Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Polar 136 - gdy się wyłączy, już się nie włącza

22 Mar 2012 09:27 4571 2
  • Poziom 8  
    Witam. Po tym jak moja lodówka odmówiła posłuszeństwa, przyniosłem do domu starą(mały polar 136). Problem polega na tym, że:

    1. włącza się tylko w jednym ustawieniu termostatu (troche powyżej 0);

    2. gdy się włączy, wyłączy się po ok godzinie i już się nie włącza;

    3. Kapilara jest pogięta, nie wiem czy jest sprawna i nie wiem gdzie ją umieścić, bo gdy ją przyniosłem po prostu była wsunięta między parownik a dolną pokrywę. Czytałem na forum ,że trzeba ją wsunąć gdzieś pod jakąś blaszkę, u mnie żadnej blaszki nie ma, ja ją zamontowałem tak, że końcówka kapilary dotykała parownika;

    4. Gdy przesunę blaszkę termostatu w stronę czerwonego guzika, "zagada" ale się nie włączy (trwa to może z pół sekundy);

    5. Gdy pokrętło termostatu ustawione jest na więcej niż zero (lodówka się nie włącza, tylko w jednym określonym miejscu po przekręceniu się uruchamia) kompresor jest gorący mimo, że lodówka nie chodzi.

    6. pukanie w obudowę termostatu nic nie daje

    załączam zdjęcia

    Lodówka Polar 136 - gdy się wyłączy, już się nie włącza

    Lodówka Polar 136 - gdy się wyłączy, już się nie włącza

    Normalnie chłodzi, parownik zamraża ładnie cały. Proszę o pomoc
  • Poziom 9  
    Jak masz zdjęte pokrętło termostatu to naciśnij taką dzwigienkę
    powinna zadziałać.
    Jak nie to wyłąsz z sieci wymontuj termostat i omomierzem sprawdż
    styki,jeśli są zwarte to szukaj winy w agregacie.
  • Poziom 8  
    Jestem z małego miasteczka, ale znalazł się fachura, który miał taki sam oryginalny termostat, więc kupiłem, zamontowałem i chyba działa :)

    No właśnie tą dźwigienkę, która jest na zdjęciu przesuwałem, nie chciała chodzić.

    Ale problem rozwiązany, więc zamykam.