Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki piekarnik elektryczny kupić?

negri 21 Mar 2012 20:40 10780 18
  • #1 21 Mar 2012 20:40
    negri
    Poziom 6  

    Szukam z prowadnicami teleskopowymi,klasa A/A+, z pyrolizą i wieloma funkcjami typu: termoobieg, grill, grzałka dolna i górna, itd.Fajnie jakby miał też termosondę czy rożen, ale to nie jest konieczne. Ważne, aby było zabezpieczenie przed dziećmi i "zimne drzwi". I co najważniejsze mało awaryjny. Teraz większość piekarników ma sterowanie elektryczne z ekranikiem - boję się, że ten element może się najszybciej zepsuć. Jestem gotowa zapłacić za solidny piekarnik do 2300zł, ale wierzę, że można kupić coś taniej i też równie dobre. W tej chwili myślę o Mastercook MF-880 ATCX. Jest coś konkurencyjnego jakościowo a tańszego na rynku? Bardzo proszę o pomoc.

  • #2 03 Kwi 2012 12:39
    mędrek82
    Poziom 11  

    MF-880 ATCX to dobry wybór-wysoka technologia, dobra jakość, doskonałe parametry, jest pyroliza, klasa A+, zimne drzwi z 4 szybami i mnóstwo innych ciekawych funkcji a raczej bajerów, z podobnych modeli w niższej cenie mogę jeszcze zasugerować model MF-870 x lub MF-870 ATCX - także z pyrolizą, klasą A+, zimnymi drzwiami, teleskopami-wysuwanymi automatycznie prowadnicami-wszystkie z dotykowym progaramatorem LCD (tu raczej nie obawiałbym się oawaryjnośc programatora).

    Jezęli zaś chcesz dużo tańszy dobry piekarnik z chowanymi już tradycyjnymi pokrętłami to sugeruje zastanowić się nad modelem też w klasie A+ i z pyrolizą MF-760 AX.

  • #3 11 Kwi 2012 17:32
    negri
    Poziom 6  

    Bardzo dziękuję za odpowiedź, będzie bardzo pomocna przy zakupie. pozdrawiam, :)

  • #4 13 Kwi 2012 09:02
    zwykły człek
    Poziom 20  

    Jak szukasz czegoś bez bajerów i tańszgo to polecam MF-760X. Podstawowe dobre wyposażenie bez fajerwerków. Taki VW :).

  • #5 13 Kwi 2012 20:55
    negri
    Poziom 6  

    Kuszą mnie te bajery... Jeszcze nie wiem co kupię. Dzięki.

  • #6 13 Kwi 2012 22:17
    zwykły człek
    Poziom 20  

    To bierz tego MF-880, jako jeden z niewielu na rynku ma pieczenie w niskiej temperaturze a to już bajer z wyższej półki pochodzący z francuskiej kuchni (ponoć najlepszej). Za te pieniądze na pewno unikalne.

  • #7 13 Kwi 2012 22:20
    my41s
    Poziom 31  

    negri napisał:
    Kuszą mnie te bajery... J

    Czasami trzeba coś upiec - były ostatnio święta... ciasto jak to ciasto, mąka, jajka itd. czy pieczone w nowym piekarniku za 2500zł z bajerami i wyświetlaczem, czy to w starym bez termoobiegu i z 2 kontrolkami - smakowały identycznie (specjalnie zrobione na próbę do porównania). Była różnica tylko w czasie pieczenia no i przy wyciąganiu ciasta (prowadnice teleskopowe). Czy warto dopłacać? To już sprawa indywidualna.
    Może być ta różnica, że ten stary pochodzi jeszcze z 10 lat, a nowy nie wytrzyma pięciu.
    zwykły człek napisał:
    jako jeden z niewielu na rynku ma pieczenie w niskiej temperaturze a to już bajer z wyższej półki

    Ok. zgadzam się. Ale czym to się różni od tego jeśli wybiorę jakiś w miarę niezły piekarnik z tańszych i ustawię niską temperaturę ( i odpowiednie grzałki)?
    Myślę, że cudów tam nie ma, grzałki jak grzałki.
    zwykły człek napisał:
    Podstawowe dobre wyposażenie bez fajerwerków

    Tego się należy trzymać. Oczywiście, jeśli koniecznie chcesz wydać dużo - to nie moja sprawa. Ja drugi raz tego błędu nie zrobię.

  • #8 13 Kwi 2012 23:22
    astw
    Poziom 17  

    Kolorowy wyświetlacz LCD (Amica,Gorenje,Beko) to wizualnie bardzo atrakcyjna funkcja. Czy ktoś ma doświadczenie z takimi modelami?

  • #9 16 Kwi 2012 09:27
    zwykły człek
    Poziom 20  

    my41s napisał:
    zwykły człek napisał:
    jako jeden z niewielu na rynku ma pieczenie w niskiej temperaturze a to już bajer z wyższej półki

    Ok. zgadzam się. Ale czym to się różni od tego jeśli wybiorę jakiś w miarę niezły piekarnik z tańszych i ustawię niską temperaturę ( i odpowiednie grzałki)?
    Myślę, że cudów tam nie ma, grzałki jak grzałki.


    No właśnie jest jeszcze jeden czynnik - piekarnik musi jeszcze pilnować odpowiedniej wilgotności. Gdyby było to takie proste nie uważasz, że byłoby już standardem?

    Dodano po 3 [minuty]:

    my41s napisał:
    zwykły człek napisał:
    Podstawowe dobre wyposażenie bez fajerwerków

    Tego się należy trzymać. Oczywiście, jeśli koniecznie chcesz wydać dużo - to nie moja sprawa. Ja drugi raz tego błędu nie zrobię.


    Ja też jestem zwolennikiem podstwowego wyposazenia i bez fajerwerków, ale może dlatego, że raczej nie bawię sie w kuchni. Może gdybym miał czas i to lubił to bym faktycznie kupował taki wybajerzony i się bawił jego możliwościami.

  • #10 16 Kwi 2012 17:16
    my41s
    Poziom 31  

    zwykły człek napisał:
    No właśnie jest jeszcze jeden czynnik - piekarnik musi jeszcze pilnować odpowiedniej wilgotności. Gdyby było to takie proste nie uważasz, że byłoby już standardem?

    Z tym się zgadzam, bo jak długo będzie się piekło to byłby wiór. Ale na wszystko jest jakiś sposób :)

    zwykły człek napisał:
    Ja też jestem zwolennikiem podstwowego wyposazenia i bez fajerwerków, ale może dlatego, że raczej nie bawię sie w kuchni. Może gdybym miał czas i to lubił to bym faktycznie kupował taki wybajerzony i się bawił jego możliwościami.

    Uwierz, że u mnie z kuchni się często korzysta, a jak się piecze to najważniejsze są funkcje: góra-dół, dół+termoobieg, grill z termoobiegiem, więcej się nie wykorzystuje. Poprzednia mieliśmy tylko góra-dół lub dół i też wiele dało się w nim zrobić.

  • #11 28 Gru 2012 20:11
    ancesteral
    Poziom 1  

    Ja szukam czegoś z termoobiegiem, termosondą i prowadnicami teleskopowymi. Fajnie jakby miał ekran dotykowy, ale to nie jest warunek. Przy okazji, jak to jest z łatwością czyszczenia w przypadku nowych piekarników? Ten, który mieliśmy i który nam już odmawia posłuszeństwa, było bardzo trudno wyczyścić, ale służył nam wiele lat. Czy ten aspekt jest jakoś brany pod uwagę przy produkowaniu piekarników?

  • #12 11 Sty 2013 10:30
    Gorenje Professional
    Poziom 11  

    ancesteral:
    sprawdź sobie piekarnik z kolekcji ORA-ITO - posiada on właściwie wszystkie elementy wskazane przez Ciebie. Warto nadmienić, że piekarnik posiada funkcję łatwego czyszczenia - jest to specjalny program w którym do piekarnika wlewamy wodę i po jej odparowaniu zbieramy nieczystości ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Piekarnik posiada także specjalną powłokę wewnątrz, która sprawia, że brud nie przywiera.

  • #14 23 Lis 2013 09:12
    Farstone
    Poziom 12  

    A czy warto zainwestować w SAMSUNGA z płytą rozdzielającą, dwie komory o dwóch różnych temperaturach pieczenia?

  • #17 04 Sty 2014 18:01
    Farstone
    Poziom 12  

    Biorąc pod uwagę cenę i to co robimy w kuchni, zainwestowanie w Samsunga z komorą rozdzielającą będzie miało jak najbardziej rację bytu. Teraz muszę tylko wybrać model.

  • #18 12 Lut 2014 11:11
    bajka7
    Poziom 1  

    Jeśli chce się kupić naprawdę porządny piekarnik, to czy mniejsza suma wystarczy czy lepiej wydać trochę więcej pieniędzy?

  • #19 20 Lut 2014 15:08
    Bodek05
    Poziom 11  

    Naprawdę porządny piekarnik bez zbędnych bajerów to
    Siemens HB 63AS521 za ok 1600zł
    posiada pyrolizę i prowadnice teleskopowe na 2 poziomach no i ma chłodzenie obudowy co powoduje że szyba przednia ma max ok 30 stopni!
    Jestem bardzo ciężki do zakupów sprzętu bo uważam że nie stać mnie na dziadostwo a w zalewie chińskiego towaru ciężka sprawa. Chwilę temu zakładałem tu temat z prośbą o pomoc, najpierw patrzyłem za Amicą,Mastercook (jak jeszcze nie zbankrutował Fagor) ale wybrałem ten produkt i mam go od ok. 10.12.2013 i jestem bardzo zadowolony. Polecam!

    Piekarnik jest produkowany w Niemczech może to też mieć znaczenie, oby ;)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME