Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam instrukcji rozebrania ekspresu cisnieniowego Siemens EQ.7

Rafffii76 20 Mar 2012 14:26 180503 283
Automation24
    Vincentom
    Level 9  
    Witam,
    jak odkamienić ekspres EQ.7. Nie mam funkcji Calc & Clean w menu.
    Chciałbym wlać odkamieniacz i przepuścic przez układ, ale elektronika nie puszcza bez kawy, dając info o napełnieniu zbiornika kawy.
    Jak zrobić kawę "bez kawy" z roztworem odkamieniacza lub co dodać do zbiornika kawy i ile, żeby nie zapchać tłoka w zaparzaczu.
  • Automation24
    tutrus
    Level 11  
    Jest możliwość zrobienia kawy bez kawy, trzeba wysunąć i wsunąć szufladkę na kawę mieloną... bynajmniej jest tak w moim EQ5 pewnie w EQ7 jest tak samo......
    GumowyKurczak
    Level 12  
    opcja czyszczenia pojawia się po wciśnięciu przycisku 'i'
    AnTurek2
    Level 11  
    Ja również dołączam do grona osób mających problem z wyborem kawy poprzez pokrętło ustawień wyświetlacza.

Kręcę w lewo, przesuwa się w prawo, itp. wskazania przeskakują.

Czy poradziliście sobie z tym problemem?
    ROBAK75
    Level 12  
    AnTurek2 wrote:
    Ja również dołączam do grona osób mających problem z wyborem kawy poprzez pokrętło ustawień wyświetlacza.

Kręcę w lewo, przesuwa się w prawo, itp. wskazania przeskakują.

Czy poradziliście sobie z tym problemem?

Mój ekspres jeszcze działa, ale jest z nim coraz gorzej.
    Podobno do wymiany jest moduł za jakieś 500 zł :(
    Chętnie bym się dowiedział, czy jest jakieś tańsze rozwiązanie.
    Swoją drogą to mi wygląda na wadę fabryczną tego ekspresu. Trochę dziwne jest to, że przez 24 miesiące codziennego użytkowania ekspresu nie działo się z nim zupełnie nic złego! Trochę zawiodłem się na marce Siemens.
  • Automation24
    AnTurek2
    Level 11  
    700 zł w ASO mi krzyknęli.
    Problem nie jest odosobniony jak widać.

Poza tym ekspresik sobie chwalę. Fusy coś ostatnio zaczynają być bardziej wilgotne, mam takie wrażenie. Jakaś uszczelka pada?

@ROBAK75
    Moje GG:51747. Jak co to pisz.

---

Kupiłem smar i nasmarowałem uszczelki. Fusy nadal nie są zbite, ale również nie wycieka z nich dookoła woda. Powinny być chyba jednak ubite i uformowane w krążek. Czy się mylę?

---

Zauważyłem, że rodzaj kawy też ma znaczenie na kształ brykietu fusów.
    fourzero
    Level 1  
    Witam
    Czy komuś z przedpiśców udało się coś poradzić na pokrętło?
    Ja miałem z tym pokrętłem i z mokrymi fusami problem tuż przed końcem gwarancji. Zrobili to w Łodzi i było ok, ale problemy teraz wróciły.
    Pokrętło najpierw działało coraz gorzej (kręcisz w prawo, jedzie w lewo) aż w końcu przestało działać.
    AnTurek2
    Level 11  
    W sprawie mokrych fusów zrobiłem test, którego przebieg wyglądał następująco:

1. Opróżniłem pojemnik na fusy przed załączeniem ekspresu, wytarłem go do sucha.
    2. Wybudziłem ekspres - przepuścił wodę przez układ.
    3. Wysunąłem pojemnik na skropliny i zauważyłem, że w pojemniku na fusy jest woda.

Wniosek jest taki, że podczas inicjacji ekspresu woda się już dostała do pojemnika, a same fusy następnie zostają zwilżone tą wodą.

To samo się dzieje podczas przechodzenia ekspresu w stan uśpienia. Po wyczyszczeniu pojemnika i wytarciu go do sucha w pojemniku pojawia się parę kropel wody.

Jakieś sugestie?
    krzychu-w1983
    Level 11  
    Witam. Posiadam ekspres Siemens TE506501 i także nie spienia mleka, właściwie to tylko nim pluje.
    Wymieniłem spieniacz na nowy, ale to nie to. Sprawdziłem przewody zasilające, zawór ceramiczny, pompę i wszystko w idealnym stanie, czyste bez kamienia.
    Kilka razy udało się spienić mleko, ale przy następnej próbie znowu pluje.
    Problem tylko ze spienianiem mleka, kawa oraz reszta w należytym porządku.
    Proszę o poradę lub pomoc bo nie wiem co jeszcze może być przyczyną.
    aparts
    Level 10  
    Trudno ustawić właściwy wybór napoju. Jeszcze działa, ale jest coraz gorzej.
    Miałem ten sam problem co ROBAK75
    Właśnie sobie poradziłem. Rozebrałem ekspres zgodnie z instrukcją: https://komtra.de/service-reparatur-anleitungen.html
    Dostałem się do modułu sterowania, wyjąłem go i.., wymyłem delikatnie sprajem do czyszczenia hamulców-jest nie tłusty i samoistnie paruje. Później nasmarowałem
    odpowiednikiem WD-40. Wszystkie proporcje płynów to kilka kropelek.
    Rozebranie jest trochę problematyczne ale udało się bez połamania czegokolwiek. Co prawda myślałem że nie poskładam z powrotem, ale bez problemu. Dokładnie z instrukcją. Działa potencjometr już kilka dni więc jest szansa że zaoszczędziłem ok.600zł. Powodzenia w naprawie Ekspresu Siemensa 7Q PLUS.
    mariof-2
    Level 1  
    Witam !!!
    Mam pytanie do @Kris1809.
    Otóż nie znalazłem odpowiedzi a kilku pytało.
    A mianowicie chodzi o to że nie da się włączyć expresu EQ7
    Niebieska kontrolka się pali, natomiast nie działają żadne przyciski.

Pozdrawiam
    adam-sdi
    Level 2  
    Witajcie. U mnie drobny problem. W Q7 opada ten element 308 tj to co wypuszcza napar kawy. Ten element który się podnosi lub opuszcza w zależności od wysokości naczynia które uzywamy. Cis się chyba poluźniło i ten model sam opada 😔
    A nawiaze do postu wyżej....o jakim smarowaniu expresu mówicie?
    rob1_s
    Level 10  

Witam
    U mnie w EQ.7 nagle przestało się dobrze spieniać mleko. Jak docisnąłem spieniacz to przestawał syczeć i spieniał dobrze (czyli normalnie była gdzieś nieszczelność). Po przyjrzeniu się zauważyłem, że jest odłamana końcówka "dyszy", która utkwiła w spieniaczu. Na zdjęciu zaznaczyłem strzałką, gdzie nastąpiło odłamanie. Moje pytania brzmią:
    1/ Czy można wymienić samą taką dyszę (część ze spieniacza mogę wygrzebać, ale na razie nie ruszam, bo po dociśnięciu działa), czy jest to część jakiegoś większego elementu?
    2/ Czy można to naprawić poza serwisem, czy tylko serwis?
    3/ Czy ktoś zna orientacyjny koszt części, bądź całego zespołu?

Pozdrawiam smakoszy kawy
    Patryk L

Level 16  
    rob1_s wrote:

Witam
    U mnie w EQ.7 nagle przestało się dobrze spieniać mleko. Jak docisnąłem spieniacz to przestawał syczeć i spieniał dobrze (czyli normalnie była gdzieś nieszczelność). Po przyjrzeniu się zauważyłem, że jest odłamana końcówka "dyszy", która utkwiła w spieniaczu. Na zdjęciu zaznaczyłem strzałką, gdzie nastąpiło odłamanie. Moje pytania brzmią:
    1/ Czy można wymienić samą taką dyszę (część ze spieniacza mogę wygrzebać, ale na razie nie ruszam, bo po dociśnięciu działa), czy jest to część jakiegoś większego elementu?
    2/ Czy można to naprawić poza serwisem, czy tylko serwis?
    3/ Czy ktoś zna orientacyjny koszt części, bądź całego zespołu?

Pozdrawiam smakoszy kawy

Niestety do wymiany jest całe kompletne przyłącze do dyszy spieniającej. Wymiana dość uciążliwa dla niewtajemniczonych (trzeba rozebrać cały ekspres włącznie z przednią ścianką). Koszt wymiany w serwisie (nie chcę skłamać) około 300-400zł.

Pozdrawiam Patryk L
    Kris1809
    Level 14  
    Tylko serwis kolego,inaczej ekspres nie bd się już nadawał do użytku.
    Pozdrawiam
    Patryk L

Level 16  
    Czytając iż niektórzy forumowicze już go rozbierali z pozytywnym skutkiem jest to możliwe do wykonania w warunkach domowych. Wszystko zależy od chęci i umiejętności.

Pozdrawiam Patryk L
    Kris1809
    Level 14  
    Umiejętności to nie wszystko kolego.
    Pozdrawiam Krisu
    malisz182
    Level 12  
    Panowie miałem awarię ekspresu. Wypadło "zero" z instalacji elektrycznej w domu i wiadomo co się wtedy dzieje.
    Spaliło mi płytę główną którą już wymieniałem na nową.
    Po całej akcji nie grzała grzałka i nie kręcił młynek.

Ustaliłem że spaliło w grzałce bezpiecznik a w młynku ten bezpiecznik temperaturowo prądowy (wymieniłem go na termostat bimetaliczny 80oC oraz zwykły bezpiecznik 3,15A (takie wartości odczytałem ze specyfikacji producenta oryginalnego bezpiecznika).

I teraz zaczyna się problem. Grzałka działa ale są problemy z młynkiem.
    Zaczyna mielić, mieli powiedzmy 2 sek i kończy (nasyp kawy ziarn).
    Pare razy jak robiłem podwójne espresso to jedno robił normalnie, a przy drugim mielił przez chwilę i przestawał z komunikatem nasyp kawy ziarnistej...

Kawa z podajnika na kawę sypaną robi się normalnie.

Co może być przyczyną?
    Kris1809
    Level 14  
    Młynek do wymiany kolego ponieważ nie wytwarza odpowiedniego obciążenia które jest badane przez Elektronikę.
    Pozdrawiam Krisuu
    jakubhab
    Level 11  
    U mnie podczas nalewania kawy coś ewidentnie brzydko gada... Nie mam pojęcia co to jest, ale nie jest to na pewno młynek, tylko jakaś inna część. Dziwny dźwięk jakby piszczenie tylko, że przez cały czas lania kawy. Oprócz tego podczas płukania po włączeniu ekspresu wylatuje dużo, dużo mniej wody niż kiedyś... Nie mam pojęcia co to może być.
    Macie jakieś pomysły?
    Kris1809
    Level 14  
    To masz starą wersje zespołu zaparzającego a w nowszych została ta wada wyeliminowana.
    Pozdrawiam Kris
    jakubhab
    Level 11  
    Mam się bać? :P Może się coś z tego tytułu rozlecieć? :D
    rybka79
    Level 2  
    Witam, mam eq7. Już po gwarancji. ostatnio jak włączył się młynek to zmielił wszystko co było w pojemniku i dalej mielił... powietrze, nie chciał się wyłączyć. Dokładne wyczyszczenie jednostki zaparzającej + wnętrza expresu uspokoiło młynek ale teraz ekspres zaczyna robić kawę od mielenia, ok 2s, później pojawia się komunikat zaczekaj a następnie nic nie leci do filiżanki a ekspres kończy pracę :( dodam ze płukanie na początku działa bez zarzutu.
    Kawa sypana robi się bez problemu.
    Co to może być?
    Kris1809
    Level 14  
    Witam,
    Młyneczek masz kolego do wymiany.
    Pozdrawiam Krisuu
    slim3k
    Level 11  
    Witam,
    z moim eq7 od kilku dni również dzieją się dziwne rzeczy.
    przy wyborze kawy late lub cappuccino, proces zaczyna się dobrze: kawa jest mielona, mleko spieniane, ale jak ma lecieć kawa to nie leci tylko mnóstwo pary i koniec.
    zwykła kawę lub espresso robi bez problemów.
    Dodam, że czasami uda mu się zrobić normalnie late lub cappuccino.
    slim3k
    Level 11  
    Witam, po wyczyszczeniu i odkamienieniu problem znikął.
    sq6hzs
    Level 13  
    rybka79 wrote:
    Witam, mam eq7. Już po gwarancji. ostatnio jak włączył się młynek to zmielił wszystko co było w pojemniku i dalej mielił... powietrze, nie chciał się wyłączyć.

Na płycie głównej jest triak odpowiedzialny za sterowanie młynkiem. Jeśli jest uszkodzony to młynek nie będzie działać w ogóle albo kręci się ciągle po podaniu napięcia. Jeśli kręci się ciągle to za niedługo zadziała bezpiecznik termiczny na silniku młynka. Miałem taki sam problem. Wymieniłem triaka na nowy, nowy bezpiecznik termiczny i wszystko działa.
    djdanekpolo
    Level 2  
    fenomenalny wrote:
    @Kris1809 Mam pytanie. Mam ten ekspres i zauwazylem ze jak parze kawe podwójnie tzn dwie kawy na raz obojetnie czy to espresso czy tez zwykła, to z lewej wylewki jest tej kawy mniej niz z prawej. Gdzies tam wyczytalem ze wylewka do wymiany. Czy rzeczywiscie? Co jest tego przyczyną? Nie da sie tego wyczyscic? naprawić jakos? Jaki jest koszt takiej wylewki? Czy samemu jestem w stanie to wymienic/ Czy potrzeba oddac ekspres do serwisu/

a co z tym?
    pomoże ktos?