Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Kupie]akumulator do wiertarki Pegasus

ludwik-54 21 Mar 2012 18:29 1910 4
    ludwik-54
    Level 1  
    Szukam akumulatora 12V do wiertarki Pegasus
    123marecki
    Level 12  
    Jak masz stary akumulator, to wystarczy wymienić ogniwa na nowe, zapewne to będą ogniwa Ni-CD.
    Kusep
    Level 11  
    Znalazłem taką starą wkrętarkę u ojca. Akumulator padnięty.
    Zakupiłem na allegro BATERIA AKUMULATOR NI-CD 12V 1.2Ah 1H DO WKRĘTARKI za 58,65 zł
    Akumulator EuroCraft 0881 12V 1,2Ah
    Niestety choć jest "kompatybilny z większością wkrętarek dostępnych na rynku (Einhell, Ferm, Verto, Born, Topex, Toya)" to do Pegasusa część wsuwana akumulatora jest trochę za długa - ma 49 mm. Około 0,5 cm za długa i dlatego się akumulator nie domyka na zatrzask. (Można przywiązać, albo mocować na gumkę.)
    Wyjąłem ogniwa ze starej obudowy akumulatora i włożyłem te z nowej. jest OK.
    By jednak weszły musiałem trochę pilnikiem pod szlifować w środku górną część obudowy, by wygładzić nie gładką powierzchnię. Zaś z dolnej części ogniw zerwać taśmę mocującą - inaczej nie wchodziły do dolnej części obudowy akumulatora.
    DiZMar
    Level 43  
    Kusep wrote:
    Znalazłem taką starą wkrętarkę u ojca

Skąd wiesz czy akurat taką? Sam napisałeś
    Kusep wrote:
    akumulator nie domyka na zatrzask.

mimo, że kupowałeś wiedząc co masz. Tutaj nie widząc ani nie znając modelu twierdzisz, że
    Quote:
    Znalazłem taką starą wkrętarkę u ojca

Trochę konsekwencji by się przydało a nie bawienie się w Jackowskiego. Przecież producenci co jakiś czas trochę zmieniają swoje urządzenia aby nie było możliwe proste przekładanie podzespołów z jednych do drugich produkowanych w różnym czasie.
    Temat wykopaliska sprzed 9,5 roku. Od tego czasu autor nie zagląda na forum. Ostatnia wizyta: 21 Mar 2012 18:29
    Kusep
    Level 11  
    Najwyraźniej inaczej postrzegamy cele forum.
    W przeciwieństwie do Ciebie nie postrzegam tematu jako źródła informacji jedynie dla zakładającego temat.
    Podobnie czasu znaczenia informacji dla innych poszukujących.
    Tematy są aktualne dla innych przez wiele lat.

Poza tym założyciel tematu napisał tylko: "akumulatora 12V do wiertarki Pegasus."
    Moja odpowiedź odpowiada tym kryteriom.

P.s.
    Moja stara obudowa akumulatora przecież domyka na zatrzask.
    Jaki masz problem?