Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

regeneracja baterii amilo 1840 nie udała się - pali bezpiecznik BQ2060A

tom1eczek 22 Mar 2012 17:36 2610 3
SterControl
    tom1eczek
    Level 20  
    Pacjent: akumulator fujitsu siemens z laptopa amilo 1840 model 258XX0 14,4V, 4400mAh czyli w szeregu cztery komplety akumulatorów Li-Ion połączone równolegle po dwie. Ogniwa wymienione na wyjęte z nowej baterii. Sterownik BQ2060 +24c02,.
    Wsad zresetowany bez wylutowywania pamięci do pojemności 4400mAh (więcej tam się nie da ustawić?), SBWorkshop. Sprawdzałem wsad przed i poi generalnie są inne czyli dobrze, cycle count =0. Bezpiecznik awaryjny był spalony, wymieniony na sprawny podobnego typu (wyjęty z baterii - dawcy, jakiś SEFUSE D6X85A).

Po włożeniu do komputera dioda ładowania miga przez dwie minuty, po czym gaśnie. W rzeczywistości nie ładuje. Napięcie na stykach 14...15V w zależności od naładowania, ale pod obciążeniem zero. Laptop w ogule nie pracuje na tej baterii ale widzi ją. Komunikacje można nawiązać pokazuje nawet napięcie, i pobór prądu jak się podłączy obciążenie z pominięciem mosfetów i bezpiecznika w plusie. Bezpiecznik jest spalony ale dopiero teraz to zauważyłem, wcześniej chyba był cały, a napięcia też nie było i nie ładowało.
    Mosfety 4413 nie mają zwarcia, dioda wewnątrz 500mV, a czy się otwierają to nie sprawdzałem. Ogniwa li-ion były trochę niesymetrycznie naładowane.

Jak przywrócić tą baterię do życia? Podejrzewam, że mosfety się nie otwierają. Dlaczego? to pytanie do Was. Połączenie jest takie (chyba wszystkie mają tak samo, bo dawca też tak ma). Idąc od plusa ogniw: w kolejności jest tak: bezpiecznik sterowalny; mosfet w kierunku D-S; mosfet w kierunku S-D, bezpiecznik termiczny(sprawny); styk "+" złącza baterii. Może wywalę bezpiecznik i tylko zlutuję jego styki prądowe? Czy kontroler może wykryć, brak rezystancji grzałki? jeśli mosfety z jakiegoś powodu nie będą chciały się zamknąć to albo przeładuję baterię (wybuchnie?) albo rozładuję do zera? Dobry to pomysł?

Jakie są najbardziej prawdopodobne powody przepalenia bezpiecznika?

PS: załączam wsad pamięci po resetowaniu.

pozdrawiam
  • SterControl
    wibi
    Level 21  
    Niestety,bezpieczniki tego typu są bardzo czułe na temperaturę,też wymieniałem spalony na dobry i w trakcie lutowania (3 długie nóżki) temperatura lutownicy przepaliła bezpiecznik.Spróbuj, po wymianie (naprawie) bezpiecznika wyrównać napięcia na poszczególnych ogniwach tak aby nie różniły się więcej niż 0,05V
  • SterControl
    tom1eczek
    Level 20  
    wyrównałem napięcie na ogniwach do 3,94-3,95V. Bezpiecznik drutem, zamiast grzałki 30omów. Bateria ładuje się kilka godzin do napięcia pokazywanego przez battery mon 16,8V (4,2 na ogniwo). Niestety komputer pracuje na niej kilka minut. Na początku spada od 99,8 do 80 kilka procent, poźniej nagle spada do 6-7 i się wyłącza przy napięciu z battery mon na około 13,5V. Sterownik baterii blokuje, bo po wyłączeniu napięcie na wyjściu baterii brak, a odblokowuje się i komputer daje się uruchomić dopiero po podłączeniu zasilacza choćby na 3s, tylko że po chwili sterownik stwierdza, że bateria jest rozładowana (przy 13V ponad!) i wyłącza powtornie. Przeprowadziłem dwa takie cykle ładowania i rozładowania do wyłączenia i teraz wyłącza się przy około 12,8V i wskaznik naładowania pokazuje 60proc. Po wyjęciu naładowanie ogniw 3,94; 3,95; 3,95; 4,00 wolta.
    wibi
    Level 21  
    Te pomiary wskazują na uszkodzenie ogniw gdyż przy naładowaniu już jest różnica większa niż 0.05V (3.94 i 4.00).Dlatego pod obciążeniem te wartości na pewno będą większe i sterownik blokuje baterię.Niestety, musisz wymienić ogniwa.