logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie przestrzenne PC - opinie i wady otwartej obudowy z siatką

zorroi 02 Sty 2005 20:48 1488 17
REKLAMA
  • #1 1104728
    zorroi
    Poziom 11  
    co myslicie na chlodzenie typu "przestrzen"

tzn. widzialem juz wszelakie "obudowy", raczej mocowania sprzetu

ja wpadlem na pomysl, aby w czesci zdejmowanej obudowy (drzwi) wyciac otwor prawie na cale "drzwi" i wylozyc to siatka

pomyslalem o tym raz gdy mialem odtwarty bok trzymalem na kompie noge az tu nagle noga mi spadla i po karcie graficznej <lol> zlamana w pol

co wy na to ?? prosze o plusy i oczywiscie jak znajdziecie minusy !!!
  • REKLAMA
  • #2 1104738
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Będzie to mało wydajny sposób chłodzenia.
    Dla nie grzejącego się sprzętu dobry tak samo jak standardowa obudowa.
    Przy "ciekawszym" zestawie niewiele zmieni w porównaniu do zamkniętej obudowy.
  • #3 1104815
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    obudowa jest nie tylko po to zeby nie wsadzac nog do komputera, ale tez po to zeby obieg powietrza w komputerze byl logiczne przemyslany i wymuszony, zimne powietrze jest zasysnae na dole przez szczeliny, ogrzewa sie i ielci do gory, gdzie jest wysysane na zewnatrz przez wentylator w zasilaczu :)
  • REKLAMA
  • #4 1104861
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Najgorszy sposób "chłodzenia" jaki można sobie wyobrazić. Fizyka się kłania Kolego.
  • #5 1104972
    mosfet
    Poziom 25  
    Ocena: 27
    Kolega Robert B ma racje. Obserwowalem kiedys temperatury dysku twardego. Mam Maxtor'a Doamond Max 8 Plus 7200Obr grzeje sie jak diabel. Dysk dla zmniejszenia halasu wisi na amortyzatorach wiec obieg powietrza jest swobodny. Najsmieszniejsze bylo to, ze po zamknieciu obudowy temperatura dysku spadala nawet o 4 stopnie w porownaniu do temperatury przy otwartej obudowie. Obudowa dziala jak komin. Jesli jest zamknieta, powietrze skuteczniej owiewa wszystkie komponenty.

Pozdrawiam
  • #6 1105136
    EdekZKK
    Poziom 12  
    Rozsadnie poprowadzony chociazby najslabszy przewiew bedzie lepszy niz wyjecie kompa z budy. Obawiam sie tez ze "siatka" rowniez nie powstrzymalaby nog... ;)
  • REKLAMA
  • #7 1111043
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Dysk też oddaje ciepło na stelarz,między innymi dlatego zalecasię dobre/scisłe mocowanie.
  • #8 1111069
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    najtaniej to dwa wentylatory - wyciagowy z tyłu i dmuchający z przodu - taniej sie nie da usprawnic chłodzenia, a to tylko jakies 20 - 30zł
  • REKLAMA
  • #9 1111792
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Beznadziejna sprawa z tą siatką ! Chłodzenie będzie jeszcze gorsze a do tego dużo większy chałas z wentylatorów, dysków, napędów itp. Szkoda niszczyć obudowę !
  • #10 1111935
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    boczna sciana obudowy jest potrzebna. lepszy obieg powietrza. na przyklad u mnie dysk jest nad miejscem na stacje dyskietek której nie mam włożonej i wten sposób powietrze wlatujące przez otwo bardzo pieknie chłodzi mi dysk. polecam. nie mam zaufania do dyskietek wiec po prostu usunąłem stacje :)
  • #11 1112122
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    A ja się z Wami nie zgadzam. Owszem, po usunięciu bocznej ścianki dyski mogą się grzać bardziej, jeśli przy zamkniętej obudowie są owiewane powietrzem z otworów w przedniej części obudowy. Ale temperatura procesora (karty graf, mostka na płycie gł. itp.) najczęściej spada o kilka stopni. Powód jest prosty - przy zamkniętej obudowie temperatura wewnątrz zawsze jest wyższa niż temp. otoczenia, bo wentylatory w obudowie/zasilaczu mają skończoną wydajność. Przez to wentylator na procesorze "mieli" gorące powietrze i przez to gorzej chłodzi. Otwarcie obudowy dramatycznie powiększa wymianę ciepłego powietrza z otoczeniem, przez co radiator procesora jest owiewany chłodniejszym powietrzem => jest lepiej chłodzony. W mnie (Athlon 2600@2800) otwarcie obudowy (usunięcie bocznej ścianki) daje spadek temp. procesora o ok. 4-5°C.
    Misus tego rozwiązania, to nieco większy szum wydobywający się z komputera.
  • #12 1112483
    Adamch1
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    witam jak juz tak rozmawiamy o wymuszeniu obiegu co jakbyscie ustawili wiatraki tzn( czy ma wdmuchiwac czy wydmuchiwac i ktory jak) a mam trzy wiatraki
    1 z tyluobudowy pod zasilaczem
    2 na bocznej sciance dokladnie na wysokosci procesora
    3 od gory w obudowie miedzy zasilaczem a napedem optycznym
    zaznacze jeszcze ze mam zasilacz NEOTEC ten z 12cm smiglem skierowany w dol czyli na procesor

czy dobrze mysle zeby ustawic je tak w kolejnosci przedstawionej wyrzej
    1 wydmuchujacy
    2 zasysajacy
    3 wydmuchujacy

pozdro
  • #13 1113122
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    to masz ustawione dobrze Adamch1 - te na gorze wydmuchują ciepłe powietrze, a ten na procu dostarcza mu swiezego z zewnatrz. Postaraj sie o jeszcze jeden na dole z przodu budy - wtedy bedzie juz najlepiej :
  • #14 1113795
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    I bede zlośliwy.

do tego do kompletu dołóż przymocowane na stale do biórka stopery do uszu bo szum bedzie spory :)
  • #15 1114182
    Adamch1
    Poziom 14  
    dzieki , niestety co do tego wiatraka z przodu obudowy to nie bardzo bez przerobek bo w przednim panelu nie mam kratki ani nic przez co mogloby zasysac powietrze do srodka

pozdrawiam
  • #16 1114225
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Chcecie tanio ,wydajnie i cicho?
    Podłączcie obudowy do komina :)

Pozdrawiam .....
  • #17 1116040
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Adamch1 napisał:
    dzieki , niestety co do tego wiatraka z przodu obudowy to nie bardzo bez przerobek bo w przednim panelu nie mam kratki ani nic przez co mogloby zasysac powietrze do srodka

pozdrawiam

Mało która obudowa ma kratkę w panelu ale za to prawie wszystkie mają otwór na spodzie panelu, zobacz twoja pewnie też
  • #18 1117084
    Adamch1
    Poziom 14  
    -=[OLO]=- napisał:
    Adamch1 napisał:

pozdrawiam

Mało która obudowa ma kratkę w panelu ale za to prawie wszystkie mają otwór na spodzie panelu, zobacz twoja pewnie też

moja obudowa to Modecom feel 109 przerobiona wedlog mojego gustu czyli dorobiona pleksa z boku z wentylem na proca i w gornej czesci wyciety otwor na kolejne smiglo co do spodu to faktycznie jest mala kratka ale bardzo mala ale na @podlodze@ ze tak to nazwe a nie w dolnej czesci panela moze o to ci chodzilo tylko zle zrozumialem bo w dolnej czesci panela mam takie cos swiecace i nie mam zamiaru tego niszczyc i ciac a z kolei ze spodu obudowy to wiele nie naciagnie skoro lezy na biorkui dotyka spodem biurka

ale musle ze i tak trzy wentyle wystarcza

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy chłodzenia przestrzennego komputera poprzez zastosowanie otwartej obudowy z dużym otworem pokrytym siatką zamiast pełnej ścianki bocznej. Większość uczestników wskazuje, że takie rozwiązanie jest mało efektywne, ponieważ obudowa pełni funkcję wymuszonego obiegu powietrza, który jest kluczowy dla skutecznego chłodzenia komponentów. Zamknięta obudowa działa jak komin, poprawiając cyrkulację powietrza i obniżając temperaturę dysków twardych oraz innych podzespołów. Otwarta obudowa może powodować wzrost hałasu i ryzyko uszkodzeń mechanicznych, np. przez przypadkowe uderzenia. Jednakże niektórzy zauważają, że otwarcie obudowy może obniżyć temperaturę procesora o kilka stopni, dzięki lepszej wymianie ciepła z otoczeniem, choć kosztem większego hałasu. Zalecane jest stosowanie wentylatorów w konfiguracji wymuszającej przepływ powietrza: zasysanie chłodnego powietrza z przodu i wyciąganie ciepłego z tyłu i góry obudowy. Najtańszym i skutecznym rozwiązaniem jest montaż dwóch wentylatorów – dmuchającego z przodu i wyciągowego z tyłu. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące mocowania dysków twardych, które powinno być stabilne, aby umożliwić odprowadzanie ciepła na stelaż. Wspomniano o problemach z brakiem otworów wentylacyjnych w przednim panelu niektórych obudów oraz o przeróbkach polegających na dodaniu plexi i wentylatorów w modelu Modecom Feel 109.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA