec uważać z publikacją tego widgertu.
    scandaliks
    Level 25  
    Ani kamerki nie ma jeszcze ani TV ,tak że opinie mile widziane :) Na pewno Samsung i 42"
    Marek31415
    Level 31  
    Pawel2420 wrote:
    Odzyskałem kontrolę nad TV. Jednak dla przeciętnego użytkownika prostsza będzie wizyta w serwisie. Proponuje wiec uważać z publikacją tego widgertu.

Nie był to problem z Widgetem, prawdopodobnie z serwerem.
    Instalka poszła przycięta, TV chciał pobrać jeszcze raz. W międzyczasie zmieniło się IP i stąd problemy(?). Dobrym rozwiązaniem jest instalacja testowego widgetu z własnego serwera w sieci lokalnej.
    scandaliks wrote:
    Ani kamerki nie ma jeszcze ani TV ,tak że opinie mile widziane :) Na pewno Samsung i 42"

Przy wyborze telewizora zwróć uwagę na na funkcje internetowe, szczególnie obecność przeglądarki internetowej.
    Zawsze można napisać widget do obsługi kamery, również z funkcją wyświetlania na tle oglądanego programu w małym oknie.
    Kamera IQeye będzie chyba dobrym rozwiązaniem.
    Sprawą drugą jest rozdzielczość obrazu.
    Teoretycznie powinna być 2Mpix (full HD), ale widgety zgodnie z zaleceniem firmy Samsung są pisane dla dużo niższej rozdzielczości.
    Być może można uruchomić streaming w full HD na wbudowany w TV odtwarzaczu (TV Player).
    Podsumowując:
    - odtwarzają w wbudowanej w TV przeglądarce internetowej nie uzyskamy rozdzielczości 2Mpix,
    - tworząc widget możemy wyświetlić obraz z kamery na tle oglądanego programu (w małym lub dużym oknie, obraz poklatkowy),
    - jeżeli wbudowany w TV Video Player uda się zastosować do podpięcia strumienia z kamery (też widget) uzyskamy obraz wysokiej jakości (full HD) i płynny.
    wencik
    Level 9  
    nie jestem w 100% pewien, ale telewizory samsunga seria d mają oczywiście otwartą przeglądarkę z tym że ona ma bardzo dużo blokad, miedzy innymi brak flesha itp....
    Marek31415
    Level 31  
    wencik wrote:
    nie jestem w 100% pewien, ale telewizory samsunga seria d mają oczywiście otwartą przeglądarkę z tym że ona ma bardzo dużo blokad, miedzy innymi brak flesha itp....

Masz rację, że nie jesteś pewien.
    Seria D oznacza serię z roku 2011 (tego ja nie jestem w 100% pewien). To, jakie ma funkcje jest zakodowane w numerze serii. Np. D5500 ma Smart TV, nie ma przeglądarki internetowej dostępnej dla użytkownika, mimo tego, że wszystko uruchamia się na zaimplementowanej przeglądarce MAPLE (z flashem). Wyższe numery serii D mają przeglądarkę internetową dostępną dla użytkownika. Szczegóły na http://www.samsungdforum.com/SamsungDForum/Overview .