Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam instrukcji rozebrania ekspresu cisnieniowego Siemens EQ.7

Rafffii76 20 Mar 2012 14:26 180566 283
Automation24
  • Automation24
  • Automation24
    Slay11
    Level 2  
    zibik666 wrote:
    Witam. Mam problem z Expresem Eq7.
    Gdy robi mi kawe . kawa leci tylko z jednej dyszy , z drugiej lekko krople leca. jak to rozebrac? lub wyczyscic?. Pozdrawiam

Witaj Zibik.
    Mam w zasadzie identyczny problem. Poradziłeś sobie może ze swoim ?
    Sławek
    grych2
    Level 11  
    Witam

Kupiłem EQ7, a że był osyfiony zaparzacz, to rozebrałem go do czyszczenie i nasmarowałem,
    jedna rzecz mnie niepokoi zauważyłem (oglądając filmiki z YouTube, że barak jest jednej uszczelki z zaparzaczu - na schemacie 0616 - taka trójkątna).
    Czy jest ona potrzebna? gdzie mogę taką dokupić?
    Poprzedni właściciel mówił, że działa bez problemu, u mnie tez parzy kawę, ale moja wiedza jest mała ponieważ jest to mój pierwszy automat.

Z góry dziękuję za pomoc.

Szukam instrukcji rozebrania ekspresu cisnieniowego Siemens EQ.7 Szukam instrukcji rozebrania ekspresu cisnieniowego Siemens EQ.7
    Callahan
    Level 18  
    W zasadzie niczemu nie służy ta uszczelka.

Dodano po 2 [minuty]:

Slay11 wrote:
    zibik666 wrote:
    Witam. Mam problem z Expresem Eq7.
    Gdy robi mi kawe . kawa leci tylko z jednej dyszy , z drugiej lekko krople leca. jak to rozebrac? lub wyczyscic?. Pozdrawiam

Witaj Zibik.
    Mam w zasadzie identyczny problem. Poradziłeś sobie może ze swoim ?
    Sławek

Od spodu podważa się śrubokrętem w miejscu na przy krótszych krawędziach i zsuwa całą wylewkę w dół.
    Proste czyszczenie typu rozgięty spinacz biurowy i "przetykanie" w miejscu wylotu też pomoże-na krótko.
    telecom24
    Level 9  
    Witam
    Mam problem z ekspresem ciśnieniowym Siemens EQ7 nie parzy kawy. Woda nie leci tez spieniaczem. Woda przelatuje tam gdzie znajdują się fusy z kawy.
    telecom24
    Level 9  
    Witam

Jeszcze raz prosze o pomoc
    Mam problem z ekspresem ciśnieniowym Siemens EQ7 nie parzy kawy. Woda nie leci tez spieniaczem. Woda przelatuje tam gdzie znajdują się fusy z kawy.

Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

Czy mógł spaść jakiś wężyk doprowadzający wode do dysz z kawą i jednocześnie spieniacza. Expres dokładnie wyczyściłem wszytko wyglada dobrze ale woda idzie tylko do dolnego pojemnika
    Callahan
    Level 18  
    Nie, to nie kwestia wężyka. Jakiś inny komunikat się pojawia przy np: gorącej wodzie?
    telecom24
    Level 9  
    Niestety nie ma żadnego komunikatu. Woda gorąca te nie leci wszystko wywala do szuflady dolnej
    Callahan
    Level 18  
    Jeśli ewidentnie całą wodę, niezależnie czy płucze czy robi napój wywala do pojemnika na skropliny i do tego zimną to uszkodzony (lub stoi) przepływomierz.
    Kris1809
    Level 14  
    Sprawdzić przepływomierz tak jak kolega u góry sugeruje,potem zacząć sprawdzać zabezpieczenia na grzałce plus czy w ogóle grzałka przepływowa dostaje zasilanie.
    Dodając jeszcze od siebie iż warto sprawdzić drożność układu wodnego-brak przepływu brak impulsów.
    Pozdrawiam Krisu
    telecom24
    Level 9  
    Przepraszam ale gdzie znajdę przepływomierz w moim ekspresie i co dokładnie mam z nim zrobić . Prosze o podanie dokładnych wskazówek postępowania , jak zdiagnozować i naprawić próblem. Z góry bardzo dziekuje
    telecom24
    Level 9  
    Przepraszam ze was mecze ale zona nie daje mi spokoju , czy jakoś w prosty sposób jestem w stanie odwiesić ten przepływomierz ? Czy jednak problem dla takiego laika jak ja jest nie do przeskoczenia ? Jeśli ktoś mi moze cos doradzić to bardzo prosze :)
    antonio55
    Level 2  
    Czy ktoś z użytkowników siemensa EQ.7 mógłby mi pomóc z ciągłą informacją na wyświetlaczu ,, opróżnij pojemnik na skropliny". Wiadomość ta pojawia się po kilku zaparzeniach. Ponadto wydaje mi się że zbiera się za dużo wody w pojemniku poziomym. Czy jest to problem techniczny czy sterowników? Pozdrawiam Antoni
    jakubhab
    Level 11  
    Eee... po prostu skropliny się tworzą i nie ma na to recepty.. Po 4-5 kawach jest to normalne i nikt z tym większego problemu nie robi. To normalna czynność przy tym ekspresie...
    katszy12345
    Level 2  
    Część. Mam problem z moim expresem siemens eq7. A mianowicie od pewnego czasu nie działa spieniacz mleka. Młynek mieli niby włącza się spienianie ale po 2 sekundach już się wyłącza i konczy sie proces robienia napoju mlecznego. Czy ktoś wie co to może być. Z góry dzięki
    POLska18
    Level 11  
    Witam wszystkich.
    Po długiej nieobecności na forum czytam te "brednie" co piszecie o naprawach EQ5 i EQ7 .
    osobiście zajmuję się w Holandii głównie naprawami modeli:
    - Siemens EQ5 i EQ7 serie M L Z
    - Bosch Vero Bar 100 , 300 i VeroProfessional 600 (są to kolejno EQ7 sygnowane przez bosch )
    - Każdy DeLonghi
    - każda Jura

- Grych 2 pisał o uszczelce po boku na zaparzaczu
    Odpowiedź :
    (użytkownik Callahan )"W zasadzie niczemu nie służy ta uszczelka."- masz 13 poziom ! jak możesz takie coś napisać -bzdura!!!
    ma ona odprowadzić wodę po rozłączeniu zaparzacza aby była kierowana do skraplacza a nie leciała po aluminium w stronę spodu elektroniki.

- woda leci tylko z jednego wylotu... trzeba wyciągnąć i wyczyścić najlepiej wanienką ultradźwiękową a jak się nie ma to namaczać namaczać i namaczać aż cały syf wyleci nic nie trzeba kupować chyba że jest pęknięty

- Woda nie wypływa do szklanki tylko spieniaczem ? do naprawy /wymiany selektor wylotu (element z silnikiem który decyduje gdzie i która woda ma przepłynąć ) jak jest uszkodzony to nawet na wyświetlaczu może pojawić się informacja o konieczności kontaktu z serwisem

- uszkodzenie przepływomierza to raczej objawia się że automat pompuje wodę i za moment po ok 2 sek pojawia się na wyświetlaczu jakby kawa była gotowa (wszystkie modele)
    Kris1809
    Level 14  
    Dodając: Nareszcie ktoś rozsądny przemówił bo mi zabrakło słów.
    Pozdrawiam
    andyvw
    Level 1  
    witam mam problem z te501503de po wymianie grzałki nadal nie grzeje brak napięcia na wyjściu modułu jakie mogą być przyczyny. Z góry dzięki za pomoc P.S. reszta działa bez problemu. Grzałka została wymieniona bo przestało grzać i taka była sugestia serwisu. Sprawdziłem obydwie na krótko i są sprawne (grzeją)
    rafila
    Level 11  
    Witam!
    Może komuś pomoże.
    Miałem komunikat na wyświetlaczu "sprawdź pojemnik na wodę" (woda nie wypływała do szklanki ani przez spieniacz). Najpierw kontrola pływaka - ok. Następnie rozebrałem ekspres (tylną i boczną ściankę- zatrzaski- instrukcja na niemieckiej stronie w postach powyżej). Wyczyściłem przepływomierz (element rozbieralny, w środku wirniczek) oraz przepłukałem ("przedmuchałem") pompkę - w rurce między przepływomierzem a pompką widoczne były drobinki kawy (nie wiem skąd). Poskładałem i działa.
    hrabia_Z
    Level 12  
    Dzień dobry,

W moim przypadku spotkałem się z problemem braku wody.
    Słychać pracę pompki, słychać "szum" podgrzewacza, ale woda nie wylatuje.
    Co może być przyczyną?

Pozdrawiam
    Marc2010
    Level 9  
    Witam.Mam problem z EQ.7 W momencie lania kawy do filiżanki kawa z ekspresu na początku leci prosto a po chwili bokiem nawet z obudowy potrafi polecieć
    .Co może być przyczyną ?
    sq6hzs
    Level 13  
    Z jakiego boku, wylewki ekspresu? Zamiast z dziury w wylewce wycieka dookoła srebrnej nakładki czy gdzieś całkiem indziej?

Link w linku instrukcja jak sobie poradzić z zatykającymi wylewkami.
    Marc2010
    Level 9  
    Rozwiercenie i przedmuchanie pomogło dzięki.
    sq6hzs
    Level 13  
    Wyczyść jeszcze w środku tą wylewkę bo pewnie jest tak zasyfiona że strach patrzeć. Polecam jakimś patykiem do szaszłyków albo innym drutem tam pogrzebać bo w EQ7 nie da się tego rozebrać bez rozcinania.
    Anonymous
    Anonymous  
    sq6hzs
    Level 13  
    Wyciągnąć wężyk, którym pompka pompuje wodę i zobaczyć czy leci.
    Anonymous
    Anonymous  
    Zoo12
    Level 12  
    Witam, mam pytanie trochę z innej beczki może ktoś orientuje się gdzie można kupić części obudowy do ekspresu Siemens EQ7?
    Jest to front pojemnika na skropliny ja szukam części ze zdjęcia tzn. znalazłem komplet 2 elementy srebrny plastik i czarny za cenę 350zł mi zależy tylko na tym mniejszym srebrnym.

Dla osób walczących z spieniaczem mleka w ekspresie siemens eq7. W moim przypadku nie pomagało czyszczenie ani smarowanie uszczelek, po wymianie 4szt. oringów (na łączniku spieniacza z ekspresem), które na oko wyglądały dobrze spieniacz zaczął działać jak nowy. Koszt 2zł. czyli o wiele niższy niż wymiana spieniacza na nowy.
    dugass
    Level 10  
    Witam. Widzę po postach że nie tylko ja mam problem z tym ekspresem :) w moim EQ7 wszystko działało super aż do dnia awarii ;) ogólnie ekspres jest w pełni sprawny włącza się pompa pompuje wodę przepłukuje się ale woda niestety leci do tacki zamiast wylewką. Po ściągnięciu drzwiczek i zablokowaniu czujnika zauważyłem że blok nie wykonuje żadnej pracy. Ekspres pompuje wodę ale nie przechodzi ona przez blok ekspresu gdyż w ogóle go silnik nie obraca. Leci cała do tacki. Proszę o jakąś podpowiedz. Ekspres nie wyświetla żadnych dodatkowych informacji na wyświetlaczu.