Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Whirlpool AWG 680 wybija bezpiecznik i staje

Andrzej_ M 20 Mar 2012 09:23 3323 8
  • #1 20 Mar 2012 09:23
    Andrzej_ M
    Poziom 13  

    Witam :D
    Panowie moja stara ale jara pralka Whirlpool AWG 680 z 1995r. znowu zaszwankowała. Raz mi wybiło, ale po wciśnięciu bezpiecznika kilka prań wykonała. Teraz wybiła w trakcie prania i grzania. No i po korekcie bezpiecznika dalej wybija. Musiałem wybrać wodę ręcznie. Przemierzyłem grzałkę na moim marnym chińskim mierniku pokazała ok. 30-40ohm. Dokładnie to on nie zmierzy :cry: Myślę,że jest dobra. Woda przy wylewaniu była bardzo gorąca. Podejżewam też trochę pompę bo co jakieś 3-4 prania robił się wyciek tam w miejscu zamocowania pompy. Ale jak obserwowałem ją ustawioną wyżej by widzieć ten wyciek to zawsze było sucho. Z łożysk nie leci napewno. Sprawdziłem też czy nie są przypalone styki gdzieś przy programatorze bo jak wybiło to był trochę taki zapach siarki, ale nic nie widać :cry:
    Poradźcie panowie jak to dalej mierzyć w jakiej kolejności :?: :?: a może silnik by to był :?:
    Bardzo proszę o podpowiedzi :D

    0 8
  • #2 20 Mar 2012 09:46
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Odłącz grzałkę całkowicie od instalacji pralki i zrób pranie bez grzania . Jeśli korki nie zadziałają to na pewno grzałka .

    0
  • #3 20 Mar 2012 10:51
    Andrzej_ M
    Poziom 13  

    Machefi! nie to nie jest grzałka! wybiło zaraz z całkiem odłączoną grzałką! Ręką wymacałem tam gdzieś mokre, tak jakby ten wąż odpływowy co z pompy idzie potem po ściance do tego obciążnika pod zbiornikiem, tylko nie widać...ale jak znajdę dojście do tego to napiszę. Mam też podejżenia, czy te wycieki nie robią się u góry w kokrywie zamykania bębna. Tam idzie taki kabelek w przeźroczystej osłonie wodoszczelnej. A on nie jest uszczelniony niczym w rurce wprowadzającej go. Dam tam silikonu. Dam też na ten czarny dopuszczjący wodę wąż dodatkową ściągę...

    Witam po przerwie :D
    Wykonałem te dodatkowe ściągania złączy węży. Wywaliłem sprężynową ściągę jest za obciążnikiem(kto takie coś wymyślił?) wykonałem całe pranie przy otwartej osłonie :!: obserwując czy nic nie kapie :| Super nic, sucho.Poskręcałem ściankę. I już chciałem szampana otwierać ale mówię zrobie jeszcze jedno pranie bo wcześnie. A tu nic!!!! Tak jakby prąd nie dochodził,cisza i nie reaguje na pokrętła :!: :?:
    Ponowie ma on jakiś bezpiecznik, jakieś zabezpieczenie wewnętrzne :?: :?: przecież już nie wybijał mi korek w mieszkaniu.....
    poradźcie coś :!: bo jakiś pech mnie prześladuje :!:

    0
  • #4 20 Mar 2012 20:57
    nares
    Specjalista AGD

    Jaki bezpiecznik wywaliło?

    0
  • #5 20 Mar 2012 21:01
    Andrzej_ M
    Poziom 13  

    Na początku jak założyłem temat wylatywał mi korek 10 A w mieszkaniu. Po uszczelnieniu wykonałem pełne pranie i już nie wylatuje. Ale pralka nie reaguje teraz wcale

    0
  • Pomocny post
    #6 20 Mar 2012 21:03
    nares
    Specjalista AGD

    Sprawdź blokadę.

    0
  • #7 20 Mar 2012 21:06
    Andrzej_ M
    Poziom 13  

    Myślisz o tej co po przesuwaniu upuszcza się na dół ? tą mam opuszczoną bo sprawdzałem zaraz.

    0
  • #9 20 Mar 2012 21:18
    Andrzej_ M
    Poziom 13  

    Teraz po raz któryś próbowałem i złapała blokada, nie można było klapy otworzyć. Niestety na pokrętła nie reaguje. Po wyłączeniu zwolniło blokadę...

    2