Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IBM ThinkPad R61 Falujące obroty po wymianie wentylatora.

kosmo333 20 Mar 2012 09:19 2116 3
    kosmo333
    Level 12  
    Witam.
    W związku z błędem FAN Error postanowiłem wymienić wentylator w laptopie IBM ThinkPad R61.
    Niestety po wymianie wentylatora zauważyłem że obroty wentylatora falują. Równomiernie wzrastają i zmniejszają się. Gdy się zmniejszają słychać piszczącą cewkę [bardzo cicho]. Gdy przestaje piszczeć obroty się zwiększają. I tak w koło bez względu na temperaturę.

Objawy ustępują w momencie gdy podniosę klawiaturę. Wtedy wentylator zaczyna pracować normalnie. Po położeniu jej z powrotem w jej miejsce objawy znów się pojawiają.

Miał ktoś z Was coś podobnego?
    Dodam że na starym wentylatorze nie było takich problemów. Sprawdzałem na dwóch nowych wentylatorach i nas obu jest ta sama sytuacja.

Co może być przyczyną? Jak to naprawić?
    serwisor
    Level 29  
    Wentylator tych samych rozmiarów ?
    Zamontowany poprawnie ?
    Czy TP wykrywa obroty wentylatora ? Może czujnik obrotów i system wariuje ?
    kosmo333
    Level 12  
    Wentylator tych samych rozmiarów. Dobrany wg. specyfikacji - MCF-219PAM05.
    Zamontowany poprawnie.
    Żaden z programów nie wykrywa obrotów wentylatora. W BIOS natomiast brak funkcji śledzenia obrotów...

Co ciekawe wystarczy wyjąć klawiaturę z zaczepów i troszkę odsunąć ją od lewej strony kadłubka i obroty normalnieją. Po założeniu klawiatury sytuacja się powtarza...
    kosmo333
    Level 12  
    Temat rozwiązany.

Przyczyna - błąd technologiczny w produkcji wentylatora. Podmieniałem na kilka sztuk z tego samego źródła i problem na każdej występował. Zniknął po podstawieniu wentylatora z innego źródła.

Dziękuję serwisor za pomoc.