Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Octavia II 2008r. Nie działająca deska rozdzielcza auto nie odpala

19 Mar 2012 22:20 5620 8
  • Poziom 9  
    Sprawa dotyczy samochodu Skoda Octavia II 2008 rok 1.6 benzyna.
    Problem z samochodem polega na tym, że nie odpala tablica wskaźników nie działa.
    Komunikacja z komputerem jest dodam, że jest duży pobór prądu z akumulatora. Jak przytykam klemę to iskrzy dość mocno.
    Bardzo proszę o naprowadzenie, gdzie szukać przyczyny?
    Poniżej przedstawiam błędy, które udało mi się wyczytać za pomocą LAUNCH X431 Diagun.

    Błędy:
    elektronika silnika
    00381 - Databus Instrument Cluster - Otwarty obwód
    00474 - Control Module for Immobilizer
    01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)
  • Poziom 35  
    Sprawdż bezpieczniki , a wszczególnosci od tablicy. Czy może stało sie to poprawieniu przebiegu?????
  • Poziom 9  
    Bezpieczniki wzrokowo sprawdzone. Z licznikiem nic nie kombinowane samochód od nowośći w jednych rękach.
  • Poziom 28  
    chesster Kilka pytań do ciebie
    1.Co twoim zdaniem oznacza duży pobór prądu ?
    2.Ile wynosi jak dokonujesz pomiaru ?
    3.Co to znaczy "bezpieczniki wzrokowo sprawdzone" ?
    Weź kontrolkę w rękę i sprawdzaj , masy, zasilania, bezpieczniki, weź amperomierz i napisz jaki jest pobór prądu. Nie zapomnij sprawdzić czy jak dokonujesz pomiaru prądu to czy w samochodzie nie masz włączonego oświetlenia kabiny przypadkiem.
  • Poziom 9  
    Odpiąłem na noc akumulator, rano podłączyłem i oczom moim ukazała się działająca tablica wskaźników, ale niestety nie odpala. Wyczytałem błędy na silniku.

    28827 - U12155 Control module for instrument panel insert:no comunication - zablokowany lub brak napięcia.

    16897 - P0513 Incorrect immobilizer key - zwarcie obwodu do innego zaworu.

    Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

    Ponownie sprawdziłem bezpieczniki i na pompie paliwa bezpiecznik nie do końca miał przejście, wymieniłem. Samochód odpalił. Błędy wszystkie udało się wykasować, została świecąca kontrolka od wspomagania (pomarańczowa), błędów brak.
  • Poziom 27  
    Kolego wiecej rob a mniej pisz,sprawdzałes bezpieczniki i było ok a nie dokonca było przejscie na bezpieczniku ;-) bzdura wogóle nie było przejscia bo był uszkodzony dlatego auto ci nie paliło,jesli chodzi o wspomaganie,VCDS załatwi sprawe i bład napewno masz zapisany tylko musisz wejsc w odpowiedni paramter zeby to sprawdzic.
  • Admin grupy Samochody
    Jeżeli chodzi o wspomaganie wystarczy się przejechać.
  • Poziom 9  
    Potwierdzam po krótkiej jeździe próbnej.
    Wszystko wróciło do normy.
    Dziękuję za wszystkie porady oraz za zainteresowanie moim tematem.
    Temat można zamknąć.