Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gigabyte GA-7N400Pro2+Gigabyte Radeon 9550+Seagate160GBSATA

02 Sty 2005 21:59 1664 6
  • Poziom 14  
    Witam
    Zrobiłem ostatnio wymarzony zakup Gigabyte GA-7N400Pro2+Gigabyte Radeon 9550+Seagate 160GB SATA. To że Radek nie chce chodzić na nforce 2 jestem w stanie zrozumieć, ale za diabła nie moge rozgyźć ustawienia BIOSU żeby Mi komp bootował z dysku SATA. Niby ustawiam w BIOSIE SATA Controler enable ( tu do wyboru dwie opcje RAID i BASE), a jakoPrimary Boot SCSI ale instalka XP nic nie widzi, próbowałem różnych ustawień i kombinacji z RAID, czy z dyskiem IDE, ale nie o to chodzi, bo 160 GB lezy nieużywane. Czy dyski SATA są w ogóle bootowalne? I jeszcze jedno, można jakoś zmusić RADKA żeby współpracował z Nforce???
  • Spec od komputerów
    Zeby zainstalowac XP na dysku sata musisz podczas instalacji nacisnac chyba F6 zeby windows sobie zgral drivery do sata z dyskietki.Drivery powinny byc na CD lub na stronie producenta plyty.
    A co do karty to powinna bez problemu dzialac.
    Masz zainstalowane sterowniki do chipsetu plyty?
    Jak nie to sa na www.nvidia.com
  • Poziom 14  
    OKE wiec do SATA potrzebne są stery, dobra da się zrobić. A co do grafy to właśnie zaczyna naprawde wariować po zaintalowaniu sterowników do chipsetu. Na moim starym ECS K7S5A chula bez bólu
  • Spec od komputerów
    Moze opisz co dokladnie dzieje sie z karta.
    Rozumiem ze sterowniki do karty i plyty masz najnowsze? latki do windowsa tez masz? Sp2 do XP.
    Zasilacz tez masz ok? :-)
  • Poziom 14  
    Na początku jest oke, domomentu załadowania Windowsowych sterów, później albo zdąże coś zdiałać albo nie bo po jakiejś minucie w porywach jest zwis. A problemy pojawiają się przy instalacji serowników do chipsetu obraz sie przestawia tak że tu widać pół ekranu a pół gdzie indziej, albo mam kupe poziomych linii i nic nie widać
  • Pomocny post
    Spec od komputerów
    Jezeli masz mozliwosc sprawdz czy dzieje sie tak samo z jakas inna karta, oczywiscie musi miec AGPx8.
  • Poziom 14  
    Już wszystko w porządku. Okazało się ze podczas ustawiania szyny FSB na 166Mhz jednocześnie przetaktowywane było agp i grafa gubiła się ociupinkę. Po ustawieniu na 66Mhz wszystko hula jak talala. Dzięki za pomoc.