Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TPlink w8901G + 2 APC WR543g Neostrada i Multiroom N

22 Mar 2012 18:01 3281 8
  • Poziom 2  
    Witam, szukam czytam i czytam i próbuję i nie mogę sobie poradzić więc liczę na waszą fachową pomoc...

    w skrócie :
    - Mam internet z Neostrady, już zmieniłem liveboxa na TPlink W8901G który jest AP , skonfigurowałem wd. zaleceń różnych for w tym elektrody i pani z infolini TP i internet na 4 PC przez wifi działa !

    i teraz... :
    - Chcę podpiąć do niego przez wifi 2 routery WR543G w trybie AccessPoint Client
    - - jeden piętro wyżej i do niego kablem dekoder N
    - - drugi piętro niżej i do niego kablem dekoder N tak aby wszystko było w jednej sieci czyli dekodery widziały się tak jakby były połączone ze sobą kablem ethernetowym i był w nich i w PC'tach internet .

    Dla kogoś kto to ogarnia to pewnie będzie proste jak w instrukcji dla mnie czarna magia ... działa co działa i jest dobrze ale nie mogę ogarnąć tych APC, włączam 192.168.1.1 ustawiłem w tryb APC ale co dalej jedni piszą gdzieś żeby zmienić IP na 192.168.1.2 inni na 192.168.2.1 itd wiele opcji a ja głupieje :P do tego komputery połapały IP 192.168.1.2, 192.168.1.3 itd. i jeszcze DNS, maska , dhcp gdzieś właczone gdzieś wyłączone... :?:(

    Do 8901G nie mam problemu z zalogowaniem sie przez 192.168.1.1
    Natomiast do Wr543G czasem mi sie udaję i to tylko przez kabel ethernetowy z mojego PC i wifi z 8901G ktore i tak przy podpietym kablem 543G nie działa...?


    Bardzo Proszę o pomoc krok po kroku jak dla laika CO w którym jak zmienić żeby było dobrze, pomijając ze juz ten jeden główny działa ...:)
  • Pomocny post
    Moderator - Sieci, Internet
    Tryb w którym działa WR543g to nie typowy APC tylko AP Client Router, inaczej zwany WISP, więc musisz zmienić adresację LAN-ową (NA WR543g) ze 192.168.1.1 na 192.168.2.1 a w drugim na 192.168.3.1 co pozwoli na pobranie prawidłowej adresacji z W8901. Porty WAN-owe w WR543g konfigurujesz jako Dynamic IP a na W8901g sprawdzasz czy masz włączone DHCP.
  • Poziom 2  
    hmm więc tak na W8901G jest wlaczone DHCP.

    Porty WANowe w WR543G sa Dynamic IP

    - Ale nie mogę zmienić adresacji LANowej na WR543G na 192.168.2.1 , zmieniam i sie nie zapisuje jak wszystko inne i pozostaje 1.1

    ( za którymś razem gdzieś się przewinął komunikat że niby niemam uprawnień takich ale niewiem nawet do końca czy to z tego czy z przeglądarki jak odświeżałem ciągle bo nie mogłem się zalogować na roter. )


    i nie mogę zmienić kraju i kanału wifi bodajże na WR543G z United State na Polske i z kanalu 6. a na 8901G pierw ustawilem Poland itd. czy to może mieć wpływ ??
  • Poziom 23  
    kamilnesto napisał:
    tak aby wszystko było w jednej sieci czyli dekodery widziały się tak jakby były połączone ze sobą kablem ethernetowym i był w nich i w PC'tach internet .
    Na tych urządzeniach tego nie zrobisz. 543 jest routerem czyli zrobisz nic innego jak NAT i dekodery nie będą się widziały (chyba że przekierujesz jakieś porty (tylko nie wiem jakie i czy to pomoże). Polecam zwykłe AP typu http://www.dipol.com.pl/punkt_dostepowy_tp-li...00g_ap-apc-wds_2_4ghz_zasilanie_poe_N2941.htm
  • Poziom 2  
    Kurde rozważałem je, ale mają tylko po jednym porcie ethernetowym, a 543g mają 4 i stwierdziłem, że będą lepsze, bo można zawsze dopiąć jeszcze oprócz dekodera telewizor, konsolę itp. :/ I z tego, co się orientowałem, to 543g miały się sprawdzić w tej kwestii, skoro są Access point klientami. Już sam teraz nie wiem o co kaman... :|
  • Poziom 23  
    kamilnesto napisał:
    Access point klientami
    tak ale równocześnie są routerami.
  • Moderator - Sieci, Internet
    kamilnesto napisał:
    i nie mogę zmienić kraju i kanału wifi bodajże na WR543G z United State na Polske i z kanalu 6. a na 8901G pierw ustawilem Poland itd. czy to może mieć wpływ ??

    Zrób reset do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja.
  • Poziom 2  
    Właśnie o to chodzi że robiłem ale może coś nie pykło albo to nie był pełny factory reset zaraz spróbuje jeszcze raz i zobaczymy...
  • Poziom 9  
    Witam serdecznie. Chciałbym odświeżyć temat.
    Mam podobny problem do kamilnesto. Mam AP TP-Link WR-340G i dwa APC WR-543.
    WiFi działa dobrze, mam dostęp do internetu także z APC , niestety dekodery Nki się nie widzą. Wiem, że 543 tworzą podsieci ale może jest jakiś trick. Jeżeli istnieje jakiś sposób na prawidłowe skonfigurowanie tego zestawu to bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam Robert W.