Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Mega16][LCM1602] LCD Display

puradawid 22 Mar 2012 07:19 1625 8
  • #1 22 Mar 2012 07:19
    puradawid
    Poziom 7  

    Witam wszystkich, czy ktoś może miał do czynienia z LCM1602, czy są jakieś biblioteki do obsługi (dokładnie jest to LCM1602DSL). Korzystam z tej biblioteki jak na razie: http://radzio.dxp.pl/hd44780/hd44780_avr_4-bit_rw_c.htm , chodzi o to, że podłączony był HD44780 do UC i nie było najmniejszego problemu, wszystko śmigało, wymieniłem wyświetlacz i nie działa. Przebrnąłem przez datasheeta i w sumie nie różni się niczym w obsłudze od HD44780, czy ktoś miał podobny problem? Podłączony jest najprawdopodobniej poprawnie. Z oscyloskopu mogę zauważyć, że Na DB4 DB5 DB6 jest jakaś cyfra, na E jest nawet stały clock, ale np RS, RW, DB7 mają tylko jeden stan. No i nie widać, żeby przeszła poprawnie inicjalizacja (pierwszy rząd czarne kwadraciki). Potrzebuję pomocy, dzięki.

    0 8
  • #2 22 Mar 2012 07:54
    gaskoin
    Poziom 38  

    A skonfigurowałeś dobrze porty/piny w configu ? Sprawdź połączenia jeszcze 10 razy.

    0
  • #3 22 Mar 2012 08:27
    puradawid
    Poziom 7  

    Piny skonfigurowane ok, połączenia - nie wiem, prawdopodobnie są dobrze. (tzn połączenie co do czego to jest ok, miernikiem sprawdzane - też ok). Jedyny problem to to że na R/W i RS nie ma żadnych sygnałów (okazało się że na DB7 jest ale trzeba dać większe wzmocnienie na oscyloskopie ;P). Konfiguracja biblioteki programu też jak najbardziej ok ;(

    0
  • #4 22 Mar 2012 08:34
    gaskoin
    Poziom 38  

    Może pokaż też schemat, filtrujesz zasilanie?

    0
  • #5 22 Mar 2012 09:07
    63404
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 22 Mar 2012 10:06
    gaskoin
    Poziom 38  

    Może nie ustawiłeś pinu jako wyjścia ?
    Pokaż ten kod i schemat w końcu

    0
  • #7 22 Mar 2012 10:41
    63404
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 22 Mar 2012 11:53
    gaskoin
    Poziom 38  

    puradawid napisał:
    Piny skonfigurowane ok, połączenia - nie wiem, prawdopodobnie są dobrze. (tzn połączenie co do czego to jest ok, miernikiem sprawdzane - też ok). Jedyny problem to to że na R/W i RS nie ma żadnych sygnałów (okazało się że na DB7 jest ale trzeba dać większe wzmocnienie na oscyloskopie ;P). Konfiguracja biblioteki programu też jak najbardziej ok ;(


    W takim razie jest to wpływ wiatru słonecznego.

    0
  • #9 23 Mar 2012 07:42
    puradawid
    Poziom 7  

    Będę jeszcze próbował cokolwiek zrobić z tym (przepraszam, że nie mogę wrzucić na razie schematu, nie mam czasu na jego narysowanie), na razie wziąłem stary wyświetlacz i pięknie wszystko działa, potem będę musiał no robić jakąś adaptację.

    0