Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Tektronix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba A200 Eqium - wyłącza się

20 Mar 2012 14:15 2161 9
  • Poziom 9  
    Witam.
    Początkowo laptop nie uruchamiał się w ogóle (był zalany colą). Wymieniony został układ wpc 8763 ldg. Teraz włącza się na sekundę i świeci tylko dioda inf. o podłączonym zasilaniu.
    Wszystkie napięcia są obecne, za wyjątkiem napięcia +vcc_core, zasilającego procesor.
    Znalazłem uszkodzony kondensator c122. Po jego wymianie bez zmian. Kiedy wyciągnę procesor, wszystkie diody ładnie świecą, ale nadal brak napięcia +vcc_core.
    Które nóżki układu wpc , są odpowiedzialne za sterowanie tranzystorów q4, q8 które podają napięcie na procesor?
    Jakie elementy są z tymi nóżkami powiązane?
    bardzo proszę o podpowiedz, ewentualnie "kawałek schematu".
    Płyta główna nosi oznaczenie mb-02,
  • Tektronix
  • Poziom 20  
    Witam
    Układ wpc8763ldg - schemat z laptopa toshiba a300 w zał._1 (obrazek jest w pdf proszę skasować .jpg po pobraniu)
    Pytanie jest jaki z układów odpowiada za nap. +cpu_core, czy jest to:ISL6251A czy ISL6262CRZ oba układy są w laptopach odpowiedzialne za +CPU_CORE oraz CPU_B+
    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Witam. Układ odpowiedzialny za napięcie +vcc_core w tym modelu, to ADP3208(pin 26, 29, 32, 35).
    Na dzień dzisiejszy napięcie zasilające procesor już jest. Przyczyną był opornik 270k, połączony z pin. 20 układu ADP 3208(r_amp).
    W chwili obecnej laptop włącza się, jednak brak obrazu, i wyłącza samoistnie po ok. minucie.
    Prawdopodobnie założyłem niewłaściwe kondensatory w miejsce c122(4x330u), ponieważ mocno się grzeją, i słychać delikatne syczenie.
    Na dniach przyjdą o niskiej wartości 'esr', zobaczymy co to zmieni.
    Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • Tektronix
  • Poziom 20  
    Syczenie kondensatorów może być spowodowane złą polaryzacją lub zbyt niską pojemnością w stosunku do wymaganej...
  • Poziom 9  
    Witam. Pomierzyłem pojemności tych kondensatorów. Faktycznie są dosyć mocno zaniżone(ok.250-260u).
    Co do polaryzacji, to sprawdzę jeszcze raz.
    Z ''chińczykami'' nigdy nic nie wiadomo....Jak przyjdą nowe kondensatory, dam znać. Pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    Witam.
    Wlutowałem nowe kondensatory marki Kemet ( esr 0.04om). Efekt dalej taki sam. Kondensatory grzeją się , słychać syczenie, po 0k.30s laptop wyłącza się.
    Na zasilaniu z baterii zachowuje się podobnie, tylko szybciej się wyłącza.
    Tranzystory ''kluczujące'' q4, q8 (SI7686), również bardzo mocno się grzeją.
    Częstotliwość ich pracy to ok. 70khz.
    Napięcie +VCC_CORE ma wartość 0,98V. Czy przyczyną może być uszkodzony procesor? Osobiście nie spotkałem się z takim uszkodzeniem.
    Proszę o sugestie.

  • Poziom 43  
    Zacznijmy od tego czy po zalaniu płyta została wysuszona, porządnie umyta odpowiednimi środkami i ponownie wysuszona, bo powodem takiego zachowania mogą być resztki płynu pod którymś z układów, prowadzące do zwarcia.
  • Poziom 9  
    Tak. Wszystko porządnie umyte izopropanolem, wysuszone, wydmuchane sprężonym powietrzem i wygrzane.
    Zalane układy, a także elementy dyskretne, zostały przelutowane.
    Czy jest możliwe, że coś jeszcze zostało pod układami bga?
    Dzisiaj jeszcze raz wymyję płytę i solidnie wygrzeję.
    Podglądałem też przebiegi oscyloskopem. Są lekko ''zaszumione'',widać lekkie ''iskrzenie', ale kształt mają poprawny.
    Sprawdziłem też elementy oscylatora układu adp3208, oraz wszystkie oporniki.
    Wylutowałem też niektóre kondensatory do pomiarów. Wszystko ok.
    Zastanawiam się nad wymianą procesora i układu adp.

  • Poziom 43  
    wlodo napisał:
    Czy jest możliwe, że coś jeszcze zostało pod układami bga?

    Tak, jest to prawdopodobne,lecz bez ich zdjęcia tego nie sprawdzimy.

    wlodo napisał:
    Zastanawiam się nad wymianą procesora i układu adp.

    Podmień tylko procka.
  • Poziom 9  
    Witam serdecznie po długiej nieobecności. faktycznie uszkodzony był procesor.
    Laptop ruszył, ale i tak pójdzie na części, bo matryca jest uszkodzona(wygląda na uderzenie).
    Mam dość tego "lapka", jedynie tylko trochę satysfakcji z naprawy.
    Dziękuję wszystkim za pomoc. temat zamykam.