Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

fotocela HYK-3 z lampą Canon 580ex

SIN_SK 21 Mar 2012 16:54 8923 27
Altium Designer Computer Controls
    SIN_SK
    Level 10  
    Witam, ostatnimi czasy na allegro ciężko o inne fotocelę jak te z seri HYK.
    Jak zapewniają sprzedawcy działa z wieloma lampami, jednak tak nie jest. Mam lampę Canon 580ex kupiłem najpierw fotocelę HYK-3 później HYK-4 w których różnica to gniazdo synchro. W jednym i drugim wypadku fotocele pracują tak samo błyska raz po czym lampa się zawiesza. Trzeba ja wyłączyć i włączyć i znów można raz błysnąć co dla lampy wcale dobre nie jest.

Na wielu forach szukałem odpowiedzi na to pytanie jednak napotykałem tylko zarys problemu. Sam postanowiłem to jakoś sprawdzić i udało mi się ustalić tyle, że napięcie na stopce lampy jest za niskie, a fotocela pracuje z lampami, które maja napięcie na stopce min 6V. nie posiadam zbytnio wiedzy elektronicznej dlatego do was chciałem skierować to pytanie. Czy da się coś zrobić żeby to działało, może np. domontować do tego układu dodatkowe źródło zasilania małą bateryjkę...?
    Doszedłem jeszcze do innego wniosku oczywiście metoda czysto empiryczną, że po wyzwoleniu błysku przez fotocelę styki pozostają zwarte i dlatego lampa się blokuje. Ściągnięcie i założenie fotoceli ponownie również pozwala na kolejny błysk.
    Poniżej zamieszczam zdjęcia układu, nie narysuje bo nie potrafię.
    Czerwony drucik dochodzi do środkowego styku stopki. Zielony do pozostałej części
  • Altium Designer Computer Controls
    SIN_SK
    Level 10  
    Patrząc pod światło żeby widzieć ścieżki spróbowałem narysować schemat tej fotoceli. Nie wiem czy zrobiłem to dobrze więc proszę o wyrozumiałość nie jestem elektronikiem. A może to jakoś pomoże w odpowiedzi na moje pytanie.

Jeśli ściągniecie fotoceli i założenie jej ponownie pozwala na kolejny błysk, może jednak to nie kwestia dodatkowego zasilania jak sądziłem na początku, tylko jakiejś drobnej zmiany w tym układzie:P czegoś co zerowało by układ... tak żeby nie pozostawał zwarty po błysku...

Jest ktoś w stanie pomóc mi znaleźć rozwiązanie?
  • Helpful post
    szymwal
    Level 17  
    Wlutuj równoległe połączony rezystor z kondensatorem między anodę tyrystora CR02AM a środkowy styk stopki synchronizacji.
    ( w miejsce czerwonego przewodu )

Powinno pomóc.
    SIN_SK
    Level 10  
    Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Przejechałem dzisiaj miasto wzdłuż i w szerz. I niestety mamy, aż jeden taki sklep w którym można dostać elementy elektroniczne. W każdym razie kupiłem rezystor (fot niżej) ale niestety kondensatora nie mieli natomiast w domu przegrzebałem elektroniczne trupy i znalazłem tam taki (fot poniżej) 50v 0.1µF 35°C, czy to się nadaje? (Z tego co udało mi się znaleźć 100nF - 0.1µF )
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    szymwal
    Level 17  
    Rezystor może być od 470kΩ do 1MΩ.
    Kondensator od 47nF do 220nF ( 0.047µF do 0,22µF ) napięcie pracy większe od 10V.
    Kondensator elektrolityczny ze zdjęcia nie nadaje się do tego zastosowania.
    SIN_SK
    Level 10  
    Jeśli tamten kondensator ze zdjęcia mieści się w podanym przez Pana zakresie, a jest nieodpowiedni to czy to znaczy, że potrzebuję kondensatora innego typu?
  • Helpful post
    szymwal
    Level 17  
    Tak, kondensator bipolarny
    SIN_SK
    Level 10  
    Rozebrałem w domu chyba wszystko co było możliwe w poszukiwaniu tego kondensatora, a w sumie sam nie wiem do końca czego miałem szukać. Przeczytałem też, że można zastąpić kondensator bipolarny dwoma połączonymi biegunami kondensatorami spolaryzowanymi. W radio odbiorniku znalazłem taki kondensator ceramiczny o symbolu 104 czyli według tabeli 100n, czy on się nadaje do tego celu?
  • Helpful post
    szymwal
    Level 17  
    Można spróbować, najlepsze kondensatory do tego celu to kondensatory foliowe poliestrowe.
    SIN_SK
    Level 10  
    W sklepie udało mi się kupić jedynie taki czy on będzie lepszy 2E 224K?

OK zlutowałem to właśnie z tym kondensatorem i układ działa. Bardzo dziękuję za pomoc. Nie wiem tylko czy czasem nie osłabiło to czułości fotoceli bo wcześniej wyzwalała błysk nawet od ściany teraz trzeba kierować lampę praktycznie bezpośrednio

Dodano po 3 [godziny] 2 [minuty]:

Wstępnie to sprawdziłem i układ działa ale niestety fotocela z lampa canon 580EX oraz drugą inną Quantaray QDC800 reaguje tylko z bardzo bliskich odległości nie przekraczających metra trzeba błysnąć bezpośrednio w element światłoczuły.
    Natomiast podpiąłem ją do starej lampy WOCTRON 15B i działa rewelacyjnie nawet jak błyskam z dowolnego miejsca w pokoju od ściany lampą Canon ustawioną na 1/128 mocy.
    Lampa Canon i Quantaray maja napięcie na stopce nie przekraczające 5V natomiast lampa Woctron 15B ma na stopce napięcie OK 16V.
    szymwal
    Level 17  
    Jeżeli prawidłowo narysowałeś schemat fotoceli,
    to podłączenie rezystora i równoległego kondensatora powinno wyglądać tak jak na tym rysunku.

( kondensator C1 z równoległym rezystorem R1 z jednej strony przylutować do środkowej nóżki tyrystora,
    drugą stronę przylutować do płytki drukowanej gdzie była wlutowana środkowa nóżka tyrystora ).
    Przy takim połączeniu nie powinno być spadku czułości fotocelii.
    SIN_SK
    Level 10  
    Tak, właśnie w ten sposób to wlutowałem, i układ działa jak powinien z początkowym założeniem. Lampa się nie wiesza i nie trzeba ani ściągać fotoceli ani wyłączać i włączać lampę.

Jednak jej czułość ogranicza się do metra w przypadku lampy canon, ale wydaje mi się że ten problem również występował przed dolutowaniem układu.

Mam jeszcze jedna taką fotocelę wmontuje do niej ten sam układ i sprawdzę bo sprawdziłem ją właśnie i działa normalnie z dużo większej odległości.
    szymwal
    Level 17  
    Zauważ ze najpierw sugerowałem Ci zrobić tak,

a ostatnio tak,

Tak to wygląda na schemacie czytelnym dla elektronika,

SIN_SK
    Level 10  
    Tak na początku zrobiłem tym pierwszym sposobem, potem po twoim przedostatnim poście przelutowałem tak żeby ten drugi rezystor dochodził za układem (patrząc od strony CR02AM) równolegle połączonego rezystora z kondensatorem. W obydwu wypadkach lampa Canon działała tak samo, czyli z ograniczoną czułością.
    Pamiętam, że na opakowaniu fotoceli pisało, że działa z lampami od 6V-500V, a lampa Canon ma niecałe 5V ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Ta druga lampa (quantaray) również działa tylko z małej odległości i w jej wypadku wiem, że już na początku z tą czułością było coś nie tak.

Oczywiście możliwe, że to ja gdzieś popełniam błąd ale jakkolwiek patrzę nie potrafię go zauważyć.

Wiem, że to właściwie nic nie da ale tak to wygląda. (Zielony przewód nie styka się z rezystorem bo tak trochę to na zdjęciu wygląda)

Wstyd trochę pokazywać taką pracę ale pierwszy raz w życiu takie coś lutowałem, a chciałem żeby jeszcze do obudowy wlazło.
    szymwal
    Level 17  
    Myślę, że nie popełniłeś błędu.
    Z mojego doświadczenia wynika że taka budowa fotocelii charakteryzuje się nie dużą czułością.
    Jak chce Ci się poeksperymentować ze wzrostem czułości fotocelii,
    to proponuje wstawić dodatkowo dowolny tranzystor n-p-n jak na poniższym schemacie,

SIN_SK
    Level 10  
    Spróbuję wstawić choć z moimi zdolnościami manualnymi to już tego do obudowy nie zmieszczę. Najdziwniejsze że z tą starą lampą której napięcie na stopce to ok 16V zasięg tej fotoceli to bez większego problemu 10 metrów.
    szymwal
    Level 17  
    Bez zwiększania ilości elementów, czułość można spróbować poprawić zmieniając rezystor R1 na 1MΩ.

Taka fotocela będzie pracowała z lampami błyskowymi których napięcie na stopce nie będzie większe od 20V
    SIN_SK
    Level 10  
    Kupiłem dziś rezystor 1MΩ i wlutowałem zamiast tamtego. Czułość w wypadku lampy Canon nieznacznie się poprawiła ok 1,5m i wciąż trzeba błyskać bezpośrednio w element optyczny. Natomiast czułość przy starej lampie Woctron wzrosła jeszcze bardziej zgodnie z tym co Pan pisał, mogę błyskać najniższą mocą spod biurka, a lampa gdziekolwiek by nie stała to zadziała:]
    Kupiłem także tranzystor (fot. niżej) C547B.

Chciałem go wlutować jednak nie jestem pewny co do miejsca przylutowania nóżek patrząc na schemat elektryczny. Czy mógłbym prosić o ich oznaczenie z tym moim rysunkiem.
    szymwal
    Level 17  
    Może taki opis będzie pomocny,

Jak będziesz montował układ z tranzystorem to wstaw poprzedni rezystor R1
    SIN_SK
    Level 10  
    A czy jest szansa, że układ z tranzystorem będzie cechował się większa wydajnością niż z rezystorem 1MΩ? Może zamiast tego, można by zastosować jakieś dodatkowe źródło zasilania.
    szymwal
    Level 17  
    Teoretycznie z tranzystorem czułość powinna wzrosnąć .
    Można do rezystora R1 1MΩ podłączyć baterie 12V ( taką od pilota do samochodu )

SIN_SK
    Level 10  
    Niestety moja próba z rezystorem zakończyła się niepowodzeniem, układ nie odpowiada. To prawdopodobnie jakiś mój błąd. Połączyłem tak.

1.Bramkę CR02AM bezpośrednio z Emiterem BC547
    2.Anodę CR02AM połączyłem z kolektorem BC547 i układem równolegle połączonego rezystora z kondensatorem.
    3. Bazę BC547 do rezystora R2 w układzie z diodą

lampa błyska podczas zakładania na fotocelę, więc pewnie gdzieś jest zwarcie. Nic się nie zwiera w innych miejscach w układzie.

Z pewnością wina leży po mojej stronie. Nie wiem czy układ się nie spalił jeśli coś źle połączyłem. Wrócę do poprzedniej wersji ale dołożę baterię z wyłącznikiem na zewnątrz obudowy bo do środka nie wejdzie.
    szymwal
    Level 17  
    Trudno zdiagnozować przyczyny nie mając możliwości zrobienia pomiarów.
    Spróbuj wrócić do układu z rezystorem R1 1MΩ, z równoczesnym usunięciem rezystora R2.

Jak coś nieodpowiednio połączyłeś to nie ma szans że jakiś element uległ uszkodzeniu.
    SIN_SK
    Level 10  
    Wróciłem z układem do poziomu 0 ale wciąż nie odpowiada. Nie mam pojęcia co może być tego powodem. Chyba spisze tą fotocelę na straty.

Ostatecznie rozmontowałem druga fotocelę i wlutowałem w nią układ z początkowego schematu
    dziwne bo działa lepiej niż w tamtej poprzedniej, a elementy są te same.
    Wydaje mi się, że w tej pierwszej gdzieś jest przerwa w układzie lecz bez wiedzy i przyrządu tego nie stwierdzę.

Dziś się zorientowałem, że przy montowaniu drugiego układu zrobiłem małą pomyłkę bo zamiast wymienić rezystor R1 to wlutowałem układ kondensatora z rezystorem R3 1MΩ. A rezystor R1 został taki jaki był oryginalnie taki jak na zdj z pierwszego postu.
    Oczywiście nie jestem świadom co powoduje moja pomyłka ale fotocela działa:P Lampę Canon spokojnie można wywołać z 10m po lini prostej, światłem rozproszonym np od ścian wynik jest trochę gorszy.

Powalczę jeszcze z ta pierwszą fotocelą jeśli uda mi się to ogarnąć to napisze.

Natomiast nie znam wartości rezystora R2 [czerwony, żółty, czarny,brązowy,brązowy]
    szymwal
    Level 17  
    Wynika ze R2 24Ω. Spróbuj go wylutować.
    R1 pozostaw oryginalny 51MΩ.
    Powinna wzrosnąć czułość z lampą Canon.
    SIN_SK
    Level 10  
    On łączy diodę z tranzystorem jeśli go wylutuję złączyć przerwę w ścieżce kawałkiem drucika?
    szymwal
    Level 17  
    Mam na myśli zmianę w tym schemacie
    Po wylutowaniu R2 równolegle podłączonego rezystora do fotodiody,
    schemat wygląda tak,bez żadnego drucika w miejsce rezystora R2

Ps. Staraj się załączać wersję schematu, które zamieściłem.
    Będę wiedział nad którą wersją pracujesz.
    SIN_SK
    Level 10  
    Pierwszej fotoceli niestety żadnymi siłami nie przywróciłem do życia. Koniec końców zostałem przy tym schemacie. Gdzie rezystor R3 1MΩ jest połączony równolegle z kondensatorem 2E 224K. I taki też wmontowałem do drugiej fotoceli.

Przy tym schemacie kiedy wylutowałem rezystor R2 czułość spadła ale sprawdzałem to tylko z lampą Woctron więc go spowrotem wlutowałem.

Ogólnie z tą drugą fotocelą przy tym układzie lampa Canon 580ex pracuje dobrze do warunków studyjnych na pewno wystarczy. Lampa się nie wiesza, i pracuje począwszy od najmniejszej mocy 1/128

Bardzo panu dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Mimo,że to było moje pierwsze zetknięcie z elektroniką wskazówki były zrozumiałe i czytelne.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.